Aktuelt

I 12 år har Øyvind Næsheim laget mat for stjernene. Nå er han tilbake i Stavanger

- Vi skal være med å løfte Stavanger som matby. Om et år skal hele Norge vite hvor Kita er.

Publisert:
 • Ivar Vasstveit
KITA: Øyvind Næsheim har jobbet for anerkjente Nobu i årevis. 10. september åpner han restauranten Kita i Stavanger.

\- Vet du hva?

Øyvind Næsheim (35) setter ned kaffekoppen, før han retter på skjorta, krummer nakken og bøyer seg fram over bordet.

Som han skal til å fortelle en hemmelighet.

- Det jeg lærte hos Nobu var å ta i bruk de ressursene som er rundt oss. Langs norskekysten finnes det omtrent 450 arter i sjøen. Skjell, skalldyr og fisk. Så mye fantastisk. Men kommersielt tror jeg ikke mer enn 40-50 av artene blir brukt. Det vil jeg gjøre noe med.

Det som er fantastisk er at hver uke har jeg fått inn fisketyper jeg aldri har sett før.

- Ja?

\- Akkurat nå samarbeider vi med to fiskere som holder til på Sirevåg. De bruker reketrålere, men får også fisk, som breiflabb, torsk og sånn. Veldig bra, null problem å omsette. Men de får også inn andre ting, andre fiskearter som tradisjonelt blir kastet. Jeg vil at vi skal bruke den type råvarer. Derfor har jeg i løpet av de fire siste ukene hver uke tatt inn en boks med «ukjente» varer fra de.

- Litt mystery meat, liksom?

\- Ja. Og det som er fantastisk er at hver uke har jeg fått inn fisketyper jeg aldri har sett før. Å være kreativ med den type råvarer er utrolig kjekt. Det er veldig spennende for oss som lager maten, samtidig som det skal være med å gi Stavanger noe nytt.

**LES OGSÅ:

LES MER:

En djevel på sablering av champagne

OFFENSIV: - De siste dagene er det blitt 20 timer jobbing i døgnet, sier Øyvind Næsheim. Nå er han klar til åpning av restauranten Kita.

Har laget mat for stjernene

Det hører til sjeldenhetene at en 35-åring fra Ganddal og Robert de Niro blir nevnt i samme setning, men for Øyvind Næsheim er det nesten dagligdags.

I hvert fall når noen skriver artikler om han.

For etter mange år som sjefskokk for den internasjonalt anerkjente restauranten Nobu, delvis eid av de Niro, men aller mest eid av Nobu selv (den japanske kjendiskokken Nobu Matsuhisa), har Øyvind rukket å få seg en CV av det fasjonable slaget. Han har vært med på litt, for å si det sånn.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Sabi med råsterk innsats i sushi-VM

Blant annet åpnet han Nobus restaurant på Hawaii, etter forespørsel fra Larry Ellison (verdens femte rikeste mann, ifølge Forbes) og han har servert en rekke kjente fjes.

Aller helst vil jeg bare si: «Kom og spis hos Øyvind, så ser du hva du får!».

\- Det er med de Niro som med mange andre kjendiser som spiser hos Nobu. I starten er det spennende, men etter en stund er de som andre kunder. Jeg behandler alle gjester på samme måte, sa Øyvind, da Aftenbladet intervjuet han i fjor.

Foruten Hawaii har Nobu-eventyret ført Øyvind til blant annet London, Beijing, Hong Kong, men nå har altså 35-åringen vendt nesen hjemover.

- Tidligere har jeg følt at Stavanger-publikummet ikke har vært klare for det jeg har lyst til å gjøre, men den følelsen har snudd. Matinteressen øker både blant folk og i media. Nå er folk klare, det er jeg sikker på, sier Øyvind.

Øyvind var med å starte Nobu på Hawaii. I denne filmen blir du bedre kjent med arbeidet hans der.

Deja Vu på kveldstid

Torsdag 10. september åpner Øyvind sin første restaurant i Stavanger, i de samme lokalene som Deja Vu i Magasin Blaa.

Navn? Kita. Kita Deja Vu by night, for å være nøyaktig.

Deja Vu på kveldstid rett og slett, men med Øyvinds konsept som det bærende elementet.

For på dagtid fortsetter Deja Vu som før, men når klokken blir 19.00 forvandles lokalet til Kita. Disken blir omgjort til bar, og Øyvind og hans team tar over.

Med på laget har han blant annet Maina-Sophie Concil, som har staselige restaurant-navn som Joel Robuchon og Alain Ducasse på samvittigheten.

- Og konseptet?

- Aller helst vil jeg bare si: «Kom og spis hos Øyvind, så ser du hva du får!». Men det vi holder på med er altså nordisk isakaya. Japanske smaker i en norsk setting, med moderne teknikker og nordiske råvarer.

Om et år skal alle i Norge vite hvor vi er, og vi skal være med å løfte Stavanger som matby.

- Isakaya?

\- Vel, i Japan er en isakaya er sted du går etter jobb for å dele noen drinker og ta en matbit. Det er en litt uformell møteplass, hvor du kan komme og både spise og drikke godt.

- Blir det utelukkende fisk?

- Nei, absolutt ikke. Vi skal være over hele spekteret, og servere både grønnsaker og kjøtt i tillegg til fisk. Sesongbetont, selvfølgelig.

- Men mange tenker uansett sushi når de hører Japan?

- Sushi er bare en liten del av det japanske kjøkkenet. All ære til sushien, men den krever enormt mye kunnskap for å mestre og det er allerede mange som lager det her i området. Vi vil lage ting Stavanger-folk aldri har smakt før.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Stavanger-kokk klar for TV2-program

KOLLEGAER: I 12 år har Øvyind jobbet sammen med disse to karene, Robert de Niro og Nobu Matsuhisa. Nå er Øyvind tilbake i Stavanger.

Drømmen er å bli en destinasjon

Så fort restauranten åpner blir det fullt kjør for Øyvind og gjengen. I lokalet er det plass til omtrent 50, 60 med baren.

Kita skal være åpen fem dager i uka, fra tirsdag til lørdag. Det er viktig med en pustepause innimellom.

Stengetid? 23.00 på ukedagene, og 01.00 fredag og lørdag.

- Jeg vil gjerne at folk skal komme hit og spise litt seint. Før de går videre på noe annet. Ikke nødvendigvis et gigantisk måltid, men heller små porsjoner som de kan kose seg med, med noe godt å drikke til.

- Og prisnivå?

\- Vanskelig å si, ettersom vi hele tiden skal skifte menyene. Det avhenger av så mye, men prisnivået skal være behagelig. Prisene skal være value for money. Vi vil nok ligge på rundt 500 kroner per person for en skikkelig middag.

- Hvor er Kita om et år?

- For å være ærlig? Jeg håper det blir vanskelig å få bord. Om et år skal alle i Norge vite hvor vi er, og vi skal være med å løfte Stavanger som matby. Drømmen er å gjøre Kita til en destinasjon, slik at folk kommer til Stavanger på grunn av oss.

- Et hårete mål?

\- Ja, men det gir meg masse energi til å kjøre på!

**LES OGSÅ:

LES MER:

Snart åpner denne Fargegata-baren dørene

FERSKT: Maten hos Kita skal være fersk. Men så fersk at Øyvind kan fange den like utenfor inngangsdøra, som denne dua, blir den nok ikke.
Publisert:
 1. Stavanger
 2. Restaurant

Stjernekokken starter nytt konsept med Alex Sushi i Stavanger

La ned den kritikerroste restauranten Kita i desember. Nå er han klar med noe helt nytt.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  En av Japans beste sushi-kokker kommer til Sandnes
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Restaurantanmeldelse Kita: Et spennende tilskudd i Stavanger
  7 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Guide: 6 gode asiatiske restauranter i Stavanger og Sandnes
  7 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Stengte for over to år siden: Nå kommer restauranten tilbake til Stavanger
  3 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Déjà Vu: Her kommer 60 meter med uteservering
  1 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Denne kritikerroste restauranten i Stavanger legger ned
  6 ÅR SIDEN