Nå satser flere unge på yrkesfag: Emilie (15) fra Søgne vil bli tømrer

Et økende antall unge søker seg til yrkesfaglige studieretninger. For 15 år gamle Emilie Skår er det tømreryrket som lokker.

Oppdatert:
Emilie Skår ser frem til å starte på bygg- og anlegg til neste år. 15-åringen mener det er viktig at flere unge velger studieretninger innen yrkesfag for å skape større mangfold i arbeidslivet.

– Jeg liker å være kreativ og bruke hendene, samtidig trenger vi likestilling i de tunge yrkesfagene, sier en smilende Emilie Skår til KRSby.

Hun en av 2500 ungdommer under yrkesvalgmessa i Sørlandshallen tirsdag. Her presenteres 13 ulike utdanningsmuligheter for unge i Agder fra 9. og 10. trinn, som skal ta sitt utdanningsvalg etter ungdomsskolen.

Her får Emilie være med å hjelpe til med en yrkesfaglig relatert oppgave innen bygg- og anlegg, sammen med betongfag-lærling Atle Larsen.

– Trengs flere jenter i mannsdominerte yrker

Etter at utdanningsdirektoratet la fram søkertallene til videregående opplæring dette skoleåret, vises det en økning i yrkesfagene man ikke har sett på flere år. Bygg- og anleggsfag tiltrekker seg mer enn 300 flere søkere enn i fjor. I tillegg er det mer enn 800 flere søkere til helse- og oppvekstfag.

15-åringen fra Søgne er allerede fast bestemt på å bli tømrer og mener yrkesfaglige studieretninger er viktige for å skape større mangold i det framtidige arbeidsmarkedet.

Søgne-jenta håper flere jenter ser viktigheten av tømreryrket og søker seg inn på bygg- og anleggsfag. – Jeg visste allerede i fjor at jeg ville bli tømrer etter noen tømrere besøkte oss på skolen og jeg fikk være kreativ med hendene, forteller hun.

– Vi trenger likestilling i yrkesfag. Og det trengs flere jenter i mannsdominerte yrker, for vi er like sterke og flinke som det motsatte kjønn. Gutter kan også vise omsorg og trengs i kvinnedominerte yrker, forteller Skår.

Yrkesvalgmessa arrangeres for å gi elevene innblikk og kunnskap hos de ulike yrkesmulighetene gjennom visuelle presentasjoner og ulike oppgaver sammen med fagpersoner. Nå håper hun flere unge får øynene opp for bygg- og anleggsfaget.

– Det er utrolig spennende å være her, og byggfaget har den kuleste presentasjonen under hele messa. Du får snakke med tømrere om faget, få innblikk i hvordan yrket er og vite hvilke studiemuligheter du har, forklarer Skår.

– Ikke alle kan være akademikere

På lik linje med Emilie Skår ser Martine Eiersland Bye (15) viktigheten av å ta en yrkesfaglig studieretning. Hun har ikke bestemt seg for framtidig yrke riktig ennå, men understreker det blir en karriere innen yrkesfag.

Martine Eiersland Bye (15) tok turen fra Søgne til Sørlandshallen for å få innblikk i de ulike studieretningene under yrkesvalgmessa tirsdag.

– Ikke alle kan være teoretikere og akademikere, vi trenger flere som kan være praktiske i samfunnet. Under messa får man innblikk i hva de ulike yrkene gjør, så det er bra alle mulighetene ligger til rette her, smiler Eiersland Bye.

15 år gamle Ruben Lien fra Sogndal sanket ekstra informasjon om potensielle karrierevalg.

Ruben Lien (15) fra Sogndal tok også turen for å se på framtidsmulighetene.

– Det er gøy å lære mer om de ulike yrkene. Jeg har ikke bestemt meg ennå for hva jeg vil bli, men jeg elsker å være praktisk så jeg sanket litt ekstra informasjon om byggfag og naturbruk, sier han.

Vil avlive stereotypier

For første gang på flere år ser man at like mange velger yrkesfag som studiespesialisering. Det ser regiondirektør i entrepenørforeningen for bygg- og anlegg, Peter Blomkvist, seg svært fornøyd med.

Peter Blomkvist, pressenasvarlig i y-valg og regiondirektør i entrepenørforeningen for bygg- og anlegg.

– Det har vært stort fokus på yrkesfag i år og dette har gitt et løft. Flere bedrifter øker kompetansen, gir flere lærlingplasser, fagbrev og har fokus på framtidige arbeidsplasser, forklarer han.

Yrkesvalgmessa er i sitt fjerde år og arrangeres av Vest-Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune samt ulike virksomheter i Agder.

Blomkvist ser at arrangementet i Sørlandshallen er en viktig rekrutteringsarena, som er med på å bryte ned fordommene mot yrkesfaglige retninger.

Yrkesvalgmessa i Sørlandshallen varer over to dager. Tirsdag var første dagen og hadde omkring 2500 besøkende totalt.

– Før assosierte man det kanskje med lav lønn, dårlige arbeidstider og utenlandske arbeidstakere. Men dette har heldigvis snudd. Nå er det bedre lønn, økt kompetanse og flere studiemuligheter på universitetsnivå etter fagbrev.

– Denne yrkesvalgmessa skal gi bedre oversikt over hva retningene gjør og tilbyr. Ungdommene skal få ta, føle og smake på ting. Foreldrene får også være med å se hvordan skolestrukturen er bygd opp, noe som dreper stereotypier knyttet til yrkesfag, fortsetter Blomkvist.

LES OGSÅ:

LES MER:

Denne UiA-studenten tar ekstra godt vare på medstudentene: Det sikret ham "kompisprisen"

Publisert:
Oppdatert:

Disse klassene vil opprettes og legges ned på VGS

Alle idrettsklassene på Sola består, men den såkalte «kuldelinja» henger i en tynn tråd. Se full oversikt her.

Oppdatert: