Nyinnflyttede studenter: - Har den frykten av å ikke passe inn

Nå har nye tilflyttede studenter inntatt campus, og klare for studiestart. Men hvilke forventninger har de til den nye Kristiansand-tilværelsen?

Villemo Dyrud fra Oslo er en av flere studenter som starter på UiA til mandag. Hun ser frem til nye opplevelser som fersk student, men innrømmer at hun frykter å ikke passe inn når studiedagene starter. Kjenner du deg igjen?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Jeg har ikke vært her så lenge, men jeg håper det blir en fin by hvor det er mye sol og varme. Noe jeg har hørt er typisk Kristiansand. Også håper jeg det blir et godt studiemiljø, siden det ikke er så alt for stort her, forteller en smilende Villemo Dyrud (19), som nylig flyttet inn i studentbolig på Gimlemoen.

STUDENT? DA BØR DU LESE DENNE:

Les også

Dette må du få med deg i fadderuka

Frykt for ekskludering

Dyrud tok flyttelasset fra Oslo til det glade Sørlandet for en uke siden for å følge sykepleier-drømmen. Hun falt pladask for UiA da hun fant ut at hun kunne ta et utvekslingsår ved Deakin University i Australia, hvor hun har familie.

Dyrud gleder seg til å studere sykepleie denne høsten, men også oppleve Kristiansand med egne øyne. Hun innrømmer til KRSby at hun har en frykt for å ikke passe inn når studiedagene starter.

– Det smarte med å bo i en annen by er at du blir selvstendig, fordi mamma og pappa er ikke i nærheten lenger. Nå må man fikse alt selv, men har også muligheten til å bare oppleve en annen by på eget ansvar.

– Jeg håper også at jeg får venner og møter mange nye folk. Og kan ta utveksling i Australia, sier hun med et forventningsfullt smil.

Og forventningene er klare. Hun ser frem til å slippe den omtalte fraværgrensa fra videregående, men innrømmer at frykten for ekskludering sitter i henne før studiestart braker løs til mandag.

Villemo får god hjelp av pappa når hun skal flytte inn på Campus.

– Det å få friheten til å velge hvilke forelesninger man ønsker å dra på, og ikke det obligatoriske fra videregående med fraværsgrensa. Om man en dag ikke orker på forelesning, kan man heller sitte hjemme og lese pensum for eksempel.

– Og jeg har den frykten for å ikke passe inn eller få venner. Inntil nå er jeg rolig, for jeg kan bli stressa. Spesielt nå som jeg bor langt unna familie og venner, forklarer hun.

Ser frem til selvstendig hverdag

Anders Bjørningstad Kristoffersen (19) fra Stavern flyttet også inn resten av nødvendige redskaper inn i SiA-boligen lørdag formiddag. Han er førstegangsstudent og ser frem til å starte på grunnskolelærer, etter ett år i militæret.

Kristoffersen er spent på hvordan den nye Kristiansand-tilværelsen vil bli. Han flyttet inn lørdag formiddag og har med seg siste rest av lasset opp til kollektivet på Gimlemoen.

– Jeg har hørt det er et fint sted. Også har jeg drevet med orientering og vært her nede flere ganger, i tillegg har jeg hatt et par venner som har vært fornøyd med Kristiansand som studiested. Da hadde jeg utrolig lyst til å dra hit, sier han.

Kristoffersen er mer spent enn redd når det kommer til sin nye tilværelse i Kristiansand. Han ser svært frem til en selvstendig hverdag med å dyrke lidenskapen for løping, og bestå i fagene.

Kjæresten Camilla var med å hjalp Anders med flyttelasset fra Stavern. De ble nylig sammen og er forberedt på avstandsforhold.

– Jeg ser veldig frem til å flytte for meg selv, stå i alle fagene, samtidig få drevet med idrett på fritiden. Men også oppleve byen og kose meg. Jeg har ikke fått sett mye av byen ennå, men jeg tenkte å ta meg en tur senere for å se hva som er i området, forklarer han og bærer opp TV-en til det nyinnflyttede kollektivet på Campus.

Les også

Lånekassen-renta synker

Engasjement og fadderuka er viktig

Birgitte I.S. Kalvatn i Studentorganisasjonen i Agder (STA) har skrevet et leserinnlegg i KRSby om ekskludering i høyere utdanning. Hun understreker viktigheten av å delta i fadderuka under studiestart, men også å engasjere seg utenfor skolen for å etablere bekjentskap og erfaringer.

– Nye studenter oppfordres sterkt til å bli med i en eller annen aktivitet som fanger deres interesser, for å skape nye bekjentskaper og dermed finne nye veier å utfordre og utvikle seg på. Gjennom nye bekjentskap skapes nye relasjoner og kunnskap som vil være viktig og nyttig når du er ferdig å studere.

– Universitet i Agder har et bredt spekter av studentaktiviteter og linjeforeninger på begge campus som tilbyr alt fra faglige til idrettslige aktiviteter. Enten du er interessert i holde deg i aktivitet, ønsker å lære om hvordan du skal starte din egen bedrift eller om du bare ønsker å engasjere deg ekstra i fagområdet du studerer, finner du garantert noe å engasjere deg i, skriver hun i kronikken.

Publisert: