Se stor guide: Her kan du spise vegansk mat i Stavanger

Her er en oversikt over noen av restaurantene som tilbyr retter uten kjøtt, egg eller meieriprodukter.

Lurer du på hvor du får tak i vegansk mat i Stavanger? Byas gir deg oversikten. FOTO: Aftenbladet/Scanpix

Det finnes ingen utelukkende veganske restauranter i Stavanger sentrum, men det betyr ikke at plantebaserte folk må gå sultne.

Følg Byas.no på Facebook!

FOTO: Tommy Ellingsen

Ostehuset

Ostehuset er en lokal klassiker, men ikke la deg lure av navnet.

Spisestedet har flere veganske alternativ på menyen, i tillegg til flere alternativ i den daglige ferskvaredisken.

Et fint alternativ for en lett lunsj sammen med ikke-veganske venner eller familie.

Se etter:

  • Rugsandwich med hummus, soltørket tomat, avokado og ruccola
  • Foccacia med marinerte grønnsaker
  • Gulrotsuppe

FOTO: Ivar Vasstveit

Original Thai Food

En notorisk kjenning for veggiser i området.

Thai-restauranten i Pedersgata kan nemlig gjøre alt på menyen dersom en spør.

Her er alt lagd fra bunnen og kan justeres etter behov. Sleng gjerne med litt tofu i bestillingen, så er proteinbehovet også dekket.

Se etter:

  • Rød eller grønn thai karri med kokosmelk
  • Pad thai

FOTO: Jon Ingemundsen

Gådjå

Med egen vegansk meny, gjør Gådjå det lett å velge plantebasert. Her kan man velge mellom syv forskjellige veganske alternativ.

Restauranten kan i tillegg melde at de skal begynne å servere vegetarbuffet hver fredag fra og med slutten av februar 2017.

Se etter:

  • Gådjå vegan special beyeaynetu (røde og grønne linser med grønnsaker og lefse)
  • Shimbra kei kik wått (kikerter, grønnsaker og lefse)
  • Shiro wått (erter, grønnsaker, lefse)

FOTO: Jonas Haarr Friestad

Renaa Xpress og Renaa Matbaren

Om ikke det aller største utvalget, så er de veganske alternativene man finner på disse to Renaa-restaurantene i det minste en sikker vinner.

Den tradisjonelle pizza marinara er i det aller minste en kandidat til byens beste tomatsaus.

Se etter:

  • Pizza marinara (Renaa Xpress)
  • Panini med grillede grønnsaker og salsa verde (Renaa Xpress)
  • Tajine med bakte grønnsaker, couscous, pinjekjerner og sultaner (Renaa Matbaren)

FOTO: Pål Christensen

Indiske restauranter

Om man er usikker, er det alltid lett å velge indisk.

Ikke bare er det mange indiske restauranter i sentrum, men mange av de klassiske indiske rettene er basert på kikerter, linser eller potet.

Se etter retter ord som channa, aloo og dal.

India Tandoori

India Tandoori har ti vegetariske retter på menyen, hvorav tre av dem er veganske.

Resten kan dessuten gjøres veganske om man ber om det.

Eieren av restaurantkjeden, Karamjit Singh kan dessuten også meddele at de snart skal lansere ny meny som skal inneholde flere veganske alternativ.

Se etter:

  • Channa masala
  • Aloo gobhi
  • Dal makhni

Delhi

Restauranten gjenåpnet så sent som i oktober og har nå fornyet konseptet sitt til å gå mer i retningen av streetfood og rustikk hjemmelaget mat.

Det er også gode nyheter for veganere, som kan finne plantebaserte forretter, hovedretter, desserter og tilbehør på menyen.

Andre ikke-veganske retter er også merket som mulige veganske alternativ. Roti-brødene er glutenfri og veganske.

Se etter:

  • Kurkuri bhindi (fritert okra)
  • Ramja aloo (bønner og poteter i masalasaus)
  • Mutterns håndlagde (vegansk meny)

FOTO: Jonas Haarr Friestad

Døgnvill Bar og Burger

Å ha et burgersted på listen over gode veganske alternativ kan kanskje virke selvmotsigende.

Likevel er det alltid en gladnyhet når etablerte restauranter lanserer veganske alternativ.

Lenge har Døgnvill vært dårlig på plantene, men nå trenger man ikke lenger ty til uhorvelige mengder fries for å bli mett.

Om søtsuget slår en, kan en i tillegg gå for den vegan-vennlige sjokolademoussen. Man trenger ikke spise sunt bare fordi man er veggis.

Se etter:

  • The vegan viking burger
  • Sjokolademousse

FOTO: Pål Christensen

Café Sting

Man trenger ikke endre alle vaner om man velger å kutte ned på kjøttkonsumet.

På Café Sting har de en egen vegansk meny med tre retter. De tilbyr også 9 vegetarretter og kommer snart med ny meny som skal gjøre det lettere å justere flere av kjøttrettene etter behov.

Se etter:

  • Couscous-salat
  • Krydret gulrotsuppe
  • Toves sommersalat

FOTO: Jarle Aasland

Zouq

Er man ute etter et raskt og rimelig alternativ, er restauranten Zouq i Pedersgata et godt alternativ.

Her serveres det pakistanske gryter lagd på bønner, kikerter og linser.

Vegetariske retter som tarka dal og palak kan lett veganiseres.

Flere veganske alternativer kommer fremover, kan dessuten daglig leder Rizwan Rafiq melde.

Se etter:

  • Channa masala
  • Mixed vegetables

FOTO: Jarle Aasland

Sabi Sushi

Erstatt fisken med grønnsaker, og du har et plantebasert alternativ.

På Sabi Sushi er flere av makiene deres veganske. Tilbehør som wasabi, sylta ingefær og soyasaus er også trygt.

Bestiller man maki eller nigiri omakase, gir man kokken fritt spillerom og kan få kreative og gode retter.

Bare husk å presisere at maten skal være vegansk, ikke vegetarisk.

Se etter:

  • Vegetar futomaki med gulrot, avokado og asparges
  • Nigiri avocado
  • Vegansk omakase nigiri og maki

Mer fra Byas:

LES MER:

Restauranten Harry Pepper flytter inn i sjøhus i sentrum

LES MER:

Her skal Jakkrit (41) åpne ny take away

LES MER:

Denne italienske restauranten i Stavanger sentrum legger ned

LES MER:

Her kan det koste deg over 1000 kroner dersom du ikke møter opp

Publisert:

8 koselige spisesteder i Stavanger

Lunsjplaner i helgen?