Aktuelt

Jul er ett av områdene i livet hvor det ikke ruler å starte for tidlig

KOMMENTAR: Joda, det drar seg mot jul. Vi pimper rød brus som om vi var på generalforsamling i kommunistisk ungdom, og «Bjelleklang» begynner så smått å strømme ut av Spotify-eteren..

Er noen ting kanskje verdt å vente på? spør Byas-skribent Fredrik Brimsø. FOTO: NTB Scanpix/privat

Følg Byas.no på Facebook!

 • Få tilgang til gode rabatter og fordeler - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

Når vi forbereder oss på å feire at sola snur/Jesus spratt ut av jomfru Maria/kapitalismens og givergledens høyborg reiser seg, begynner en del av oss å glede seg tidlig. Kanskje til og med litt i overkant tidlig.

Julepynt i oktober er nesten like kleint som prematur avgang på bussen: «Øh, bussjåfør? Eg va litt for snare med å trekka. Eg ska av ved Stokkaveien ni!».

Det å være en gledesdreper, kler meg omtrent like godt som en t-skjorte i XS (jeg bruker størrelse lang flamingo). Det å stase kåken i påvente av pinnekjøtt er noe mange fryder seg over, men så er spørsmålet: Er noen ting kanskje verdt å vente på?

Vi har blitt vant til at dagligvarebutikkene kleiser ut e-stoff-fylte slikkerier og julebrus når høstferien såvidt er forbi. Fett nok. Folk må ete.

Men å labbe gatelangs i slutten av oktober og se folk som åpenbart blander jul med halloween, blir det vi på EU-språket ville kalt overkill.

Nisser og snømenn mangler litt av sin tradisjonsbærende sjarm når de vaier i sidevinden i plussgrader, og selv om det kan virke fristende å lyse opp høstmørket med den flotte lysestaken du fikk nedarvet fra tante Svanhild, så fins det andre vis å jazze opp endorfin-rusen på.

Ordet «julepynt» har egentlig manglet litt av sjarmen siden vår elskede Gertrud Sand vrælte «Ooooolaaaaaf! No må æ finnj frem den kassen med julpyntj!» i The Julekalender på 90-tallet. (Joda, fins på dvd, men dog…).

Jeg skal ikke bestemme når folk skal tvinne julelys til de mister huden fra albuen og ned, og jeg skal heller ikke diktere når det er greit å sprette julebørst og la svidde pepperkaker vandre rundt på bordet som brisne seilere. (Men nå får jo jeg betalt for å argumentere!)

Julepynting er for så vidt en snedig måte å kompensere for snømangelen i regionen på. For de av oss som hadde rukket å utvikle hukommelse tidlig på 90-tallet, så har vi jo alle sett en hvit jul.

Men sannsynligheten har etter hvert blitt større for å surfe på Borestranda i romjula enn å bygge snømann i hagen når hu mor snitter ribbe og klager på han far som har kjøpt juletre med ekstra dryss.

Bottom line: Når julen etter sigende varer helt til påske, så kan vi kanskje vente til det i det minste LUKTER desember før vi finner frem røde duker, kongler, nisser, troll og fattigmenn.

Slapp av, du får minst like mange likes på fjesboka om du venter til julaften med selfien foran treet.

Publisert:

Oppdatert:

 1. Jul
 2. Kommentar

(Allerede) nå tennes tusen julelys. Fett nok.

KOMMENTAR: Rent kalender-teknisk er det ikke jul enda, men om du vil være prematur med gjærbakst og ekstrem jule-makeover i hjemmets sfære, så vær min gjest.

Relaterte artikler

 1. AKTUELT

  Europris allereie i gang med julehandelen: – Du brukar opp jula før den kjem, seier kunde

  9 MÅNEDER SIDEN
 2. LIVSSTIL

  Her er de hotteste julepynt-trendene

  7 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT

  Når er det egentlig lov å pynte til jul?

  3 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT

  13 kjekke ting som skjer denne helga!

  7 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT

  «Halv pris på julestress - av og til glemmer vi litt at julen er en glitrende anledning til å stresse litt ned»

  7 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT

  10 ting du kan gjøre i helga

  3 ÅR SIDEN