Juleundersøkelse: Hjemmelagde julegaver er i vinden

Jula er viktigere i år på grunn av koronasituasjonen, sier en av tre i DNBs juleundersøkelse. For over halvparten kommer en jul uten gaver ikke på tale.

Publisert:
  • NTB
52 prosent svarer i DNBs undersøkelse at de ikke kan tenke seg en jul uten gaver. Det er en høyere andel enn andre år undersøkelsen er gjort.

Bare 35 prosent svarer at de kan tenke seg å droppe gavene helt i år. Tallene skiller seg fra tilsvarende undersøkelser tidligere år, der en høyere andel har ønsket seg gavefri jul.

– Når man ikke får sett hverandre så mye som før, er det helt klart at gaver og julekort blir ekstra viktig i år, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

Voksne kvinner vil ha gave

Litt flere kvinner (57 prosent) enn menn (47 prosent) sier at de ikke kan tenke seg å kutte ut gaver denne jula.

Det er særlig folk i alderen 30–59 år som ikke vil slutte med gavetradisjonen, mens de yngste og de eldste er mer åpne for å droppe presanger helt.

En av tre sier også at de opplever julen som viktigere i år nettopp på grunn av koronasituasjonen, og over halvparten, 53 prosent, sier at den spesielle situasjonen vil gjøre at de i større grad vil støtte lokale aktører i julehandel.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB syns ikke det er så overraskende om gaver og julekort blir ekstra viktig for folk i år, når man ikke får sett hverandre så mye som før.

Ny tendens: Hjemmelaget

Samtidig er det mange som har fått dårligere råd i år, noe som reflekteres i en annen tendens i årets undersøkelse: Folk har større sans for å gi og ikke minst få hjemmelagde gaver.

LES MER:

Denne aldersgruppa er mest positiv til å få brukte julegaver

LES MER:

Idol-vinner Mari (16) klar med julelåt: – Litt skummelt fordi jula betyr så mye for meg

Hele 71 prosent det er hyggelig å få hjemmelagde gaver, mens 55 prosent syns slike er hyggelige å gi.

– At så mange ønsker seg hjemmelaget gaver, betyr at det bare er å sette i gang å strikke, bake, male eller gjøre andre ting du vet vil glede. Det er gjerne ikke beløpet på gaven som teller, men tanken bak, sier Sandmæl.

– At så mange ønsker seg hjemmelaget gaver, betyr at det bare er å sette i gang å strikke, bake, male eller gjøre andre ting du vet vil glede, sier Sandmæl.

God følelse

Trendforsker Lisbeth Larsen påpeker at gleden ved å gi og få hjemmelagde ting med røtter i tradisjon og av kvalitet har vært en voksende trend som hun tipper har fått ett oppsving med koronaperioden, med all tiden folk har tilbrakt hjemme.

– En ting er at det er utrolig koselig å få noe andre har laget, når du vet at de har stått på litt for deg, men det er veldig hyggelig å få ros for det vi har laget også. Og i år har mange hatt mer tid enn før til å brygge det ølet og bake det surdeigsbrødet hjemme. Jeg håper jeg får sånne presanger i år, jeg, sier hun.

LES MER:

Forbrukerrådet: Slik unngår du de typiske julefellene

LES MER:

Andre runde «Hjem til jul» blir koronafri sone: – Vi trenger denne serien nå

Bruktgaver

Hun tipper også at det blir mange brukte gaver under juletreet i år, små skjulte skatter folk har funnet til hverandre, en annen vri på noe «selvlaget» og personlig om man ikke er så fingernem.

Den årlige undersøkelsen gjennomføres i forbindelse med Forbrukerbarometeret for andre halvår og gjøres av Ipsos AS for DNB. I år er 1.000 personer over 18 år intervjuet i perioden 17. til 24. november.

Publisert:

Gikk til topps i Kakekrigen: Her er hans tre julefavoritter

– I jula holder vi oss til det tradisjonelle, sier Trond Vardehaug Thuen.

Publisert:
  • Synne Mauseth