– Vi snakker med ungdommer som tror dette er lovlig

Flere unge tror cannabis er lovlig - eller kommer til å bli lovlig, ifølge Sør-Vest politidistrikt. – Det bekymrer politiet, sier Grete Winge, leder for felles enhet for kriminalitetsforebygging.

Publisert:
– Det bekymrer politiet, at det virker som det er en mer liberal holdning til cannabis, sier Grete Winge, leder for felles enhet for kriminalitetsforebygging Sør-Vest politidistrikt.

Regjeringen foreslår en rusreform som avkriminaliserer mindre mengder narkotika til eget bruk.

Det betyr at man ikke lenger får bøter eller fengsel, men plikt til å møte opp for en kommunal rådgivende enhet som skal følge opp og informere om risiko ved bruk av narkotika.

Sør-Vest politidistrikt erfarer at mange unge tror cannabis er helt innafor.

– Det bekymrer politiet, at det virker som det er en mer liberal holdning til cannabis, sier Grete Winge, leder for felles enhet for kriminalitetsforebygging Sør-Vest politidistrikt.

– Vi snakker med ungdommer som tror dette er lovlig, eller som sier at det snart kommer til å bli lovlig i Norge. Det er flere politidistrikt som også har rapportert om en økning i narkotikalovbrudd blant ungdom. Dette er ikke en utvikling vi ønsker.

Mer marihuana, mindre hasj

Det finnes hovedsakelig tre ulike cannabis-produkter; hasj, marihuana og olje (se fakta).

Tall fra Kripos viser at det er nedgang i antall hasjbeslag. Samtidig øker marihuana, både i antall beslag og beslaglagt mengde:

  • Hasj har gjennom mange år stått for 35-38 prosent av alle beslag.
  • I 2020 er denne andelen kun 25 prosent.
  • Antall beslag på marihuana økte med 24 prosent i 2020.
  • Marihuana utgjør nå 14 prosent av alle beslag mot 10 prosent i fjor.

Kripos skriver at antall beslag med hasj falt, sannsynligvis på grunn av at grensene stengte ned på grunn av pandemien.

– Det er kun hasj som kommer fra utlandet. Det er flere grunner til dette. Blant annet grensesituasjonene i 2020, og at marihuana er «stort» i kvanta, og vanskeligere å skjule enn andre stoffer.

Det sier «Mathias», en lokal dealer Byas har snakket med. Den velstelte, høye mannen i 30-årene med blondt hår, har solgt marihuana og hasj i 12 år til sammen.

De deler rus og overdoser direkte på Snapchat. De har tusenvis av unge følgere
Hundre- og tohundre grams plater med hasj som blir solgt i Rogaland.

– I 2020 fikk jeg mange nye kunder

«Mathias» forteller at han nesten doblet omsetningen i pandemiåret. Han har sluttet i sin vanlige jobb.

– I 2020 fikk jeg mange nye typer kunder, som aldri hadde kjøpt cannabis før. For meg er det mer attraktivt å drive på sånn jeg gjør. Jeg tjener på en uke det jeg pleide å tjene på en måned, forteller han.

LES MER:

Politiet svarer om narkotika: Dette bekymrer Stavanger-politiet mest nå

– Det virker som om folk heller vil være få sammen og røyke, enn å dra på fest med mange og drikke. Det virker også som om det er mindre politi i narkotikasaker etter pandemien kom, fordi kundene mine får mindre «besøk» av politiet.

Grete Winge i Sør-Vest politidistrikt bekrefter at det ble det færre operative narkotikaoppdrag, og bedre tid til å drive oppsøkende og forebyggende virksomhet.

– Det ble registrert noen saker på dyrking av marihuana i vårt politidistrikt i fjor, og vi hadde også noen beslag i forbindelse med import av cannabisfrø og produksjonsutstyr, sier Winge.

Grete Winge i Sør-Vest politidistrikt bekrefter at det ble det færre operative narkotikaoppdrag, og bedre tid til å drive oppsøkende og forebyggende virksomhet.
Det bekymrer politiet, at det virker som det er en mer liberal holdning til cannabis.

Handler kun lokalt

At det er økt interesse rundt dyrking, merker også dealer «Mathias».

Før dro han til Østlandet for å hente partier. Det trenger han ikke lenger.

– I Oslo er kiloprisen på marihuana 67.000 kroner, mens den er på 83.000 kroner her. Allikevel er det bedre og roligere å handle lokalt. Da slipper man risikoen, og ansvaret med å transportere det. Jeg kan bestille transport for 10.000–15.000 kroner, men velger å handle lokale råvarer.

Indica sativa mix, dyrket i Rogaland. Politiet i Stavanger sier at de merket tørkeperioden før sommeren i 2020, men at de har begynt å beslaglegge hasj igjen nå på nyåret.

Det er litt høyere priser lokalt, men kvaliteten er den samme, ifølge dealeren.

– Folk jobber ikke, og bruker tid på andre ting, som for eksempel dyrking. De har tid til å sette seg skikkelig inn i det, og da blir de også gode å dyrke.

Han forteller også at han vet om flere som har fått seg noen egne planter, kun til eget bruk.

– De har bare noen få, sånn at de ikke blir tatt, og sånn at de slipper å handle av andre.

SUS: Nytt forskningsprosjekt om cannabis
Publisert:

Johannes opplevde skremmende episode på vei hjem fra byen: - Homofobien og transfobien henger igjen

Johannes Fandal (23) delte sin opplevelse av hendelsen på sosiale medier. – Jeg har fått utrolig mye støtte.

Publisert: