Fadderarrangementer avlyses over hele landet, men festen fortsetter i Stavanger

Studenter er satt i karantene. Arrangementer avlyses. Arrangører får refs. Men i Stavanger går det bra, i alle fall foreløpig.

Fadderuka startet ved UiS mandag. 3000 studenter er med på feiringen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg skjønner at flere andre festivaler avlyser, men det er ikke hensiktsmessig å gjøre her i Stavanger, sier faddersjef Una Ruzic.

3000 studenter er med på årets Fadderfestival ved Universitetet i Stavanger. En feiring som allerede på forhånd ble møtt med skepsis av FHI.

Fadderfestivalen har imidlertid innført flere tiltak for at feiringen skal bli så trygg som mulig. Det ser ut til å fungere.

– Vi følger med på hvordan situasjonen utvikler seg og hvordan det går på de ulike arrangementene. Per nå har vi ingen planer om å avlyse. Vi har opplevd de to første dagene av fadderuka som vellykket, sier Ruzic.

Faddersjef Una Ruzic sier at det ikke er grunnlag for å avlyse fadderfeiringen i Stavanger.

Studenter smittet

Det som skulle bli en hyggelig start på studielivet har fått en bråstopp flere steder i landet.

Tirsdag kveld kom beskjeden at to studenter i Bergen og Trondheim har fått påvist koronasmitte. Disse er satt i isolasjon og personer som har vært i kontakt med dem er satt i karantene.

Som en reaksjon har NTNU valgt å avlyse flere fadderarrangementer. Det samme skjer i Tromsø og Førde.

I Oslo har flere hundre studenter samlet seg utendørs i parker de siste dagene, noe som har fått politiet, UiO-rektoren og politikere til å reagere. Byrådsleder Raymond Johansen sa at dersom ikke dette endret seg, måtte fadderuka avlyses.

Tirsdag kveld måtte Oslo-politiet avslutte store parkfester, men i Stavanger har Sør-Vest politidistrikt ikke registrert lignende hendelser.

– Det har vært en del meldinger om høy musikk, men dette trenger ikke nødvendigvis være studenter. Foreløpig har vi ikke hatt problemer med fadderuka eller store ansamlinger av studenter, sier leder for forebyggende avsnitt, Kathrine Sæland Rotseth.

Les også

Fadderuken er i gang på UiS: Fest, øl, nye venner – og smittevern

Les også

Økning i kveldsundervisning på UiS: – Forstår ikke hvordan studiehverdagen skal gå opp

UiS-rektoren er positiv

Rektorer og annen ledelse ved landets universiteter har måttet svare for seg og sitt studiested på grunn av den pågående feiringen.

UiS-rektor Klaus Mohn har ikke hatt grunn til å drive brannslukking i Stavanger. Det håper Mohn at han unngår, fordi han heier på både arrangøren og deltakerne av årets fadderuke.

UiS-rektor Klaus Mohn ønsker at fadderuka fortsetter, men understreker at arrangørene må være klare til å trekke i nødbremsen om nødvendig.

– Fadderuka er en veldig viktig begivenhet, spesielt i år. Vi må få studentene til å føle seg velkommen og trives, fordi mye av undervisningen i år vil være digital, sier Mohn.

– Men bør fadderuka ved UiS fortsette?

– Vi må holde situasjonen under oppsyn. Dersom alle regler følges, så mener jeg i utgangspunktet at festivalen bør fortsette, sier Mohn før han legger til:

– Men, ledelsen i fadderuka må være klare til å trekke i håndbrekket, eventuelt kansellere deler av programmet dersom smittevernet ikke overholdes. Vi kan dessverre ikke eliminere all risiko, sier UiS-rektoren.

Studielivet blir alt annet enn normalt, derfor er det viktig at fadderuka arrangeres som planlagt, mener UiS-rektor Klaus Mohn. Bildet ble tatt på campus mandag.

– Godt grunnlag

Leder av Studentorganisasjonen i Stavanger, Philip Jamissen, deler synet til Mohn.

– Arrangementene har veldig gode smitteverntiltak. Vi mener vi kan holde studenter unna hjemmefester ved å ha studentbaren åpen. Jeg skjønner at andre steder velger å avlyse, men i Stavanger er det ikke påvist smitte, sier Jamissen.

Faddersjef Ruzic mener også tilbakemeldingene fadderstyret har fått, fra både deltakere og medarrangører, tilsier at det er trygt å la UiS-studentene fortsette feiringen.

– Men det hele er en løpende vurdering. Dersom noe skulle oppstå, så er vi klare til å handle, sier Ruzic.

– Når du ser hvordan dette har utviklet seg i resten av landet, hvordan er det da å stå som leder av et fadderarrangement i en av landet største byer?

– Det er en stressende situasjon å være i, men vi har brukt mye tid på forberedelsene. Derfor har vi et godt grunnlag å lene oss på. Det gir oss og studentene stor trygghet, sier faddersjefen.

Publisert: