Studentene får resten av studielånet i én pott

Flere studenter står uten jobb på grunn av koronaviruset. Nå har regjeringen kommet med en hjelpepakke som Norsk Studentorganisasjon mener er hårreisende.

Oppdatert:
Henrik Asheim (H), minister for forskning og høyere utdanning, kommer med nye grep for å hjelpe studenter igjennom viruskrisen.

Hjelpepakken innebærer at studentene får utbetalt lån og stipend for mai og juni sammen med utbetalingen for april.

For en student som mottar fullt lån og stipend, utgjør dette 27.550 kroner, opplyser Kunnskapsdepartementet.

– Dette er et tiltak som på kort tid gir studentene mer å rutte med, sier Henrik Asheim (H), minister for forskning og høyere utdanning, i en pressemelding.

LES MER:

Fredrik (30): – Jeg sitter igjen med 1000 kroner å leve for. Det sier seg selv at det ikke går

Kan ta opp lån

Studenter som trenger ekstra penger på grunn av inntektsbortfall, kan i tillegg velge et ekstra lån fra Lånekassen på 26.000 kroner.

– I likhet med andre borgere blir også studenters økonomi rammet av den lammende pandemien. De sitter heldigvis igjen med studiestøtten, men for mange er ikke det alene nok til å dekke faste utgifter, påpeker Asheim.

Ap og NSO reagerer

Arbeiderpartiet mener regjeringen burde ha gitt studentene mer stipend i stedet for å bare øke gjelden deres.

– Jeg er veldig skuffet over at regjeringen går inn for en ordning som kun gir studentene mer lån og gjeld, sier Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg om den nye hjelpepakken for studenter.

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Marte Øien, mener hjelpepakken regjeringen foreslår er altfor dårlig.

Norsk Studentorganisasjon mener løsningen er altfor dårlig.

–⁠ Det er hårreisende at regjeringen foreslår å behandle studenter på en helt annen måte enn andre arbeidstakere i dette samfunnet. Det er rett og slett ikke holdbart, sier NSO-leder Marte Øien til Universitas.

Hvis du er under utdanning eller opplæring har du som hovedregel ikke rett til dagpenger. Dermed forsvinner en viktig økonomisk støtteordning som andre permitterte arbeidstakere kan benytte seg av.

Ny søknadsfrist

Kunnskapsdepartementet har også bestemt seg for å utsette fristen for å søke ordinært lån og stipend hos Lånekassen. Ny frist blir 15. april.

De som ennå ikke har søkt for dette semesteret, kan dermed fortsatt gjøre det, og studenter som har søkt om mindre enn maksbeløpet, kan søke om mer.

Publisert:
Oppdatert:

Regjeringen utvider søknadsfristen for lån og stipend hos Lånekassen

Fristen for å søke om lån og stipend hos Lånekassen utvides med én måned. Fra neste uke kan studenter søke om støtte for vårsemesteret fram til 15. april.

Publisert:
  • NTB