Utvalg vil utrede selvvalgt eksamen for elever

Regjeringens eksamensutvalg foreslår å fjerne dagens eksamensordning i skolen og utrede virkningene dersom elevene selv får velge hvilke fag de tar eksamen i.

Oppdatert:
  • NTB
– Dagens ordning, der bare to av ti ­elever blir trukket ut til eksamen, er uheldig, ­mener leder av eksamensutvalget.

Eksamensutvalget ble satt ned av kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) i fjor i forbindelse med at det fra neste år innføres nye læreplaner, skriver Aftenposten.

I utvalgets andre rapport, som ble publisert 15. august, foreslås det at dagens ordningen med tilfeldig uttrekning til eksamen avvikles. I stedet vil utvalget at man kartlegger konsekvenser dersom elevene selv får velge eksamensfag.

– Dagens ordning, der bare to av ti ­elever blir trukket ut til eksamen, er uheldig, ­mener leder av utvalget, direktør Sigrid Blömeke ved ­Senter for pedagogiske målinger ved ­Universitetet i Oslo.

Etter dagens trekkordning er det tilfeldig hvem som må avlegge eksamen. I 10. klasse på ungdomsskolen og gjennom tre år på videregående skole kan enkelte bli trukket ut flere ganger, men andre slipper unna med færre. Blömeke sier til avisen at utvalget har diskutert måter å få fordelingen mer rettferdig på.

Men ikke alle i utvalget er enige. Leder Rita Helgesen i Norsk Lektorlag mener trekkordningen kvalitetssikrer rangeringen av søkere til høyere utdanning. Hun frykter at elevene strategisk vil velge de fagene de er best i dersom de selv kan velge hva de vil opp til eksamen i.

Publisert:
Oppdatert:

– Livet består også av ting man ikke liker, Rød Ungdom

MENINGER: Jeg er selv elev på videregående skole i Frankrike. For mitt kull har ingen eksamener blitt avlyst. Vi kommer alle til å møte eksamen som vurderingsform i høyere utdanning, og jeg er veldig glad jeg har mine syv i bagasjen.

Oppdatert:
  • Tiril Ekrem
    Tiril Ekrem
    Nestformann Haugaland FpU