Runar (22) gikk fra å være ekstremt kresen til å bli fine dining-kokk på NB Sørensen
På ungdomsskolen besto middagen helst av nudler, kjøttpølse og ketchup. Nå fermenterer han mat og dyrker urter som hobby.
– Det er sykt å tenke tilbake på, sier Runar Helgeland (22) og ler.
Han likte hverken pizza eller taco, men var glad i å lage mat. Favorittretten var nudler og kjøttpølse, gjerne med ketchup. Enkelt, raskt og godt, mente han den gang.
På grunn av matvanene var det ingen som tenkte at 22-åringen fra Sandnes skulle ende opp som kokk, i alle fall ikke på en av Stavangers fine restauranter.
– Foreldrene mine skjønte ingenting da jeg søkte meg inn på kokkelinja. De sa at det ikke passet meg, jeg var jo så kresen, forteller Helgeland.
Fra nudler til «supernice»
Helgeland modnet med årene. Nå fermenterer han epler og bær hjemme i Sandnes, sanker sopp og dyrker urter. Slår han på stortromma, lager han noe «supernice» hjemme.
Som for eksempel hjemmelaga pasta med soppsaus og god parmesan.
– Hva skjedde?
– Jeg var ikke så faglig interessert da jeg begynte i 1. klasse på videregående, men jeg hadde et stort konkurranseinstinkt. Jeg ønsket å slå de som var bedre enn meg, sier 22-åringen.
LES OGSÅ:
Denne «restauranten» danker ut både Re-Naa og Tango
Disse 10 restaurantene i Sandnes scorer høyest på Tripadvisor
Konkurranseinstinktet hjalp også Helgeland med å utfordre smaksløkene sine.
– Det at du ikke liker noe er ofte psykisk. Siden mamma sa æsj til løk, sa jeg også æsj til løk, forklarer han.
Nå smaker han på alt, uansett hva det måtte være. Likevel er det fortsatt noe 22-åringen ikke liker særlig godt.
– Østers. Jeg har prøvd og prøvd, men det liker jeg ikke uansett, sier han og ler.
Utkonkurrerte smaksløkene
I løpet av videregående var Helgeland på utplassering på Spiseriet i Stavanger konserthus. I fem dager fikk han se mange flinke kokker i aksjon, blant annet Christian André Pettersen.
På den tiden var Pettersen kjøkkensjef på Spiseriet, i juni ble han kåret til Europas beste kokk.
– Skolen var ganske chill, men det var noe helt annet å prøve seg i yrket rent praktisk. Du blir ganske svett av å stå på et kjøkken hvor bestillingene renner inn konstant, sier Helgeland.
Konkurranseinstinktet hans tente også på fine dining-konseptet. Detaljene, smakene og det å hele tiden strekke seg etter noe som er bedre.
– Vi har fantastisk mange gode kokker i Rogaland. Det gjør at vi som er ferske kan lære mye, det gir igjen høy kvalitet på maten og et godt konkurransemiljø, sier Helgeland.
Store konkurransemål
Etter videregående ble det læreplass på Spiseriet. De siste tre årene har han også vært innom Matbaren til Re-Naa og Bevaremegvel.
Men det var fine dining han hadde lyst til å jobbe med. Den sjansen fikk han hos NB Sørensen Annen Etage i oktober i fjor.
I stedet for å flippe burgere eller steke ribs, jobber 22-åringen nå med en kamsjellemulsjon med eplechips. En amus-bouche, som han kaller det - bedre kjent som en appetittvekker på norsk.
– Jeg får muligheten til å være kreativ og lære noe nytt hver eneste dag. Samle nye og gamle ideer, nye og gamle smaker. Er det bra nok, så havner det på menyen, sier han stolt.
Til tross en kort karriere, har han allerede deltatt på NM i kokkekunst. Han sitter også på en 2. plass fra lærlingkonkurransen Rogalandcup og ble i august kåret til årets sjømatkokk.
– Har du et mål?
– Ja, men jeg sier det aldri høyt, men jeg ønsker å bli mye bedre og være med i større konkurranser.
– Begynner konkurransen på B og slutter på ’or?
– He he, jo da, men først må jeg bygge meg opp som konkurransekokk. Det er fortsatt mange år til jeg kan hevde meg i en slik konkurranse, sier han.
MER FRA BYAS:
Slik gikk det da Janove spiste chili med Chili Klaus
Gjør du dette, kan alt ditt fremtidige øl bli flatt
Derfor smaker maten annerledes i luften
Slik tar du de beste matbildene
Nå har Askeland fått et nytt hjørne å henge på
Den gamle og tradisjonsrike bedriften har utvidet - til andre siden av gata.
Relaterte artikler
- AKTUELTTea (27) sa opp jobben for å starte egen butikk5 ÅR SIDEN
- AKTUELTFoodora etablerer seg i Sandnes, men tar ikke med seg syklene5 ÅR SIDEN
- AKTUELT10 ting du kan gjøre i helga5 ÅR SIDEN
- AKTUELTRekordsommer ga rekordsalg for streetfood5 ÅR SIDEN
- AKTUELTLars (33) er sjef på Stavangers nye burgerrestaurant5 ÅR SIDEN
- AKTUELTFår beholde navnet Backstage5 ÅR SIDEN