Aktuelt

Runar (22) gikk fra å være ekstremt kresen til å bli fine dining-kokk på NB Sørensen

På ungdomsskolen besto middagen helst av nudler, kjøttpølse og ketchup. Nå fermenterer han mat og dyrker urter som hobby.

Oppdatert:

  • Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Runar Helgeland (22) tilbringer som oftest ettermiddager og kvelder på kjøkkenet til NB Sørensen Annen Etage. Her sammen med souschef Karol Lebiest til høyre. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Det er sykt å tenke tilbake på, sier Runar Helgeland (22) og ler.

Han likte hverken pizza eller taco, men var glad i å lage mat. Favorittretten var nudler og kjøttpølse, gjerne med ketchup. Enkelt, raskt og godt, mente han den gang.

På grunn av matvanene var det ingen som tenkte at 22-åringen fra Sandnes skulle ende opp som kokk, i alle fall ikke på en av Stavangers fine restauranter.

– Foreldrene mine skjønte ingenting da jeg søkte meg inn på kokkelinja. De sa at det ikke passet meg, jeg var jo så kresen, forteller Helgeland.

Følg Byas.no på Facebook!

Fra nudler til «supernice»

Helgeland modnet med årene. Nå fermenterer han epler og bær hjemme i Sandnes, sanker sopp og dyrker urter. Slår han på stortromma, lager han noe «supernice» hjemme.

Som for eksempel hjemmelaga pasta med soppsaus og god parmesan.

– Hva skjedde?

– Jeg var ikke så faglig interessert da jeg begynte i 1. klasse på videregående, men jeg hadde et stort konkurranseinstinkt. Jeg ønsket å slå de som var bedre enn meg, sier 22-åringen.

LES OGSÅ:

LES MER:

Denne «restauranten» danker ut både Re-Naa og Tango

LES MER:

Disse 10 restaurantene i Sandnes scorer høyest på Tripadvisor

Konkurranseinstinktet hjalp også Helgeland med å utfordre smaksløkene sine.

– Det at du ikke liker noe er ofte psykisk. Siden mamma sa æsj til løk, sa jeg også æsj til løk, forklarer han.

Nå smaker han på alt, uansett hva det måtte være. Likevel er det fortsatt noe 22-åringen ikke liker særlig godt.

– Østers. Jeg har prøvd og prøvd, men det liker jeg ikke uansett, sier han og ler.

Trappene opp til Annen Etage åpner ikke før klokka 18.00, men arbeidsdagen til 22-åringen begynner derimot fire timer før. Timene brukes til å forberede og gjøre klar kveldens meny. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Utkonkurrerte smaksløkene

I løpet av videregående var Helgeland på utplassering på Spiseriet i Stavanger konserthus. I fem dager fikk han se mange flinke kokker i aksjon, blant annet Christian André Pettersen.

På den tiden var Pettersen kjøkkensjef på Spiseriet, i juni ble han kåret til Europas beste kokk.

– Skolen var ganske chill, men det var noe helt annet å prøve seg i yrket rent praktisk. Du blir ganske svett av å stå på et kjøkken hvor bestillingene renner inn konstant, sier Helgeland.

Konkurranseinstinktet hans tente også på fine dining-konseptet. Detaljene, smakene og det å hele tiden strekke seg etter noe som er bedre.

– Vi har fantastisk mange gode kokker i Rogaland. Det gjør at vi som er ferske kan lære mye, det gir igjen høy kvalitet på maten og et godt konkurransemiljø, sier Helgeland.

Helgeland har lite til overs for Grandiosa, og rister på hodet når han forteller om den tidligere favorittretten som besto av nudler og pølse. Smakene har heldigvis utviklet seg, og nå vil han nå lagt som konkurransekokk. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Store konkurransemål

Etter videregående ble det læreplass på Spiseriet. De siste tre årene har han også vært innom Matbaren til Re-Naa og Bevaremegvel.

Men det var fine dining han hadde lyst til å jobbe med. Den sjansen fikk han hos NB Sørensen Annen Etage i oktober i fjor.

I stedet for å flippe burgere eller steke ribs, jobber 22-åringen nå med en kamsjellemulsjon med eplechips. En amus-bouche, som han kaller det - bedre kjent som en appetittvekker på norsk.

– Jeg får muligheten til å være kreativ og lære noe nytt hver eneste dag. Samle nye og gamle ideer, nye og gamle smaker. Er det bra nok, så havner det på menyen, sier han stolt.

Til tross en kort karriere, har han allerede deltatt på NM i kokkekunst. Han sitter også på en 2. plass fra lærlingkonkurransen Rogalandcup og ble i august kåret til årets sjømatkokk.

– Har du et mål?

– Ja, men jeg sier det aldri høyt, men jeg ønsker å bli mye bedre og være med i større konkurranser.

– Begynner konkurransen på B og slutter på ’or?

– He he, jo da, men først må jeg bygge meg opp som konkurransekokk. Det er fortsatt mange år til jeg kan hevde meg i en slik konkurranse, sier han.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Slik gikk det da Janove spiste chili med Chili Klaus

LES MER:

Gjør du dette, kan alt ditt fremtidige øl bli flatt

LES MER:

Derfor smaker maten annerledes i luften

LES MER:

Slik tar du de beste matbildene

Publisert:

Oppdatert:

  1. Kjøkken
  2. Restaurant
  3. Rogaland
  4. Stavanger
  5. Mat og drikke

Cecilie (28) fra Godeset kan vinne 71 grader nord: – Hadde aldri trodd jeg skulle komme så langt

Cecilie Marjatta Välinen (28) hadde aldri meldt seg på 71 grader nord, hadde det ikke vært for at en kollega foreslo det. Hun beskriver opplevelsen som noe av det fineste, men også det verste hun har vært igjennom.

Publisert:

  • Ingebjørg Iversen

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Gådjå flytter inn i nabolokalet: – Vi nølte aldri da vi fikk tilbudet
    2 ÅR SIDEN
  2. LIVSSTIL
    Christine fra Tasta fullførte aldri videregående - driver nå eget kommunikasjonsbyrå
    1 ÅR SIDEN
  3. LIVSSTIL
    Enya Maria (25) fra Stavanger: Av 800 mennesker, var hun én av fem som fikk jobben
    1 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Disse er videre i kåringen av #byasbeste treningssenter!
    9 MÅNEDER SIDEN
  5. AKTUELT
    Partyfikserens beste hjemmefest-tips: - Hadde glatt kjørt på med rød løper
    2 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    Nicolai (27) mistet faren til en overdose for 15 år siden. Nå har musikken blitt medisin
    1 ÅR SIDEN