Marthe (24) fra Grannes har tatt bilder av toppløs Sophie Elise: - Vi fikk god kjemi med en gang

Bare tre uker etter at Marthe Thu sluttet i jobben for å satse på fotodrømmen, tok hun bilder av to kjente damer.

Publisert:
Det som startet med et pingvinkamera og «hodeløse» voksne, har blitt mer enn en hobby for Marthe Thu.

– Jeg fikk en melding fra redaktøren i Natt&Dag, da de sa de hadde et fotooppdrag som muligens kunne bli ganske kult. Jeg hadde ikke forventet at det kom til å være en toppløs Sophie Elise, og jeg måtte jo bare si ja til det, sier Marthe Thu.

Hun går all-in med kameraet. Siden 2014 har hun bodd i Oslo med kamera og fotografdrøm. Etter to år på prestisjefylte Oslo Fotokunstskole, ble hun assistenten til den verdenskjente fotokunstneren Dag Alveng - før hun gikk rett inn i staben på Oslo Foto.

Har hatt utstilling

Nå er hun frilansfotograf på heltid, og det byr på utforutsigbare dager. Siden hun sluttet i jobben på fotobutikk har hun hatt egen fotoutstilling, skaffet faste samarbeidspartnere og altså tatt bilder av selveste Sophie Elise for Natt&Dag"

– Det var veldig stort å få lov til å ta disse bildene, jeg var jo en av de første til å se henne toppløs etter operasjonen (fjerning av silikon, red. anm.). Vi fikk god kjemi med en gang, og hun er jo helt rå til å posere, så det var veldig gøy. Mitt viktigste ønske var at Sophie Elise skulle føle seg vel, og jeg ble veldig glad da jeg klarte det.

Selv om fotografen mest tar bilder av eller for andre, har hun også vært i fokus selv. Høsten 2018 hadde hun en egen fotoutstilling på Tøyen Startup Village, som en av de første til å stille ut egne fotografier der. Nå er lokalet nærmest fullbooket til lignende eventer, mye på grunn av Thu.

– Plutselig skulle liksom jeg fylle et helt rom med kun mine bilder. Jeg lærte fort at når jeg printer ut et bilde i 60x90cm og tenker at det er stort, så er det ikke stort når det monteres på veggen i det store gallerirommet. Så man må alltid tenke større. Valg av papir, rammer, størrelser, kuratering i gallerirommet - alt praktisk, det er alltid mer omfattende enn man først tenker. Da er det viktig å planlegge godt, sier hun.

– Det var veldig stort å få lov til å ta disse bildene, sier 24-åringen.

Fotograferte Veronica Orderud

Å planlegge er viktig, ikke bare for fotografen, men også de som blir tatt bilder av. Etter NRK-serien «Gåten Orderud» kom ut i fjor høst, åpnet det seg en mulighet også for Thu. Nemlig å ta bilder av Veronica Orderud. Dømt til 21 års fengsel for medvirkning til trippeldrap, men ingen vet fremdeles hvem som holdt drapsvåpnene.

– Før jeg fotograferer er jeg alltid spent og litt nervøs. Jeg var kanskje litt ekstra spent og nervøs da jeg skulle hjem til Veronica Orderud, da. Men det var veldig gøy og absurd på samme tid, sier Thu.

Startet med pingvinkamera

Som frilansfotograf er konkurransen stor, spesielt når man driver for egen butikk. Veien har vært lang - fra medier og kommunikasjon på Vågen Videregående Skole til Oslo Fotokunstskole videre til praksis og jobb. Men det hele begynte da hun var fem år gammel med et pingvinkamera som fulgte med noe godteri solgt på tax-free da hun var fem år:

– Jeg hadde det med meg overalt, så jeg har et par album med bilder fra pingvinkameraet. Men jeg hadde litt problemer å ta bilder av voksne, de er jo så høye, ikke sant - så det var en gang jeg skulle ta bilder av min mormor og tante, så tok jeg bildet rett fram for min høyde. Da bildet var fremkalt hadde jeg jo naturligvis kuttet hodene deres, men du kunne se de prøvde å bøye seg ned. Da skal jeg ha sagt «hvorfor bøyde dere ikke dere ned?!»

Thus første kamera, og et av de første bildene hun tok.

Men Thu er ikke fem år lenger, og drømmer nå om eget studio, en stor kundeliste og å fortsette å stille ut bildene sine på galleri. Hun er ofte hjemme i Stavanger, hvor hun bruker mye tid på å Jærstrendene, garasjen til morfaren og roen hjemme. Men aller høyest henger drømmen om at hun fremdeles kan jobbe fulltid som fotograf.

– Akkurat nå er hverdagen min veldig uforutsigbar og nye prosjekter dukker helt plutselig opp, så jeg lever veldig etter det som skjer - skjer! Jeg elsker det, og synes at det er veldig spennende. Men jeg har nettopp startet et samarbeid med det norske merket Holzweiler, og kommer til å gjøre mye spennende med dem fremover. I påsken skal jeg besøke Myken, et øysamfunn ytterst på Helgelandskysten. En venninne av meg flyttet dit i fjor for å drive et landhandleri, og jeg er så heldig som skal få jobbe med dem og ta bilder rundt på øya. Så det gleder jeg meg masse til!

LES OGSÅ:

5 enkle tips for bedre mobil-bilderSlik tar du de beste matbildeneEllingsen og Worsøe åpner fotogalleri i Øvre Holmegate
Publisert:

Ane (26) satser på foto-drømmen: – Utrolig stolt over at jeg endelig har tatt steget

Helt siden Ane Swan (26) fotograferte sitt første bryllup som 16-åring, har jenta med det uvanlige etternavnet drømt om å åpne sitt eget fotostudio.

Oppdatert: