Butikk i Kristiansand hjelper unge med å komme seg ut i jobb og skole: – De trenger tiden til hjelp som samfunnet ikke vil gi

Butikken Hopeful jobber for at unge skal gå fra stønadsmottakere til bidragsytere i samfunnet. Nå ønsker de å utvide til resten av landet.

Etter å ha satt sykepleierstudiet på pause, har jobben hos Hopeful vært avgjørende for at hun vil fortsette med studiene, forteller Marie Justnes (23).
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Mitt mål er å bli sykepleier. Hadde det ikke vært for denne jobben, hadde jeg sikkert sluttet på studiet, forteller Marie Justnes (23) fra Kristiansand.

Hun er en av totalt åtte unge som nå har arbeidstrening i butikken Hopeful i Kristiansand sentrum. Butikken jobber mot en stygg statistikk som Agder-fylkene topper.

LES OGSÅ:

Les også

Anine er bare 21 år, men driver allerede sitt eget motemagasin

Les også

Nesten 100.000 har sett kontaktlærer Jørgens spesielle hilsen til elevene

Unge i Agder mottar mest NAV-støtte

Tall fra Nav viser at Agder-fylkene i fjor toppet statistikken over de under 30 år som mottar mest arbeidsavklaringspenger fordelt på prosent av befolkningen. Det samme gjorde de i 2017.

– Jeg er hundre prosent sikker på at vi kunne snudd den statistikken hvis flere bidro til å forstå at ved å hjelp unge, ville vi fått et bærekraftig samfunn. Vi får ikke det ved at så mange blir parkert på siden av samfunnet, sier daglig leder Tone Olsen Nor.

Målet med arbeidstreningen er at ungdommene kommer ut i skole eller lønnet arbeid. I tillegg til å jobbe i butikken med ulike oppgaver, får de også hjelp med blant annet bosted, økonomi og skrive søknader.

Daglig leder Tone Olsen Nor (f.v.), butikkansatt Ida Linnerud Pettersen og prosjektleder Klara Sløgedal. Butikken har 2,5 lønna stillinger, men alle jobber mye frivillig.

– Det som kjennetegner oss er at vi er med hele veien og skreddersyr et opplegg for hver enkelt. Hvis de er motiverte til en livsendring, så er vi med på det. De får ikke tre måneder, og så er de ferdig. De får tiden og tryggheten til å bli så lenge de trenger, forklarer Nor.

Det kan være fra noen måneder til flere år. Alt avhenger av hva slags opplegg hver enkelt har.

Hopeful startet i fjor med et arbeidstreningsprosjekt sammen med Kristiansand kommune for utsatt ungdom. I tillegg samarbeider de med blant andre Nav, Sørlandets sykehus, videregående skoler og næringslivet for å komme i kontakt med ungdom som trenger hjelp.

Noe å stå opp for

KRSby møter fem av ungdommene som i dag jobber hos Hopeful. For samtlige har hjelpen de har fått fra både butikken og Nor vært til stor hjelp.

Marie Justnes er forskrekket over NAV-statistikken.

– Det er jo helt forferdelig hvor mye penger som går til det. Vi ser jo her at mange ungdom som har fått tilbud om uføretrygd, egentlig klarer seg veldig fint i det normale arbeidsliv så lenge de får litt tid.

Etter å ha satt studiene på pause, har Hopeful vært avgjørende for at hun nå vil fortsette.

– Bare det å ha noe å stå opp til og bli satt krav til har vært veldig viktig, sier Justnes.

Etter at Vilde Mariel Vonen (18) startet i Hopeful har hun fått en grunn til å stå opp om morgenen.

– Jeg trenger bare litt ekstra tid

De to siste to årene har Vilde Mariel Vonen (18) prøvd flere tiltak for å komme seg ut i arbeidslivet, blant annet jobbskole og arbeidstrening hos andre bedrifter.

– Der opplevde jeg å ikke bli fulgt opp. Det er det som er unikt her. Jeg har aldri funnet et sted som dette. Den interessen Tone viser hver enkelt er helt utrolig. I tillegg er alle ungdommene snille med hverandre, og det funker utrolig bra, forteller hun.

For Vonen sin del handlet det om å finne det som passet henne.

– Jeg trenger bare litt ekstra tid og at noen ser meg. Hvis man ikke kommer på jobb her, så blir man savnet. Alt det lille ekstra får du her.

– Hva har det gitt deg å få muligheten her?

– Det har gitt meg utrolig mye. Jeg har lyst til å våkne om morgenen og komme meg ut, smiler Vonen.

I desember ble Hopeful godkjent som lærebedrift. Gabriel Gabrielsen Steinnes (20) går salg- og service, og er nå lærling i butikken for å ta fagbrev.

– De trenger tiden som samfunnet ikke vil gi

– De trenger tiden til hjelp som samfunnet ikke vil gi. Hadde politikerne sagt at dette prosjektet vil vi satse på, så tror jeg det ville vært veldig mange flere som kunne bidratt i arbeidslivet i Norge, sier Ida Linnerud Pettersen, som selv er et resultat av nettopp det.

Det er tydelig at daglig leder Nor er en nøkkelperson for ungdommene.

– Hun er veldig flink til å se løsninger. Hun gir aldri opp. Det gir en trygghet for ungdommene, sier Pettersen, med støtte fra resten.

– Hva gjør at du ikke gir opp?

– Jeg ser så mye potensial i de. Det er så mye ressurser og evner som ikke samfunnet kan gå glipp av. Alle har sin plass i samfunnet og kan få brukt seg selv. Det å få bidra med noe øker livskvaliteten. Det mest tragiske er alle ressursene vi går glipp av, svarer Nor.

– Det å se ungdom for de kvalitetene de har, er kjempeviktig. De har så mye å gi, legger prosjektleder Klara Sløgedal til.

Bashayir Badraddin (21) har vært i Hopeful siden 2016, og startet som helt fersk. I sommer skal hun jobbe som kjøkkenansvarlig.

– Hvordan skal jeg få arbeidserfaring hvis alle sier nei?

Bashayir Badraddin (21) hadde nettopp fullført videregående, da hun søkte rundt på flere jobber. Svaret var alltid det samme: Nei, vi trenger noen med arbeidserfaring.

– Jeg hadde aldri jobbet før. Hvordan skal jeg få arbeidserfaring hvis alle sier nei?

Hun kom etter hvert i kontakt med Nav, hvor hun ble spurt om å starte i praksis hos Hopeful.

– Jeg var veldig redd og tenkte at jeg ikke kan noen ting. Jeg gjorde masse feil i starten, men man bygges opp fra null. De har mye tålmodighet her og god opplæring. Det er ikke som på andre arbeidsplasser hvor det forventes at man kan alt med én gang. Det er kjempeviktig for ungdom, forklarer Badraddin.

Arbeidstreningen har vært viktig for Badraddin, og det tror hun det kan være for andre og.

– Denne muligheten er veldig viktig for mange. Hvis ungdom ikke har jobb eller skole kan man ta feil valg. De har ikke noe å tenke på. Men med denne sjansen så kjemper man, og bruker tiden på noe som er bra. Jeg håper at alle støtter dette prosjektet, det er helt unikt.

Les også

Sportsdanser Julie Bjerkås (17) om det verste med dagens samfunn: – Mye urettferdighet

– Jeg så verdien min ved å begynne og jobbe i Hopeful, forteller Anna Gabriella Johansen (38). Hun er uføretrygdet, men ønsker å få til en ordning hvor hun kan jobbe i butikken.

Vil utvide i hele Norge

Noen steder tilbys arbeidstrening i noen måneder av gangen, og så må man videre til et nytt sted. Erfaringsmessig fungerer det dårlig, mener Nor.

– En livsendring er ikke mulig på tre måneder. Så samfunnet og politikerne må skjønne at de må gi dem tiden. Vi tror at stabilitet er viktig. Alle må finne sin plass og føle seg verdifull.

Tangen-elevene Agha Reza Shadidzada (f.v.), Zied Saker, Kibrom Solomon Mesfun, Abel Asmelash Ambaye, Nawzat Nouri Hasan, Eulogio Abraham Figueroa Ca og lærer Egil Gundersen jobber med å restaurere det som skal bli en ny kafé i bakgården til Hopeful.

Butikken har ikke bare fokus på arbeidsoppgaver.

– Å bygge selvrespekt og få respekt fra andre mennesker i samfunnet er veldig viktig for en ungdom. Når man ser at de faktisk kan lykkes og få et bedre liv enn de kanskje ellers ville fått, er det veldig meningsfylt å jobbe med dette. Og det er viktig å jobbe bredt, og få de inn på spor hvor de kan bidra, sier Sløgedal.

Inntektene kommer fra butikken og fra samarbeidspartnerne. Men de jobber for å få mer midler, og utvide.

– Vi gir ikke opp. Vi ønsker oss inn på Stortinget for å komme inn i statsbudsjettet og at folk ser hva vi gjør. Vi vil at Hopeful-butikker skal være i hele Norge, sier Nor.

Daglig leder ved Hopeful, Tone Olsen Nor, og lærer på Tangen videregående, Egil Gundersen.
Publisert: