Har du lagt merke til denne? Snart flytter 240.000 bier inn!

Johannesparken i Østre bydel får nye innbyggere.

Har du kjørt forbi Johannesparken i løpet av de siste dagene, har du kanskje lagt merke til denne?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Endelig! Dette har vi holdt på med i tre år.

Martina Andersson er en av arkitektene bak bikube-konstruksjonen som denne uken poppet opp i Johannesparken.

Kuben er den del av Den spiselig bydel-prosjektet til Urban Sjøfront, og har vært planlagt i flere år. Først nå er alle papirene og alt som må være på plass, på plass.

– Ting tar tid! Det er veldig fint å se at det nå begynner å ta form. Når man venter på noe godt...

Følg Byas.no på Faecebook!

TEAMET: Fra venstre: Erik Foye-Schjøll (Skogsselskapet i Rogaland), Morten Svanes (Rogaland Birøkterlag), Imke Wojanowski (prosjektleder), Martina Andersson (arkitekt) og snekker Ketil Dubvig (DogH A/S).

– Folk trenger ikke være redde

Store deler av konstruksjonen er allerede på plass, men bikubehagen er ikke helt fullstendig før tidlig sommer, når blomstene de skal plante rundt kuben blomstrer. Men biene skal etter planen være på plass allerede i april.

To-hundre-og-førti-tusen (!) bier.

– Nå skal vi snart få noen vinduer på plass, og så kan biene flytte inn, sier prosjektleder i Rogaland Birøkterlag, Morten Svanes.

– Det blir fire bikuber, med 60.000 i hver. Så, cirka 240.000 bier totalt. Det er mange nye innbyggere til bydelen, sier han.

Bikubehagen er laget slik at man kan se inn til biene, gjennom vinduer. I tillegg vil det være lufting, slik at vinden ikke skal ta tak og fly avgårde med bienes nye hjem.

Folk trenger ikke være redde - bier er snille og greie, så lenge man ikke plager dem.

Og så vil det så klart vært åpen takløsning (altså, ikke noe tak), slik at biene kan fly og hente søt nektar fra trær og blomster.

– Kuben er såpass høy, slik at biene flyr ut i god avstand over hodene til folk. Folk trenger ikke å være redde - bier er snille og greie, så lenge man ikke plager dem.

Kuben er laget av ubehandlet lerk - en sibirsk furu-slektning som tåler mye vær og vind, og som er robust mot råte og sopp. Den er laget for å vare.

– Og så vil vi jo vise frem lokalt trevirke. Bærekraftig høsting av lokale ressurser, det blir ikke mye bedre enn det, sier Erik Foye-Schjøll i Skogselskapet i Rogaland. Det er de som står for materialene. Sammen med Stavanger kommune og Sparebankstiftelsen, er Skogselskapet en viktig sponsor for bie-prosjektet.

HONNINGBAKKEN: Det er ikke hvor som helst biene flytter inn. Ganske passende heter hagen Honningbakken nabolagshage.

– Plant mer trær!

I umiddelbar nærhet til Johannesparken finnes både lindetrær, frukttrær og lønnetrær - masse godis for sultne bier. Biene flyr i en tre kilometers radius, så om du bor på Storhaug, er det stor sjanse for at du får biebesøk i hagen i sommer.

– Jeg oppfordrer beboerne i bydelen til å plante flere frukttrær i hagene sine, sier Andersson.

Det får du i så fall igjen for. Honningen som biene lager, vil du få mulighet til å kjøpe, muligens på Ostehuset og i Mathallen.

Sosial møteplass

Les også

Johannesparken har potensial til å bli seende riktig flott ut i sommer. Rett ved siden av kuben ligger også 50 minihager hvor det dyrkes grønnsaker . Og plenen i parken er mer enn stor nok til piknik og kos.

– Vi har flere intensjoner med dette initiativet. Vi ønsker å få flere bier til byen, og fremme biologisk mangfold. Det er viktig for matproduksjonen. Birøkterlaget ønsker å bruke det til undervisning av barnehager og skoler, sier Andersson.

– Og jeg er spesielt opptatt av den sosiale delen - at dette skal være en sosial møteplass, og noe som kan være med og bidra til at det skjer flere ting i bydelen.

Mer fra Byas.no:

Publisert: