Guro åpner sin fjerde pop-up på ett år: – Jeg tør ikke ta risikoen på å åpne noe permanent

Det er blitt poppis med pop-up-butikker de siste årene. – Positivt for sentrum, sier leder i Stavanger Sentrum.

Publisert:
Guro Ellingsen (33) fra Tananger drømmer om å åpne egen butikk, men tør ikke i disse nedgangstider.

Guro Ellingsen (33) startet i fjor vår en nettbutikk - Belle & the Brave, med klær i ekte boho-stil.

Hun drømmer om å åpne egen, permanent butikk, men tør ikke på grunn av økonomisk usikkerhet.

Derfor prøver hun seg frem med pop-ups i stedet.

«Pop-up» betyr egentlig bare at butikken er midlertidig.

– Jeg åpnet ny pop-up forrige lørdag, men det er ikke kjempemange som har fått med seg at jeg er tilbake, ennå. Det er ulempen med pop-ups - med en gang folk er blitt vant med deg, så forsvinner du plutselig, forteller Ellingsen.

Følg Byas.no på Facebook!

Fjerde på kort tid

Dette er nemlig Ellingsens fjerde pop-up-butikk i løpet av ett år - kun med små pustepausers mellomrom.

Hun kjører litt lengre pop-ups enn mange andre. Gjerne månedsvis.

Jeg drømmer stort, og driver ikke med dette for å gi opp.

– Det gått veldig bra! Første og andre plassen var jeg to måneder på hver, og den tredje to og en halv. Jeg hadde mulighet til å forlenge den andre plassen, men jeg trengte rett og slett en pause. Jeg er jo alene om dette. Her skal jeg i utgangspunktet være i tre måneder.

– Hvis det går så bra å holde åpent så lenge om gangen, hvorfor åpner du ikke egen butikk?

– Det er noe jeg har lyst til. Dette er en uttestingsperiode for meg. Det har jo med økonomi å gjøre - jeg tør ikke ta skrittet ved å åpne noe permanent, på grunn av risikoen. Ikke ennå. Men jeg drømmer stort, og driver ikke med dette for å gi opp. Det er noe jeg har lyst til, men da gjerne med en samarbeidspartner eller ansatte på laget.

CARLOS: Guro adopterte Carlos (11) fra Australia, og tok ham med seg hjem til Norge. Han er alltid med i pop-ups-butikkene.

Popper opp pop-ups

Stavanger og Sandnes er ikke fremmed for pop-ups. Det har vært flere innom i løpet av det siste året.

LES MER:

Da det i august i fjor ble holdt vintage pop-up i Langgata i Sandnes, [var det kø langt ut døra og elleville tilstander.](http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/sandnes/Ville-tilstander-pa-vintage-apning-3749632.html) De lokale forlagene Pelikanen og Wigestrand prøvde seg også med [pop-up bokhandel](http://www.aftenbladet.no/kultur/Opnar-pop-up-bokhandel-3576603.html) i Stavanger, like før jul. Surfeentuasiasten Frode Goa åpnet det som skulle være en pop-up-butikk , Kant, i november 2014, men har bare blitt værende siden han fortsatt går i pluss.

Pop-up er en måte å markedsføre seg selv på. Branding. Skape blest om noe og få opp interessen blant folk.

LES MER:

Pop-up-kafé på ubestemt tid har vi også hatt innom Østre bydel - hvor du fikk halv pris på kaffe hvis du hadde med egen kopp. . Skasei storstue og kombuchabar la ned kafeen i januar, men har nylig flyttet produksjonen inn i nye lokaler i Mathallen.

Neste uke blir det pop-up-utstilling på Tou Scene, med Siri Sanden, som skal vise frem usminkede og uretusjerte motefotografi fra New York.

– Mindre skummelt

Trenden er tydelig: Det blir bare flere og flere som prøver seg på pop-up.

Ellingsen tror den økende populariteten har noe med økonomisk usikkerhet å gjøre.

– Jeg kan bare snakke for meg selv og av mine egne erfaringer, men jeg gjetter at det har med økonomien å gjøre. Det er litt mindre skummelt å åpne butikk for en kort periode, for da er det også lettere å komme seg ut av det, dersom det ikke skulle gå bra. Det er derfor jeg har gjort det slik, sier Ellingsen.

Det er litt mindre skummelt å åpne butikk for en kort periode, for da er det også lettere å komme seg ut av det, dersom det ikke skulle gå bra.

LES MER:

Forrige pop-up hadde Ellingsen i Sandnes, i pop-up gründer-kollektivet som Marie Christin Anfinnsen (29) startet like før jul.

– I sommer tenkte jeg at det kunne vært kult å ha en pop up-butikk, eller et kollektiv for gründere - et sted hvor små designere og andre gründere kan samle seg. For mange er det vanskelig i begynnelsen, hvis man vil starte opp for seg selv, og derfor kan det være greit å dele på den dyre husleien, sa Anfinnsen til Byas.no i desember.

– Bra for sentrum

Nå deler Anfinnsen husleie med fem andre. Det popper ganske ofte innom nye beboere.

– Pop-up er en måte å markedsføre seg selv på. Branding. Skape blest om noe og få opp interessen blant folk. Folk blir ivrige etter å se hva som skjer, siden det er noe som kommer til å forsvinne igjen. I mitt tilfelle handlet det om at jeg fant et ledig lokale som var for stort bare til meg. Derfor kan folk komme innom med sine ting, som de vil vise frem, sier Anfinnsen.

Gründeren tror pop-ups er bra for sentrumslivet, da det skaper litt ekstra blest når det står på.

– Jeg vil helst at kollektivet skal være en pop-up, med nye folk som kommer innom. Da er det hele tiden noe nytt, noe jeg tror er med å holde interessen oppe blant folk. Folk kommer innom for å se hvem som er her nå. Interessen er der - folk er nysgjerrige.

Marie Christin Anfinnsen (29) opprettet pop-up gründerkollektiv i Sandnes.

– Bra måte å teste markedet

– Jeg ser at det dukker opp en del pop-ups, ja, sier daglig leder i Stavanger Sentrum AS, Cecilie Christ.

– Bra for sentrum?

– Det å ha gode pop-up-konsepter er kjempepositivt for sentrum. Det trekker fysiske kunder i en kort periode, fordi det er noe ekslusivt som gir kundene merverdi.

– Men å ha pop-ups i store lokaler, i den tro om at alt er bedre enn ingenting, er jeg skeptisk til. Det må være en kvalitets-pop-up med bra konsept, mener jeg. Jeg er ikke tilhenger av at lokaler fylles bare for å fylles. Men når det gjøres skikkelig, syns jeg pop-ups er en spennende og bra ting for sentrum.

– Er det vanskelig å etablere seg permanent i sentrum nå?

– Nei, det vil jeg ikke si at det er. Men hvis noen er usikre økonomisk, er jo pop-ups en bra måte å teste markedet på, sier Christ.

Positiv: Cecilie Christ er i utgangspunktet positiv til pop-ups.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Stian (23) trener 30 timer i uken for å komme seg til OL

LES MER:

«Hvis du er misfornøyd med deg selv må ikke operasjoner være veien å gå»

LES MER:

Ane (24) er Europas beste i sin idrett. Men få vet hvem hun er

Publisert:

Desember blir den store pop up-måneden i Stavanger sentrum

At desember er en stor pop up-måned er det liten tvil om. Byas har funnet fem av butikkene som popper opp i Stavanger sentrum i julemåneden.

Publisert: