Nå kan det bli dyrere å være syk student

SiA Helse ønsker å stramme inn reglene for syke studenter som søker om økonomisk støtte.

Publisert:
For studenter på blant annet UiA, kan det nå bli dyrere å være syk. Sia Helse ønsker å skjerpe betingelsene for økonomisk støtte.

Det melder studentavisa Unikum.

Som student kan du søke om støtte ved ulike helseutgifter til SiA Helse. De vil nå gjøre endringer.

Forslaget SiA Helse sendte inn til Velferdstinget (VF), inneholdt følgende:

  • Studenter kan ikke søke refusjon fra privat psykolog som ikke mottar driftstilskudd.
  • Tannlegerefusjon skal fortsatt begrenses til det som er akutt og oppstår i studietida. Tannrens, undersøkelse og kosmetisk behandling anses for eksempel ikke som akutt.
  • Egenandelen økes fra 500 kroner til 650 kroner.
  • Ufullstendige søknader avslås. Ved avslått søknad kan ikke studenten søke på nytt.
LES MER:

LES OGSÅ: UiA-student Camilla (33) klagde på eksamenskarakter – gikk fra C til stryk

Daglig leder ved Sia Helse, Eli Stålesen.

– Vi vil bruke tid på å ha samtale med studenter

Velferdstinget støttet forslaget, men ønsket noen små forandringer. Saken blir nå sendt videre til styret i Studentorganisasjonen i Agder (SiA).

Daglig leder for SiA Helse, Eli Stålesen, sier til Unikum at de bruker unødvendig mye tid på saksbehandling, og at mange av søknadene er ufullstendige. Dette er en av hovedgrunnene til at de ønsker forandringer.

– Vi har vært veldig fleksible fram til nå, selv om enkelte søkere helt tydelig ikke har lest retningslinjene. Fordelen med å bli strengere er at vi bruker mindre tid på administrativt arbeid. Det tar tid når du skal behandle 500 søknader, og denne tidsbruken er egentlig bortkastet når du må sende søknaden i retur. Det er ikke det vi ønsker å bruke tid på, vi vil bruke tid på å ha samtale med studenter, sier Stålesen til Unikum.

Et annet punkt på listen, handler om støtte til privat psykolog. SiA Helse vil kutte dette helt.

– Du får dekket utgifter til psykolog, dersom psykologen mottar driftstilskudd. Da faller behandlingen under frikortordningen. Det er noe med alle de private tilbudene som koster så mye i utgangspunktet vi vil ta tak i. Jeg tenker at dersom foreldre har råd til å betaler 1200 kroner i timen for en psykolog, har de også råd til å gjøre det i studietida, sier hun til Unikum.

Stålesen legger til at SiA Helse har ansatte som er spesialiserte i å hjelpe studenter, og at de har gode avtaler med legekontor.

Vil ikke gi støtte til plager studenter har hatt over lengre tid

Stålesen forteller også at de hovedsakelig vil gi støtte til helseplager som har oppstått i studietida, ikke plager som studentene har hatt over lengre tid.

– Her er det mye skjønn og vanskelige avgjørelser. Om man får vondt i en tann i januar så ligger mye an til at du får dekket dette, selv om det er lenge siden forrige tannlegebesøk. Vi har fått spørsmål om alt fra tannregulering til folk som har hatt vondt i beina hele livet og ønsker penger til såle. Det er klart, dette er situasjoner som verken er akutt eller som har oppstått der og da.

På spørsmål fra Unikum om ikke dette kan oppleves som dyrt for studenter som «drar med seg ting inn i studielivet», svarer Stålesen at da er muligens ikke helsekassen riktig sted å søke om støtte.

– Alt som er akutt og alvorlig får du hjelp i den offentlige helsetjenesten til å behandle. Men dersom du er utålmodig og isteden gjør behandling privat kan du ikke regne med å komme hit med regningen. Vårt mål er ikke å nekte flest studenter å få hjelp, men å gi hjelpen til de som har behov for det, sier hun.

LES MER:

LES OGSÅ: – Folk er desperate og setter fra seg bilen hvor som helst

Publisert:

Brage (20) var ensom og bekymret, men så valgte han å snakke om det

20-åringen opplevde studiestart som vanskelig. Heldigvis møtte han noen som kunne lytte.

Oppdatert: