Dette er gjengen som taler din sak

De representerer ulike partier, men er likevel gode venner. KRSby har møtt noen av dem som bestemmer i Kristiansand.

Oppdatert:
Theodor Barndon Helland (Frp), Andreas Landmark (SV), Jannike Arnesen (Ap), Amalie Gunnufsen (H), Jacob Haugmoen Handegard (V) og Tove Welle Haugland (KrF) er unge, og upcoming på Rådhuset. Foto: Sondre Steen Holvik.

Politiske motstandere eller ei. Når de politiske møtene er over, er tonen god mellom Kristiansands unge politikere. Vinkorkene sitter etter sigende ganske lett.

KRSby møter politikere fra Arbeiderpartiet (Ap), Høyre (H), Fremskrittspartiet (Frp), Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti (SV) og Venstre (V) like ved Rådhuset. Felles for dem alle er ønsket om å gjøre Kristiansand til en enda bedre by.

Tove Welle Haugland (KrF) og Lyder Ovesen (Ap) gikk sammen med andre ungdomspolitikere til kamp mot retusjert reklame i buss-leskur tidligere i år. Arkivfoto: Frank Mersland. Tove Welle Haugland (KrF) og Lyder Ovesen (Ap) gikk sammen med andre ungdomspolitikere til kamp mot retusjert reklame i buss-leskur tidligere i år. Arkivfoto: Frank Mersland.

Til kamp mot retusjert reklame

– Vi samarbeider om sakene hvor vi er enige, særlig saker hvor vi som unge representanter føler at vi har saker som bør kjempes gjennom. Vi kjempet for eksempel fram at retusjert reklame i buss-leskur skal merkes som retusjert. Gode ungdomssaker fronter vi sammen, sier SV-representant Andreas Landmark. Fakkeltog mot mobbing er et annet fellesinitiativ som har hatt bred støtte.

– Vi har hatt et nettverk før vi kom inn i bystyret som har gjort oss mer sammensveiset, legger KrF-representant Tove Welle Haugland til.

Gjennom skolevalgkamp, felles aktiviteter og sosiale samlinger har de unge bystyrepolitikerne bygget et godt samhold.

_**LES OGSÅ:

LES MER:

Disse butikkene nekter å oppgi hvor klærne deres blir laget

– En bevisst tanke

– Jeg tror mye av den gode kulturen som finnes blant de unge politikerne handler om nettverket vi har bygd opp. Det var en bevisst tanke om at man skulle ha et bedre politisk miljø, være venner, og arrangere debatter, kurs og sosiale ting, forteller Theodor Barndon Helland, som representerer Frp i bystyret.

– Hvordan er det å være meningsmotstandere i bystyresalen og venner utenfor?

– Jeg tror ikke at det er noe problem. Vi har ledd ganske mye av det sammen, tatt en joggetur, ledd litt til, og så vært gode venner, sier Høyre-representant Amalie Gunnufsen.

Og gjengen med ungen politikere ser veldig mye til hverandre.

– Det som har fungert godt her i Kristiansand er at Theodor har invitert på øl og vin. Vi har møttes på utsiden av arenaene. Det å ha en god sosial relasjon er veldig viktig. Uavhengig av hva vi står for, så er vi kollegaer. Åpenbart blir det gøyere når man har en god tone. Man trenger ikke å diskutere oljeboring hver eneste gang, fordi at man har gjort det før. Da kan man heller diskutere andre ting, sier Venstre-politiker Jacob Haugmoen Handegard.

Det som har fungert godt her i Kristiansand er at Theodor har invitert på øl og vin.

Tror «gamlingene» blir utfordret

– Hva tror dere de «gamle» politikerne tenker om dere unge som gjeng?

– Jeg tror de blir utfordret, og det er jo det vi skal gjøre. Vi er den yngre generasjonen, som skal utfordre dem som kanskje har sittet der litt lenge og gjort det de alltid har gjort. Det er viktig å presse på og vise at vi mener alvor. De sier ofte at vi er fremtiden, men vi må vise at vi er beslutningstakere her og nå. Vi må prioritere de sakene vi mener er viktigst for vår generasjon, sier Tove.

Politikerne KRSby møter, mener det har blitt kulere å drive med politikk blant unge de siste par årene.

– Jeg tror noe skjedde etter 22. juli. Man fikk en oppblomstring og jeg tror vi har klart å utvikle det til en felles sosial arena. Alle vi er i ulike partier, men politikk er kanskje litt som idrett. Når vi er i felten diskuterer vi, når det er over samles vi og har det gøy, og er gode venner, sier Andreas.

LES MER:

LES OGSÅ: – Når Barack Obama har tid til å trene hver dag, så har en student i Kristiansand også det

Foto: Sondre Steen Holvik Foto: Sondre Steen Holvik

Samholdet har blitt bedre

Jannike Arnesen (Ap) er «veteranen». Hun er inne i sitt femte år som folkevalgt, og kan fortelle at miljøet blant de yngste politikerne i byen denne bystyreperioden er en annen enn det hun møtte som fersk bystyrepolitiker høsten 2012.

– Jeg tror de er blitt mye flinkere. De er flinkere til å samarbeide og de kjenner hverandre enda bedre gjennom skolevalgkamper. I 2011 var det ikke noen skolevalgkamp og det var rett etter 22. juli. Samholdet var et annet da.

Får nye politiske perspektiver

– Blir dere ekstra gode på å selge politikken når dere diskuterer så mye på tvers av partigrensene?

– Jeg synes det er veldig lærerikt. Når jeg er sammen med venner som ikke er i mitt politiske parti, får jeg ofte andre politiske perspektiver enn jeg i utgangspunktet ville fått. Alle har et sett med prinsipper som ligger til grunn for det man driver med, men man kan nyansere seg litt i den ene eller andre retningen for å få gjennomslag. Jeg vi alle tjener på at vi har et sosialt bånd med hverandre, tror Frp-politiker Theodor.

Her er noen av sakene KRSby har skrevet som omhandler ung politikk:

LES MER:

Bysykler til Kristiansand?

LES MER:

Krever billigere buss for unge

LES MER:

Disse kandidatene under 30 kan du stemme på

Publisert:
Oppdatert:

Hva må til for å gjøre Kristiansand til en bedre by for unge?

Vi spurte byens unge politikere dette (og mange andre) spørsmål!

Oppdatert: