Klimaungdommene ble invitert til ordføreren

Klima og miljø var på agendaen da ordføreren i Stavanger, Christine Sagen Helgø, inviterte klimaengasjerte ungdommer til møte på Rådhuset tirsdag.

Oppdatert:
Hundrevis av ungdommer fylte gatene i Stavanger sentrum med krav om større innsats mot klimaendringene. Elever fra mange ulike skoler deltok.

– Vi ønsker å lytte til deres tanker og meninger rundt klimautfordringene, sa Sagen Helgø.

Det var representanter fra Natur og Ungdom og Ungdommens bystyret som deltok på møtet sammen med ordføreren, rådmann Per Kristian Vareide og miljøsjef Jane Nilsen Aalhus.

Representanter fra Natur og Ungdom og Ungdommens bystyret deltok på møtet sammen med ordfører Christine Sagen Helgø, rådmann Per Kristian Vareide og miljøsjef Jane Nilsen Aalhus.

Skolestreik

Bakgrunnen for dialogmøtet er skolestreiken for klima, hvor flere tusen ungdommer har deltatt både nasjonalt og internasjonalt.

I Stavanger streiket skolelever fredag 15.- og 22. mars, hvor de blant annet samlet seg utenfor rådhuset for å få politikerne til å lytte i klimasaken.

Under møtet fredag hørte politikerne på synspunktene til de unge, samtidig fikk kommunen fortalt hva de gjør for klimaet i dag.

Flere hundre ungdommer fylte for andre gang på kort tid gatene i Stavanger sentrum med krav om større innsats mot klimaendringene. Elever fra mange ulike skoler deltok. Vilja Næss Reif og Emine Mjølsnes Gilje trosset skolefravær og deltok på klimastreik.

Delte synspunkter

Miljøsjef Nilsen Aalhus presenterte kommunens Klima- og miljøplan for 2018–2030. Planen beskriver viktige klima- og miljøutfordringer som må løse i fremtiden.

Bystyret har blant annet vedtatt at klimagassutslippene i Stavanger skal ned med 80 prosent fram mot 2030.

– Dette møtet handler også om hvordan dere kan hjelpe oss å nå disse målene. Det tror jeg ikke vi klarer uten dere, så det er veldig kjekt at dere er her, sa Nilsen Aalhus under sin presentasjon.

– Ambisiøst

Ordfører i Ungdommens bystyre Christian Hetty (AUF) ble positivt overrasket over kommunens klimaplan.

– Jeg synes det er ekstremt bra og ambisiøst med 80 prosent reduksjon i utslipp.

– Stavanger har gjort gode konkrete tiltak, og jeg håper det vil fortsette etter valget også, sa Hetty.

Kollektivtilbud

Et av temaene ungdommene tok opp på møte var buss og bedre kollektivtilbud. Deriblant billige billetter, slik at flere velger buss i stedet for bil som transportmiddel.

– For å motivere flere til å ta buss må prisen settes ned. I Haugesund og Egersund har de 10 kroners billett for buss, det ønsker vi også, sa leder i Stavanger Natur og ungdom, Emma Bugge Gjerdevik.

– Vi jobber stadig med å få til gode kollektivtilbud, svarte Sagen Helgø, som noterte ned innspillene til ungdommene.

Sykkelveisatsing, bymiljøpakken, vindkraft og utslipp fra cruiseskip i Vågen ble også trukket frem under møtet.

Publisert:
Oppdatert:

Cinta (18) har demonstrert mot klimaendringene hver fredag i snart 40 uker

Cinta Hondsmerk står på plassen utenfor Domkirken i Stavanger med et pappskilt i hendene. Det har 18-åringen gjort nesten hver fredag siden februar i år. Hun har heller ingen plan om å slutte.

Oppdatert: