Ikke midt i lysløypa, men absolutt verdt turen

Charlottenlund ligger litt under radaren, men det er det absolutt ingen grunn til.

Publisert:
  • AV: Harald Birkevold
BREIAVATNET: Ærverdige Charlottenlund ligger ved Breiavatnet.

Totalkarakter: 5/6

Charlottenlund - Kongsgaten 45, Stavanger.

Uten reservasjon troppet vi opp en fredagskveld, og fikk en varm velkomst.

Bokstavelig talt, for denne litt hustrige kvelden var det herlig å sitte i de borgerlige stuene nær den åpne peisen og skue ut over Breiavatnet og byens glitter med et lite glass cava mens vi funderte over menyen. Godt hjemmelaget brød med en usedvanlig velsmakende grønn aioli og kjøttfulle oliven kom på bordet.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Bevaremegvel! Hva mer kan man ønske seg?

Fristende treretter

Sultne som vi var, ville vi begge prøve en treretter, som ble muntlig presentert på kyndig vis av vår strålende opplagte servitør.

Ledsageren, som alltid er på jakt etter proteiner, valgte å satse på hjemmerøkt andebryst til forrett, mens jeg dydig gikk for den like hjemmelagede gravlaksen. Til dette valgte vi å fortsette med den tørre, men fruktige musserende vinen.

Forrettene var ikke store, men flott anrettet med crisp og god salat. Andebrystet med plommesaus var meget velsmakende, gravlaksen var rik og smeltende med tynne flak av sprøtt rugbrød og en ørliten dæsj sennepssaus.

Ledsageren fortsatte i kjent stil med indrefilet av hjort, mens jeg igjen valgte fiskeretten, som denne kvelden var sesong-schlägeren skrei.

Smart vinvalg

Hjortekjøttet var utmerket varmebehandlet og mørt nok til å spises med skje. Tilbehøret var fantastisk velsmakende, med glaserte rotgrønnsaker og en kremet puré av persillerot. Skreien, som var pannestekt, delte seg i fuktige, delikate flak og kom sammen med en herlig pikant tomatsaus med biter av velkrydret spansk chorizo-pølse.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Du går glipp av mye om du drikker øl rett fra flaska

Ekstra pluss i margen for vinvalget. Vi ville begge gjerne ha rødvin, og dermed kom forslaget om å legge inn litt ekstra chorizo i sausen til skreien for at vinen skulle kunne matche begge rettene. Dermed gikk vi for en søritaliensk vin laget på primitivo-druen. Varmende alkoholsterk (13,5 prosent) med frukt og krydder som er skreddersydd til hjorten, mens krydringen i torskeretten hamlet opp med garvestoffene.

Hjortekjøttet var utmerket varmebehandlet og mørt nok til å spises med skje.

Syndig søtt

Kveldens desserter: Ledsageren gikk igjen rett i kalori-fella. Hun er ute av stand til å motstå sjokoladekaker, og denne kvelden var intet unntak. Kaken kom dandert med en deilig kule iskrem laget på den irske fløte- whiskeylikøren Baileys. Kaken var kanskje litt kald, men smaken var intens og syndig god. Jeg valgte ostefatet, som besto av små, veltempererte biter av chevre, camembert og en blåmuggost som jeg ikke fikk registrert navnet på før den var fortært, muligens en mild roquefort. Tilbehøret var klassisk med tørket frukt og ristede nøtter.

DESSERT: Kaken kom dandert med en deilig kule iskrem laget på den irske fløte- whiskeylikøren Baileys.

Vinvalget var igjen perfekt. Til sjokoladekaken en recioto fra Allegrini, laget på delvis tørkede druer av valpolicella. Søt og intenst fruktig med hint av blomster og pepper. Til osten pineau fra Bache Gabrielsen, en avkjølt, cognac-preget sterkvin som særlig var en god match til de ristede nøttene.

Til slutt en espresso, et lite glass whisky (Talisker) og regningen.

Drøyt 2000 kroner inkludert tips for en aften for to med utmerket mat, flotte vinvalg og gjennomført kompetent og hyggelig service er rett og slett ikke til å kimse av. Charlottenlund ligger kanskje ikke i lysløypa, men er absolutt en ørliten reise verdt.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Charles & De holder fortsatt formen

Publisert:

Anmeldelse av Bølgen & Moi: God valuta for pengene

Restauranten har 20-årsjubileum i Stavanger i år, og lever nok godt mot neste jubileum også.

Publisert:
  • AV: Jan-Erik Larsen