Dette bør du vite om Kristiansand som ny student

Her er introduksjonsguiden som forteller deg hva du må vite når du flytter til Kristiansand.

Oppdatert:
Les deg gjennom denne guiden, og bli litt mer rustet i ny by.

Det kan være forvirrende å flytte til en ukjent by som student. Du har kanskje hørt om Kvadraturen eller Baneheia? Og lurer på hvorfor sørlendinger sier «Se det!» når de hilser?

KRSby har derfor laget en lokal guide til deg som er usikker på hvor anerkjente severdigheter og steder er, og andre typiske ting du bør vite om Sørlandets hovedstad.

LES MER:

LES OGSÅ: Snart får UiA «ny» bussholdeplass

Sørlandske uttrykk

 • Uttrykk som «se det», «javel», «sava» og «smeigedag» er ikke så lett å forstå for alle som ikke har vokst opp i sør. Vi etterlater derfor ordet til journalist (og sørlending) Lena Fidjestad som har laget en fyldig, sørlandsk «ordbok».

Få gratis busskort i ett år

 • Nytt av året er at du som student i Kristiansand kan få gratis busskort i ett år. Kriteriet: Du må være student og ha meldt flytting til Kristiansand etter 21. juni 2017. Dette kan du spare mye penger på! Vi har skrevet en egen artikkel om temaet, som vi anbefaler å sjekke ut. Kommunen har også laget en egen info-side.
Agder Kollektivtrafikk (AKT) organiserer bussene i byen, og et tips er å laste ned appene «AKT mobilbillett» og «AKT reise».

Menigheter på hvert hjørne

 • Det er en grunn til at Kristiansand har blitt tilegnet navnet «Bibelbeltet». Du finner alltid en menighet nær deg, eller en fra Jehovas Vitne som deler ut brosjyrer langs Markens.

Kvadraturen og Markens

 • Kvadraturen er bykjernen i Kristiansand sentrum, der restauranter, utesteder, shoppingmuligheter og flere lokale arrangementer holder til. Selve gågata midt i sentrum kalles Markens gate. Her er også bussmulighetene mange, da de fleste busser kjører innom her og tar deg med videre dit du skal.
Markensgate er gågata i Kristiansand.

Sandens (Obs: Ikke Sandnes!), Lillemarkens og Slottet

 • Sandens er et lite kjøpesenter i Kvadraturen, hvor navnet ofte kan forveksles med en liten by i Rogaland. Kjøpesenteret er lokalisert i Tollbodgata og tilbyr kjedebutikker som blant annet Bik Bok, Volt og Clas Ohlson.
 • Skal du handle inn større alkoholprosent til vorset, er det Lillemarkens i Markensgate som er stedet. Den betegnes som en innendørs handlegate som har blant annet polet, nisjebutikker, frisør og apotek.
 • Et annet kjøpesenter i sentrum, er Slottet (Obs: ikke der kongen bor!). Det ligger helt øverst i Markensgate, og tilbyr både Hennes & Mauritz og Høyer.

Tollbodgata

 • Dette er en viktig gate for studenter, hvor de mest sentrale og populære utestedene holder til. Her finner du for eksempel Harvey’s sportsbar, som pleier å ha «2 for 1» som tradisjon første torsdagen i måneden. Du har også utestedene Tollboden og Bakgården – i tillegg til All In på andre siden av fortauet.
 • Er du en av de yngre studentene, kommer du inn på utestedet lenger ned i gata kalt «Dis». Side om side ligger puben «Javel», som tilbyr både quiz og karaoke med 18-årsgrense hver torsdag.
I Tollbodgata ligger utesteder som perler på en snor, kall det gjerne Kristiansands «barstreet».

Tørste-torsdag

 • Torsdager er studentenes helligdag i Kristiansand, hvor flere utsteder i byen har tilbudet 2 for 1 i baren (eller, nesten 2 for 1. Prisen boostes gjerne til nærmere 98 kroner for to øl eller sider). Prøver du å gå ut på en fredag, er byen tilnærmet død.

Spicheren

 • Du har kanskje sett et stort bygg det står «Spicheren» (uttales spikeren) på når du går av bussen til UiA? Dette er kanskje et av Kristiansands største treningssentre. Senteret passer fint for deg som bor sentralt på Lund eller foretrekker et bredt utvalg av treningsmuligheter. Treningssenteret tilbyr svømming, klatring, gruppetimer og har et stort område med vekter og eget «crossfit rom». De har denne høsten i tillegg åpnet utetreningspark.

Østsia

 • Østsia er studenthuset på campus, drevet av SiA (Studentskipnaden i Agder). Studenthuset arrangerer torsdagsquiz, kule konserter og andre gøyale arrangementer gjennom året. Artister som Kaveh, Cezinando og Julie Bergan vil entre scenen på Østsia i løpet av høsten. Komikere som Dag Sørås og Henrik Fladen vil også gi deg en god latter på campus dette semesteret.
Østsia ligger på UiA, og har gjennom hele studieåret konserter og andre arrangementer. Her fra da Sondre Justad hadde konsert i 2015.

Sørlandsparken (Les: Sørlandssenteret og Ikea)

 • Sørlandsparken består av Sørlandssenteret, men en rekke kjedebutikker med større arealplass ligger også lokalisert her. For eksempel Biltema, Elkjøp, Burger King og Kiwi, i tillegg til Ikea en liten busstur lenger. Sørlandsparken tilbyr et spekter av «alt du trenger» på en plass 15–20 minutter med buss fra sentrum.

Fiskebrygga

 • Sjømat og hvitvin så langt øyet kan se! Fiskebrygga i Gravane tilbyr flere sjømat-restauranter, men også pizza og meksikansk. En god miks der altså. Her putrer folk inn med båtene sine, og kjøper seg en is fra isbaren på en varm sommerdag.
Fiskebrygga har flere restauranter, som har sol til langt på kveld.

Baneheia og Ravnedalen

 • Den frodige, grønne oasen som man kan se øverst i Kvadraturen, er Baneheia. Et av de nærmeste alternativene til turgåing og bading i stampene (les: badevann). Du kan også plukke bær der på høsten.
 • Navigerer du deg riktig gjennom Baneheia, kommer du til Ravnedalen. En ny, grønn oase, hvor du kan få en deilig burger på Cafe Generalen eller nyte sola og naturen. Her arrangeres flere av byens store kulturarrangementer.

Bystranda og Nupenparken

 • Bystranda er, som navnet tilsier, byens strand. Med stor gressplen, strandsand og volleyballbane, er det et perfekt sted for både gamle og unge. Det er også her skandinavias største strandfest, Palmesus, arrangeres.
 • Nupenparken ligger i motsatt ende av strandpromenaden, og er et roligere alternativ enn Bystranda. Her kan du ta med deg pensumbøkene, og nyte en lunsj i fred og ro.
Nupenparken ligger i enden av Markensgate, og er mye brukt til å slikke sol om sommeren.

Odderøya

 • Sentrums «grønne lunge». Et nydelig turområde, med muligheter for grilling og bading, og vaffelsalg på søndager.

Superspeed

 • Danmark ligger bare 3,5 timer unna med danskebåten Superspeed, som går fra skysstasjonen i sentrum. I Hirtshals (nei, du kommer ikke til Køben) er det store muligheter for billig kylling og øl, og billetten kan du få til en veldig billig penge. To dager i semesteret arrangeres også «studentcruise» med Superspeed, som absolutt er å anbefale for tørste og sultne studenter.

Kilden

 • Byens teater og konserthus, lokalisert ved Fiskebrygga. Her kan du dra på ulike kulturelle arrangementer, med noe som passer for enhver.

Har du noen lokale tips til nyinnflyttede studenter? Skriv gjerne forslag i kommentarfeltet!

Publisert:
Oppdatert:

Her får du mest sol på Kristiansands uteserveringer

Din guide til best smeige-plassering blant sentrums uteserveringer.

Oppdatert: