Burde man tipse når man bestiller take-away?

– Opp til kunden, sier bransjen, men Fellesforbundet er uenig.

Oppdatert:
Take-away er fint, det, men må man betale ekstra for servicen?

Enkelte dager frister det mer med take-away enn å lage maten selv. Men da du går for å hente og betale for maten, ligger det gjerne en tipsskål der, eller så blir du bedt om å taste inn totalbeløpet på kortterminalen.

Hva forventer egentlig bransjen?

🔥 Visste du at Byas er på YouTube? Abonner på kanalen vår her 🔥

– Tar ingen form for tips

Ole Dysjaland i Hekkan Burger forteller at de ikke tar tips for take-away-tjenesten.

– Vi tar ingen form for tips, sier Ole Dysjaland, daglig leder og eier i Hekkan Burger.

Han forteller at de ikke forventer å få tips, siden de kun driver med take-away. Dersom kunden skulle lagt inn totalbeløpet på en betalingsterminal, hadde det også tatt lenger tid, sier han.

– Forventer dere å få tips?

– Nei, absolutt ikke. Vår mat kommer innpakket i papir, og du får ikke mer service enn det minuttet i telefonen når du bestiller maten, og det minuttet du betaler for den.

– Ingenting med take-away å gjøre

Han kan allikevel forstå de take-away-utsalgene som også er restauranter, har en bankterminal hvor man må legge inn totalbeløpet selv.

En kortautomat må nemlig ha én av innstillingene, og hvis samme kortautomat også blir brukt i restauranten, kan det være det greieste.

Dysjaland synes egentlig at tips kombinert med take-away er ganske unødvendig generelt.

– Vi har et såpass høyt lønnsnivå. Tips har ingenting i take-away å gjøre, sier han.

– Opp til hver enkelt

På Ostehuset sentrum forventer de ikke tips for take-away, eller generelt. Det kan endre seg når de flytter opp på Domkirkeplassen, sier avdelingsleder Johnny Carlos Langelandsvik.

Også på Ostehuset sentrum slipper du å taste inn totalbeløpet selv. Johnny Carlos Langelandsvik er avdelingsleder ved Ostehuset sentrum, og forteller at de alltid hatt det slik.

– Vi ønsker ikke det for våre kunder. Vi vil at det skal være opp til hver enkelt, sier han.

Han legger til at han personlig pleier å tipse, også for take-away. Han skjønner at mange ikke vil tipse for mat du tar med deg, fordi du ikke vet resultatet før du kommer hjem.

– Hyggelig med tips

Roger Joya er daglig leder på Sabi Sushi Pedersgata, og forteller at han synes det er hyggelig dersom folk vil tipse for take-away-maten.

På Sabi Sushi er det kunden som taster inn totalbeløpet.

– Kundene kan få tipse hvis de ønsker det, sier Roger Joya, daglig leder i Sabi Sushi Pedersgata.

Han synes det er veldig hyggelig hvis kundene tipser, og legger til at de har tipsingen på kortautomaten fordi at de sjelden hanskes med kontanter. Men, de forventer ikke tips, sier han.

– Grunnen til at kunder taster inn totalbeløpet selv, er fordi vi er en kjede, hvor vi har noen restauranter, og noen kjøkken med bare take-away. Vi har samme løsning overalt, sier han.

Selv pleier han å tipse når han spiser take-away, og runder opp til nærmeste runde tall.

– Unødvendig

Det var NRK som vekket tips-debatten til live. Det gjorde de etter at de skrev om at restaurantbransjen mente at tips burde være en uskreven regel i Norge.

Distriktssekretær i Fellesforbundet Rogaland, Morten Larsen, forteller at de ikke synes noe særlig om tipsing i take-away-bransjen.

– Det er ikke lang tradisjon for tipsing i take-away. Vi mener at lønnen burde være såpass god at det bør være unødvendig å tipse, sier han.

Byas har tidligere skrevet om hvor mye man bør tipse under restaurantbesøk i Stavanger og Sandnes. Les hva bransjen mente her.

Publisert:
Oppdatert:

Pedersgata blir enveiskjørt: – Små endringer kan få store konsekvenser

Pedersgata blir enveiskjørt på onsdag. Slik reagerer take away- og restaurant-bransjen på omleggingen.

Publisert: