Aktuelt

– De bryter loven

Har du vurdert å selge Odderøya Live-billetten din på Facebook og få litt ekstra cash i samme slengen? Les dette først!

Oppdatert:
 • Lena Rustan Fidjestad
Flere billetter gikk langt over opprinnelig pris på Facebook i helga. Palmesus sin egen pris på dagspass var 749 kroner. Foto: screenshot fra Facebook

Utsolgte festivaler er som regel en real fest for svartebørshaiene. Like før Palmesus la mange ut overprisede billetter på Facebook, i håp om å tjene litt ekstra cash.

Men faller du for fristelsen bryter du faktisk loven.

– Jeg visste det var ulovlig

– Ja, jeg visste det ville bli ulovlig – hvis billetten gikk over utsalgsprisen, svarer en av billettselgerne.

Lørdag var han en av flere som la ut billetten sin for salg på grunn av det varslede regnværet.

Med teksten «Selger 2 billetter til lørdag! Høystbydende!» fikk han bud på hele 3200 kr for to dagspass som opprinnelig kostet 749 kr per stykk. Selv om han kunne gjort bra profitt, ombestemte han seg.

– Det var veldig god stemning på vorset. Vi ble en god gjeng som skulle dra til festivalen, så da bestemte jeg meg for å dra likevel.

palmesusbillett

– Forbudet mot å selge billetter over opprinnelig pris gjelder både for privatpersoner og næringsdrivende. De som gjør det opptrer i strid med svartebørsloven

I helgen ble de fleste sørlandske kjøp og salg-grupper, og Palmesus-siden og eventet på Facebook, bombet med innlegg fra folk som solgte overprisa billetter.

– Det er forbudt

– Forbudet mot å selge billetter over opprinnelig pris gjelder både for privatpersoner og næringsdrivende. De som gjør det opptrer i strid med svartebørsloven, sier juridisk direktør ved Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.

Ifølge e-handelsloven kan eieren av en gruppe eller side holdes ansvarlig om de blir kjent med at det foregår ulovlige handlinger.

– Arrangørene av festivaler bør korrigere og fjerne annonser som bryter lovverket, oppfordrer Haug.

– Vi er klar over ansvaret

Til helgen er det klart for Odderøya Live. Festivalen er ikke utsolgt ennå, men salgstallene øker kjapt når fredagen nå nærmer seg.

– Vi har ikke hatt mange slike innlegg på Facebooksidene våre så langt. Vi følger nøye med på hva som skjer på siden vår, sier presseansvarlig ved Odderøya Live, Vidar Mortensen.

Festsjef og styreleder i Palmesus, Leif Fosselie, forteller at Palmesus har hatt en strategi om å fjerne innleggene. De ser på aktiviteten som et stort problem.

– Vi har ikke hatt kapasitet til å fjerne alt da vi ble utsolgt så tidlig som i år. Vi er klar over vårt redaktøransvar, og kommer til legge opp et løp for å bekjempe det verste av det til neste år, forklarer Fosselie.

gabrielle-10 Mange er villige til å betale en ekstra slant for å komme seg på festival. Når billettene går over kjøpspris er det ulovlig. Foto: Maren Hald Bjørgum

Ulovlige budrunder

– Mange av innleggene starter som en budrunde, under opprinnelig pris. I budrunden øker ofte prisen over det billetten ble kjøpt for. Er også dette ulovlig?

– Typiske svartebørsselgere bruker ofte denne metoden. Så lenge den avsluttende prisen er over pålydende pris, bryter de svartebørsloven, svarer den juridiske direktøren.

– Styr unna!

Ifølge svartebørsloven har kjøper krav om å få tilbake det beløpet man har betalt over den opprinnelige prisen.

– Vi råder folk til å styre unna å kjøpe billetter på svartebørs. Handler du over nett bør du stole på selgeren. Eventuelt bør folk bruke en sikker betalingsløsning, eller betale når de møter vedkommende, råder Haug.

Selv om du bryter loven, er det ikke nødvendigvis sikkert at du blir straffet for det.

– Vi har muligheter til å straffe privatpersoner, men fra vår side har vi kun gått etter næringsdrivende, forteller den juridiske direktøren.

KRSby har vært i kontakt med Agder politidistrikt, som ikke har pågående etterforskning i svartebørs-saker.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Forbrukerombudet
 2. Palmesus

Svartebørshaier klager til Palmesus: - De vil gjerne tjene raske penger og blir frustrerte

I fjor ble mange Palmesus-kunder lurt av billettsvindlere. I år har festivalen gjort grep mot svindel.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Skal du på Palmesus-festivalen i helgen? Vær obs - flere har blitt billettsvindlet
  5 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Palmesus: Flere sliter med å selge billetter privat
  2 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Slår Palmesus fjorårets rekord?
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Billetter på «svartebørs»? Dette bør du være obs på!
  4 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Vær obs på dette før du kjøper festivalbilletter på «svartebørs»
  4 ÅR SIDEN
 6. KULTUR
  Byas-sjekker: Hvorfor er alle PS5-konsollene utsolgt?
  7 MÅNEDER SIDEN