Mandag er siste frist om du vil ha gratis HPV-vaksine

1. juli er aller siste sjansen for å benytte seg av gratis vaksine mot HPV, for jenter født i 1991 og seinere. Omtrent 4000 jenter er blitt vaksinert med HPV-vaksinen i Kristiansand. Aina Berglihn (20) er en av dem.

Oppdatert:
Siste frist for å ta HPV-vaksine 01. juli 2019

– Det er mange unge som ikke har råd til å betale for HPV-vaksinen, spesielt studenter. Så det er veldig synd at vi ikke lenger får gratis HPV-vaksine, mener Aina Berglihn (20).

LES MER:

«Kanskje hun ikke vil ha oppmerksomhet, men mer forskning på kvinnehelse?»

Aina Berglihn oppfordrer alle unge jenter til å skynde seg med å ta vaksine mot HPV.

Vaksinen burde vært gratis hele livet, og det er veldig leit at det er spesielt unge blir rammet av HPV, sier 20-åringen.

– Ville aldri risikert å droppe vaksinen

Fra og med 1. juli 2019, må du betale rundt 4000 kroner hvis du vil ha vaksinen som beskytter mot HPV-viruset.

– Jeg tenker det er helt vilt at det er så mange sykdommer som rammer de unge. Jeg ville aldri risikert å droppe vaksinen, og vil oppfordre alle unge jenter til å ta den for å være den sikre sida, råder Berghlin.

Aina Berglihn (20) ønsker gratis HPV-vaksine skal gjelde hele livet.

HPV-virus er svært vanlig. Ifølge Folkehelseinstituttet blir 70 prosent av befolkningen smittet i løpet av livet. De fleste infeksjonene er ufarlige og går over av seg selv, men smitte kan i noen tilfeller føre til livmorhalskreft.

– HPV-vaksinen kan nesten utrydde livmorhalskreft. Vaksineringen har en langsiktig affære, og det er gøy at vi har kommet så langt med HPV-vaksineprosjektet, forteller Dagfinn Haarr, kommuneoverlege i Kristiansand.

Primært er det unge kvinner som er målgruppa for gratistilbudet mot HPV, men også menn med seksuell partner og prostituerte kan benytte seg av gratistilbudet. De fleste voksne personer er allerede smittet av HPV.

– Grunnen til at tilbudet gjaldt kvinner født 1991 og seinere, er fordi at de aller fleste i voksen alder har allerede blitt smittet, forklarer Dagfinn Haarr.

På landsbasis har 200.000 kvinner som er født i 1991 eller seinere fått tilbud om vaksinen, som består av tre doser.

Tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) viser at over 120.000 har benyttet seg av tilbudet og startet vaksinasjonsprogrammet, men kun 83.000 av dem har fullført vaksinasjonen med alle de tre dosene.

Snart tomt for HPV-vaksinen

Det ble bestilt inn cirka 10.000 doser til vaksinasjonskontoret i Kristiansand. Cirka 4000 har tatt vaksine mot HPV, ifølge kommuneoverlege Dagfinn Haarr. Snart er lageret tomt. Vaksinasjonskontoret har hatt stor pågang, men fra og med juli er det er det slutt på tilbudet om gratis HPV-vaksine for jenter født i 1991 eller seinere.

– Det var et godt tilbud til jentene som har vært heldige og fått HPV-vaksinen gratis. Det var også veldig mange som tok imot tilbudet, og det er vi glade for, forteller Aslaug Emanuelsen, spesialsykepleier hos vaksinekontoret Kristiansand.

Slik ser en HPV-vaksinen Cervarix ut.

Raust av staten

Det kommunale smittevernkontoret fikk store utfordringer ved å ha gratis tilbud om vaksinering mot HPV. Tilbudet krevde stor kapasitet og pågang, og det ble mye ekstraarbeid for vaksinasjonskontoret. Etter mandag er det slutt på gratis HPV-vaksine.

– Alt må jo ta slutt en gang. Det kommunale smittevernkontoret har gitt dette tilbudet med glede, og det har vært svært godt tilrettelagt selv om det har vært mye ekstra arbeid. Jeg synes dette har vært raust av staten. Men på et tidspunkt må det si stopp, sier Haarr.

PS! Om man ikke rekker å få fullført vaksinasjon med tre doser innen fristen, kan man kontakte lege for å betale for den siste dosen selv.

Publisert:
Oppdatert:

Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine

I juni avsluttes programmet som har gitt nesten 120.000 unge kvinner gratis HPV-vaksine de siste to årene. Vaksinen reduserer risikoen for livmorhalskreft.

Oppdatert: