Stavanger nærmer seg merking av retusjert reklame
Fra før av har byer som Oslo og Trondheim regler for retusjert reklame. I mars hang Sandnes seg på bølgen, og mandag var det flertall i bystyret om å studere hvordan andre byer merker retusjert reklame.
– Veldig mange unge sliter med kroppspress, og er ikke fornøyde med hvordan de ser ut. Det bygges et ideal hvor de unge strekker seg etter noe uekte, og da opplever man å ikke være god nok. Derfor trenger vi et verktøy som forteller om et bilde er ekte eller uekte, sier politisk nestleder i AUF Rogaland, Julia Eikeland.
Plakatene finnes overalt, og et opplagt eksempel er bikinimodeller.
Mange aktører operer med supertynne modeller i slike reklamer. Til tross for at modellene er slankere enn de fleste, leker byråene seg med bildene før de møter offentligheten. Smalere midje, tynnere ben, bredere hofter er eksempler på retusjering.
Forslag mot retusjering
Mandag foreslo gruppeleder Eirik Faret Sakariassen (SV) for bystyret at Stavanger kommune burde gå inn for å markere retusjert reklame, og se nærmere på hvordan dette har blitt gjort i andre byer.
– Jeg ble litt overrasket. Det er veldig flott at alt fra Rødt til Høyre støttet dette, sier SV-politikeren.
Frp det eneste partiet som stemte mot forslaget.
I Trondheim var kommune tidlig ute med å forby reklame som førte til usunt kroppspress. Dette var i 2016.
I år fulgte Oslo opp. Der skal all retusjert reklame merkes. Tirsdag ble det også klart at et flertall på Stortinget gikk inn for å lovfeste merking av retusjert reklame, en avgjørelse er ventet i løpet av juni.
LES OGSÅ:
7 funfacts om SandnesMartin (22) om den spesielle helgeturen: – Det kan ikke beskrives med ordSandnes allerede i gang
I Sandnes startet det hele med underskriftskampanjen «Kampen mot skjønnhetstyranniet og det det medfører». Den var det Norske Kvinners Sanitetsforening som satte i gang, og det med hell.
Lederen for NKS i Sandnes, Bente Sørbø, forteller at Sandnes var svært positivt innstilt til forslaget om retusjering av reklamen. Det kom som en aldri så liten overraskelse.
– Niks, vi hadde overhodet ikke forventet at vi skulle få gjennomslag for dette. Det kan være utfordrende for mange å forstå viktigheten av dette. Vi ble positivt overrasket over at kommunen var så velvillige overfor forslaget, sier hun.
NKS kjører en kampanje over hele landet som heter «Lei av å bli lurt». Den har over 26.000 underskrifter, og jobber mot et nasjonalt forbud. Det ønsker også Jorid Hoel i Sosialistisk Ungdom.
– Alle byene i Norge bør ha et slikt forbud. Det kurerer ikke problemet, og er ikke eneste løsningen, men det er et veldig lett tiltak. Det er kun snakk om en liten bit av reklamen hvor det markeres at dette er retusjert, sier hun.
Det er ganske utrolig hvor mye en modell kan forandre seg etter bruk av bildebehandlingsverktøy. Bare sjekk ut denne Youtube-videoen:
Worst case scenario
I dag er det selskapet JCDecaux som leverer reklame til busstopp andre andre offentlige steder i Sandnes og Stavanger. Denne avtalen strekker seg ut 2021.
Om et nytt lovforslag ikke går gjennom i Stortinget, må Stavanger og Sandnes reforhandle med JCDecaux for å få markert reklameplakatene.
Dette kan bety, om eventuelle forhandlinger ikke bærer fram, at retusjert reklame ikke blir merket før en gang etter 2021. Sakariassen håper en avtale er i boks i løpet av året.
– Egentlig for sent
Mandag skrev AUF-politiker Eikeland et innlegg i Aftenbladet om nettopp retusjert reklame. Der sier hun at hun er lei av å bli lurt.
I en rapport fra 2014 utarbeidet av SIFO kommer det frem at 85 prosent av unge jenter oppgir at de lever med kroppspress, hvorav 70 prosent oppgir reklame som den største grunnen.
Eikeland er glad for at det nå jobbes for å merke retusjert reklame, men mener det har tatt altfor lang tid.
– Dette har pågått i mange år. Unge har varslet dette tydelig og at det først skjer noe nå, er egentlig for sent.
16 ting du kan gjøre i helgaNordmenn i toppen av føflekkreft-statistikken: Husk disse solvettregleneFor tiende året på rad blir det gratis musikkfest i StavangerIcy Arn begynte å lage musikk for to år siden. Nå er han Ukas UrørtNå må retusjert reklame tydelig merkes
Fra og med 1. juli må all reklame der kroppens fasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller manipulering, merkes.
Relaterte artikler
- AKTUELTRetusjert reklame skal merkes. Det synes plastiske kirurger i Stavanger er helt greit5 ÅR SIDEN
- AKTUELT5 på gata om influensere og kroppspress5 ÅR SIDEN
- AKTUELTNå skal elever få prøve en skoledag som starter litt senere5 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette mener Sørlandets influensere om reklamering for kosmetiske inngrep5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILThea Sofie Loch Næss: – Hvorfor må vi operere rumpe, pupper og lepper for å føle oss fin?5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILNoFilter: Emilie Hegh Arntzen: – Vi har et ansvar som forbilder for yngre jenter. Vi skal vise sannheten, ikke bare et bilde av det perfekte5 ÅR SIDEN