– Mye her som folk burde oppdage

Musikkfest nummer ti arrangeres 2. juni. Målet er å skape herlige musikkopplevelser til alle, helt gratis. Ett band får også æren av å spille konsert nummer 1000 under årets festival.

Publisert:
Store og små koser seg under Musikkfest i 2017. Festivalen foregår i bybildet og er gratis for alle. I år arrangerer festivalen konsert nummer 1000 etter 10 år.

175 konserter, en dag og alt er gratis. Jepp, det er sant, og hvis du har fulgt med, har det foregått i 10 år snart. Festivalsjef Daniel Engen håper at dagen går knirkefritt.

– Det er jo rekord år. Vi passerer konsert nummer 1000, det er litt stort, sier Engen.

Konsert nummer 1000 er det Stavanger-bandet Kåte Klør som får æren av å spille. Konsert nummer 1000 kan du se 13:20 på Arneageren i sentrum 2. juni.

Musikkens dag aka Musikkfest lå i flere år død i Stavanger, men i 2009 tok et utvalg med blant andre Stavanger kommune, Ungdom og Fritid, Star, Martinique og Musikk- og filmbiblioteket på Sølvberget, initiativ til å starte opp musikkfesten igjen.

Følg Byas.no på Facebook!

Å gjøre noe gratis

Gratis festival betyr også gratis arbeidskraft, for det meste. De som vanligvis tar betalt, betaler nå litt.

– Vi får god støtte fra kommunen i tillegg, sier Engen.

Men han etterlyser flere frivillige til årets festival. Frivillige er det de fleste festivaler i Norge trenger for at hjulene skal gå rundt. For en gratisfestival er det ennå viktigere.

– Jeg oppfordrer alle som vil til å bli frivillige. Vi finner som regel noe som passer for enhver. Vi trenger alltid flere frivillige, sier Engen.

Det er ikke bare frivillige som jobber kun for øyeblikkene, de rundt 140 artistene får heller ikke noe cash.

– De fleste ser verdien av å spille her, sier Engen.

Musikkfest i 2015. Festivalsjef Daniel Engen ( med solbriller) forteller at stressnivået er en solid 10 på det verste. Han håper på sol og masse folk den 2.juni.

Bli venner med folk

Musikkfest er en velsignelse for alle med stram økonomi og et musikkelskende hjerte, men det er også en god business-mulighet for artistene som spiller.

– Vi inviterer bransjen. Så det er om å gjøre for artistene å presentere seg på en god måte, komme forberedt og dra publikum i forkant, sier Engen.

Han vil også oppfordre artistene å bli venner med folk (eller drive nettverking, men det er hyggeligere å bli venner).

– Gå og se på andre konserter, snakk med de i publikum, hør hva de synes, og få venner i andre band. Gøye samarbeid kan oppstå.

Musikkfest er ikke bare en mulighet for bransjen å finne nye stjerneskudd. Det er også en mulighet for Stavanger-folket til å utvide sin musikalske horisont.

– Alle kommer fra et sted. Det er mye her som folk burde oppdage. Det er kult med intimkonserter på Bøker og Børst før artistene tar stegene videre. Alle har en eller annen gang sin første konsert, det er flere som har spilt på musikkfest som videre har tatt store steg videre. Så her kan man få ting med seg tidlig, sier Engen.

Musikkfest i 2016. Her under en mini-konsert hos Bøker og Børst i Fargegata. Bøker og Børst holder også flere intim-konserter i år.

Gerilja-musikk

Jo da, det skal være gratis og det skal være musikk.

Et tredje poeng er at det skal for det meste foregå utendørs, nettopp fordi musikken skal være til stede i bybildet og tilgjengelig for alle.

Derfor er det planlagt overraskelseskonserter for dem som ikke direkte oppsøker konsertene. Her skal alle i Stavanger få en smak av musikken, om de vil eller ikke.

Engen vil ikke røpe hvor alle konsertene dukker opp, men en av dem blir iallefall på en buss, eller kanskje to?

Musikken skal være en tydelig del av bybildet den 2.juni. Det var trangt om plassen utenfor Martinique i Pedersgata ved Nytorget i 2016. Her er det scene også i år.

Bergen invaderer

En trist nyhet for Bergen, ble til en litt bedre for Stavanger. Bergen har hatt problemer med å etablere Musikkfest i byen i år. Derfor får ikke Bergen noen gratis musikkfest i 2018.

Det har ført til at mange lokale Bergens-band har søkt seg til Stavangers Musikkfest. Det har gjort at Musikkfest i år har fått inn rekordmange søknader fra artister. Så lørdag 2 .juni er det både Bergensere og cruise-turister i sentrum.

– Vi synes det er positivt. Det er gøy hvis mange ender opp med internasjonale fans, sier Engen.

Eller fans fra Bergen.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Kun én av fem festivalartister er kvinner

LES MER:

Arif og Unge Ferrari skal fylle den største salen i Stavanger Konserthus - sammen med symfoniorkesteret!

LES MER:

Lurt på hvordan det er å lage en festival? Her har du svaret!

LES MER:

Dette er siste band ut til Mablis-festivalen. Her er hele lineupen!

Publisert:

16 ting du kan gjøre i helga

Snart helg!

Publisert: