Aktuelt

Jobber for ny runde med gratis prevensjon til studentene

Ordningen har vært en stor suksess.

Oppdatert:
  • Ulrikke Valvik Mitchell
BRUK KONDOM! SiS jobber for gratis prevensjon til studentene også neste år.
LES MER:

I fjor høst ble det satt opp selvtestingsstasjoner på UiS, BI og VID Diakonhjemmet Sandnes , slik at studenter helt enkelt - og helt anonymt - kan teste seg selv for kjønnssykdommer. Disse stasjonene har vært en stor suksess, og det er bestemt at disse blir stående.

  • Følg Byas.no på Facebook

– Disse stasjonene er selvdrevne og ordner egentlig seg selv, så de blir værende. Midlene vi nå trenger er for å kunne tilby helsesøster på fulltid, kompetansebygging og gratis prevensjon til studentene, sier Frank Bremnes, kommunikasjonskonsulent i Studentskipnaden i Stavanger (SiS).

LES MER:

I vår fikk nemlig [studentene tilbud om gratis prevensjon](http://www.byas.no/article/na-skal-studentene-i-stavanger-og-sandnes-fa-gratis-prevensjon-571491c3f99ff35e008b46bd) i form av kondomer, p-piller, p-stav og spiral. Dette var en ordning som i første omgang skulle vare frem til 20. juni i år, men det er nå klart at det fortsetter også i høst , fra og med nå av.

Nå jobber SiS for at studentene kan benytte seg av dette tilbudet også neste år. Men til det trengs det penger.

GRATIS: Studentene digger gratis prevensjon.

– Veldig gledelige tall

Onsdag denne uken var Iselin Nybø (V) og Olaug Bollestad (KrF) innom UiS for å se hvordan ordningen med anonym selvtesting fungerer. Nybø og Bollestad jobbet begge for at SiS i fjor fikk de to millionene som er brukt blant annet på selvtesting, kompetansebygging og gratis prevensjon.

– De to var begge veldig begeistret for stasjonene, og syns at dette er en god måte å forebygge spredning av seksuelt overførbare sykdommer, sier SiS-direktør Ellinor Svela til Byas.no.

LES MER:

Stasjonene viste seg raskt å gi resultater - bokstavelig talt. Spesielt flere menn har det siste året testet seg for kjønnssykdommer.

Også ordningen med gratis prevensjon har gitt merkbare resultater. I hele 2015 (før gratis-ordningen ble innført) var det 504 personer som fikk prevensjon gjennom SiS.

Bare i første halvdel av 2016 har 759 studenter benyttet seg av tilbudet om gratis prevensjon.

Vil jobbe for ny ordning

– Det er veldig gledelig tall, sier Svela om økningen.

Nå gjenstår det å se om studentene får dette tilbudet også i 2017. For å få til det trenger SiS et sted mellom 500.000 og en million kroner.

– Det aller kjekkeste med besøket fra Bollestad og Nybø var at de sa at de ville jobbe for at vi får til en ny ordning med gratis prevensjon neste år - det kunne jeg sitere dem på. De skal ta dette med inn i budsjettbehandlingen, og vi får forhåpentligvis et endelig svar når statsbudsjettet legges frem i oktober.

Frem til det kan i hvert fall studenter benytte seg av tilbudet denne høsten.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Derfor bør du bytte p-pille når du «blir voksen»

LES MER:

* Derfor bør du ikke bruke p-pille og angrepille samtidig

LES MER:

* Så lett blir du gravid hvis du slurver med p-pillen

Publisert:
Oppdatert:
  1. Studentliv

Studentene digger gratis prevensjon. Derfor skal de få enda mer!

Til høsten kan du igjen få gratis prevensjon fra SiS.

Publisert: