Neste år har Folken 30-årsjubileum: – Vi håper å gi masse tilbake til byen!

Folken åpnet dørene 17. mars 1988. 30-årsjubileet skal feires med en måneds festprogram. Det største bursdagsønsket? Nøklene til eget hus.

Oppdatert:
  • Leif Tore Lindø
Mariann Bjørnelv, daglig leder på Folken, kan avsløre at Folken det blir storslått feiring neste år - men foreløpig er bare én artist sluppet ut av sekken.

– Vi skal slå litt på stortromma. Det er ikke mange studenthus og konsertsteder i Norge som har holdt det gående i 30 år, sier Mariann Bjørnelv, daglig leder på Folken.

Studentersamfunnet ble stiftet i 1979 og eksisterte i mange år uten fast tilholdssted. På midten av 80-tallet ble klart at kinoen skulle flytte ut av Folketeateret. Da så Studentersamfunnet sitt snitt til å begynne arbeidet med å overta bygget. Bystyret i Stavanger stemte i 1986 ned et forslag om å gjøre huset om til studenthus, noe som førte til at studentene okkuperte huset med et kulturelt arrangement og paneldebatt.

Følg Byas.no på Facebook!

Bystyret ga etter hvert etter, og 19. oktober 1987 skrev Studentersamfunnet under en 10-årig leieavtale med eierne. Studentersamfunnet tok offisielt over huset 1. januar 1988 og åpnet dørene for publikum 17. mars samme år. Samtidig ble studentersamfunnet registrert som stiftelse og endret navnet til Stiftelsen Studentersamfunnet Stavanger.

Dette skjedde i en tid der det dukket opp flere nye kulturinstitusjoner i Stavanger. Checkpoint Charlie åpnet året før, i 1987. Da åpnet også Stavanger bibliotek og kulturhus, Sølvberget. Dette skal også feires med en stor fest 4. november 2017.

1987, Stavanger: Studentene vil ha Folketeater til studenthus. Her er John Egil Stangeland, Bror Magnus Heegaard og Elisabeth Gismervik i møte med kommunalråd Bjørg Hermansen.

Planlegger jubileum

Lokalene Folken holder til i, er en del av Folkets Hus. Bjørnelv forteller om et utmerket forhold til huseieren, men likevel har hun en drøm om å kunne styre et hus som eier seg selv.

– En passende bursdagsgave hadde vært nøklene til eget hus, selv om jeg forstår at det kanskje er litt i overkant optimistisk å håpe på det. Å leie lokalene har sine utfordringer, for eksempel knytta til investeringer, vedlikehold og oppussing, sier hun.

Særlig inngangspartiet, som ser «litt ungdomsklubbaktig ut» kunne trengt en overhaling. Det samme gjelder backstage-områder og et par andre funksjoner.

– En passende bursdagsgave hadde vært nøklene til eget hus, håper Mariann Bjørnelv.

Å eie sitt eget hus har vært en seig drøm i Folken. Huset har hatt sine oppturer og nedturer, men de siste årene har vært gode, særlig 2016.

– Vi hadde et eksepsjonelt godt år i fjor. Årsaken er vi ikke helt sikre på, men teorien om at folk oppsøker kultur i vanskelige økonomiske tider kan ha slått til hos oss.

2017 har vært et «normalår», og nå sitter de og planlegger jubileumsåret 2018. 30 års arbeid skal markeres med masse konserter, selvsagt, og andre markeringer for å gjøre stas på gamle og nåværende Folken-arbeidere.

– Vi håper å gi masse tilbake til byen, sier Bjørnelv.

Her er det beina til Morten Abel i September When-tiden som får føle publikums kjærleik. Året er 1993.

Nytt og gammelt

Foreløpig er det bare én artist som er sluppet ut av sekken. Dagny er en av de nye, høytflyvende norske popartistene som både har slått rot og grodd seg vinger de siste årene.

I fjor fikk hun for alvor medvind med singlene «Backbeat» og «Fools Gold». For tiden er Dagny på en storslått USA-turné som support for LANY, men i februar og mars 2018 er det hjemlandet som står for tur.

Dagny ble forresten født to år etter Folken.

– I et jubileumsår skal det selvsagt være litt nostalgi om mimring, men vi skal også se framover. Der passer Dagny perfekt, sier bookingsjef Jesper Brodersen.

– Dagny skal spille 1. mars. Hun er først ut i vårt jubileumsår. I tiden som kommer skal vi presentere mange programposter. Det kommer til å bli et hektisk år, sier Brodersen.

Dagny fikk for alvor medvind med singlene «Backbeat» og «Fools Gold» i fjor.
Publisert:
Oppdatert:

Folken pusser opp Akvariet for 2 millioner kroner

Det har lenge vært en drøm å pusse opp underetasjen i studentersamfunnet. Nå er håndverkerne endelig i gang.

Oppdatert: