– Å seile sammen er teambuilding deluxe

Mohammad (22), Christina (18) og Miriam (23) er i disse dager mannskap på Fullriggeren Sørlandet som en del av et integreringsprosjekt.

Mohammad, Christina og Miriam mener integreringstiltak er viktig for å føre mennesker med ulik bakgrunn og kultur sammen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Å seile sammen er teambuilding deluxe. Mennesker jeg ellers kanskje ville trukket meg unna, er blitt virkelig gode venner her. Jeg vet ikke om det hadde vært like lett på gata i Kristiansand. Vi nordmenn på turen har veldig godt av å komme vekk hjemmefra og virkelig føle på at her er vi alle likestilte – vi er bare en gjeng unge som reiser til ukjente steder. Vi er alle utlendinger på denne turen, og vi er alle landsmenn hjemme, forteller Miriam Dahle (23) fra Kristiansand over telefon fra Polen.

Hun og 29 andre unge fra Norge, Eritrea, Syria og Kurdistan er i skrivende stund på seilas med Fullriggeren Sørlandet. Målet med turen er å integrere nye landsmenn med etnisk norsk ungdom.

De har vært på tur siden 28. juni, og til helgen er de tilbake i Kristiansand.

Les også

LES OGSÅ: – Når du er trans er det som å ha en megafon klistret til kjeften

Les også

LES OGSÅ: Flytte hjemmefra for første gang? Dette må du kunne

 En del av gjengen som er på tur. De fleste er mellom 15 og 25 år, men de har også med seg et par som er eldre.

– Du kan ikke unngå mennesker du har vanskeligheter med

Første stopp var Sverige, deretter tre ulike steder i Finland, så Litauen og Polen, og rundt 12. august ankommer de havna i Kristiansand igjen.

– Turen har vært veldig bra hittil. Vi har hatt bra vær, dårlig vær, gode opplevelser, og noen få utfordringer. Det mest utfordrende har nok vært å finne gode rutiner på søvn og mat, i samhandling med to arbeidsvakter i løpet av ett døgn, forteller Miriam, som fikk tilbud om turen gjennom Røde Kors, hvor hun er aktivitetsleder for en samværsgruppe for vanskeligstilt ungdom.

Hun forteller at det også har vært noen kulturelle utfordringer, blant annet med språk og hvordan man oppfatter ting.

– Fordelen er at du virkelig ikke har noe privatliv på skipet. Du kan ikke unngå mennesker du har vanskeligheter med, så vi blir tvunget til å lære veldig mye mer om hverandre og av hverandre. Situasjoner vi kanskje hadde trukket oss ut av hjemme, må vi gå gjennom her og kommer ut veldig mye klokere og nærmere hverandre på andre siden.

Les også

– I mine øyne er jeg kjempeheldig som har denne muligheten

Prosjektet er et initiativ av Fullriggeren Sørlandet. Skipet brukes også som skoleskip.

Færre utfordringer enn forventet

To som også er med på turen, er Mohammad Alnayef (22) og Christina Ghide (18). Mohammad studerte dataingeniør på universitetet i Aleppo, men måtte flykte på grunn av krigen i Syria. Han kom til Norge i oktober 2015.

For hans del har turen vært avgjørende for å knytte bekjentskap og forståelse med norsk ungdom.

– For meg er slike initiativ viktig for å få norske ungdommer og ungdommer med innvandrerbakgrunn til å møtes for å bli kjent- og lære av hverandres vaner og liv. Uten slike initiativ klarer vi aldri å få norske venner som kan hjelpe oss med å lære språket, og som kan hjelpe oss til å bli en del av det norske samfunnet, skriver Mohammad over mail til KRSby.

Integrering er viktigere enn noe annet.

Han forteller at turen har bydd på mindre utfordringer enn forventet.

– Etter fire uker på tur synes jeg at prosjektet er en kjempegod idé, og det er gøy både ombord og på land. Selvfølgelig er det alltid noen utfordringer med kulturforskjeller, men de var færre enn jeg trodde. Vi har jo alle samme måte å tenke på, men det er bare at vi ble oppdratt på forskjellige måter. Det er alltid noen som tar mye ansvar og noen tar lite ansvar, og det kan skape mye krangling uansett bakgrunn, utdyper han.

Mohammad håper at regjeringen bruker mer tid på integreringstiltak.

– Jeg håper at de prøver å bruke en liten del av deres tid på slike initiativer, for integrering er viktigere enn noe annet.

 Miriam Dahle (t.v.) og Christina Ghide er to av totalt tretti stykker som nå er på seilas med Fullriggeren Sørlandet.
Les også

LES OGSÅ: Lobbybaren stenger dørene etter 30 år

Les også

LES OGSÅ: Hold deg unna disse nettbutikkene

Slik ser det ut på «soverommet» til de som er på tur.

– Man lærer å akseptere folk som de er, uansett hvor de kommer fra

Christina er født og oppvokst i Sudan, men også bodd mange år i Eritrea.

– Jeg valgte å være med på turen for å prøve noe nytt og finne meg selv, men først og fremst for å ta ansvar over meg selv for første gang i livet mitt, skriver Christina, som har bodd i Norge i fire år.

For hennes del ble starten på turen litt vanskelig.

– Turen var litt vanskelig i begynnelsen med jobbvaktene og med nye folk. Den kombinasjonen var ikke helt god for meg, men med tiden så gikk det veldig bra, forklarer hun.

– Hvorfor er det så viktig med slike initiativ som dette integreringsprosjektet?

– Det som er bra er at man integrerer seg med folk fra andre verdensdeler og kulturer. Man kan lære noe viktig og riktig av dem. Man lærer å akseptere folk som de er, uansett hvor de kommer fra. Man kan ikke velge sine venner på turen, man er nødt til å være sosial med alle, bokstavelig talt alle, skriver hun.

De seiler i Tall Ship Races, og ifølge Miriam har de gjort det veldig bra. De fikk også prisen for mest internasjonale crew i Turku.
 På turen er det folk som har vært i Norge i alt fra fire år til et halvt år. – Mange snakker forskjellig språk, og det har vært litt utfordrende, men har blitt mye bedre med tiden, forteller Miriam.

Prosjektet har vært vellykket

Turen er et pilotprosjekt, i regi av Fullriggeren Sørlandet. De er alle tre enige om at dette burde bli et årlig opplegg.

– Alt i alt har prosjektet gjort akkurat det som var målet – det har ført ungdom fra forskjellige land og kulturer sammen. Vi håper dette kan bli et årlig prosjekt som kun blir bedre og bedre etter hvert som tiden går.

Miriam håper at tanken bak prosjektet ikke endrer seg.

– Jeg håper for framtida at sjelen i prosjektet bevares. At det fortsetter å være et prosjekt for å føre sammen ungdom av forskjellig opphav, og at de lærer like mye av og om hverandre som vi har. Jeg håper det kan få være et menneskelig prosjekt, og at det opprettes mange prosjekter som dette over hele Norge, avslutter Miriam.

Det har ikke lykkes KRSby å få en kommentar fra Fullriggeren Sørlandet.

Under kan du se noen bilder fra turen hittil:

 Miriam forteller at det er tungt arbeid å jobbe på båt, men også veldig gøy. – Spesielt når vi får lov til å klatre opp i masta og alt du ser er sjø, det er ganske heftig.
Publisert: