Aktuelt

Tamara (31) skiftet ut olje med mat

Nå satser den tidligere Statoil-ingeniøren på matlaging i godt lag med Social Cooking.

Oppdatert:
  • Ivar Vasstveit

SOSIAL MAT: - Hjemme hos meg er det en stor stue og et bittelite kjøkken. Likevel ender vi alltid opp med at alle vil være på kjøkkenet, sier Tamara Kuklina. FOTO: Ivar Vasstveit

\- Du vet. I Russland er det som oftest slik at det er konene i hjemmet som lager maten. Da må man begynne når man er ung.

- Å?

\- Mamma og pappa jobbet veldig mye, så jeg og søsteren min fikk ansvaret for å stå for matlagingen fra vi var 9-10 år gamle. Vi fikk egne ukesbudsjetter og egen vaktordning. En uke hver.

- Hva laget dere?

\- Det ble mye poteter! Ja, mye grønnsaker. Fra vår egen hage. Helt økologisk.

**LES OGSÅ:

LES MER:

- Håper menn i Stavanger er klare for dette

Skiftet fra olje til mat

Tamara Kuklina (31) fra Novosibirsk sør i Russland var Statoil-ingeniøren som var med å finne store mengder olje i Barentshavet, men som sa opp jobben for å satse på noe hun syntes var gøy.

Det er skremmende å se alt som tilsettes vanlige matvarer i dag. Jeg vil være sunn.

Hva var det? Matlaging. Hvor? I Stavanger!

\- Mens jeg enda jobbet i Statoil gjorde jeg frivillig arbeid for Kammermusikkfestivalen, i cateringen. Det var vel i 2008. Da skjønte jeg at det var dette jeg likte å holde på med.

​**LES OGSÅ:

LES MER:

Stilen er casual, men mat og drikke Formel 1

ØSTRE BYDEL: Til daglig holder Tamara Kuklina til i kontorfellesskapet Erfjordgate 8 på Storhaug, et steinkast unna Johanneskirka. FOTO: Ivar Vasstveit

Havner på kjøkkenet

Først begynte Tamara å jobbe hos det økologiske bakeriet og kafeen Jakob's brød, så startet hun for seg selv med det økologiske cateringselskapet Snackeriet.

\- Hvorfor økologisk? I Russland dyrket vi alt selv. Da ble det jo sånn. Men det er skremmende å se alt som tilsettes vanlige matvarer i dag. Jeg vil være sunn.

I januar i år startet hun opp arrangementsserien Social Cooking, hvor deltakerne selv er med å lage mat med kyndig veiledning fra flinke lærere, før resultatet serveres og spises på slutten av kvelden.

**LES OGSÅ:

LES MER:

På lørdagene går det fort 2000 naan

I tillegg serverer hun grøt omtrent en gang i måneden i Absinthen, og triller rundt med kaffesykkelen sin når sjansen byr seg. Som for eksempel under

LES MER:

**Marked i sentrum**

, som neste gang foregår 9. mai.

\- Hjemme hos meg er det en stor stue og et bittelite kjøkken. Likevel ender vi alltid opp med at alle vil være på kjøkkenet. Det er noe spesielt med å lage mat sammen med andre. Og det handler om mer enn selve rettene.

I AKSJON: Janne Bjørnsen, Ole Petter Nicolaisen og Per Ramsö tester fingerferdighetene på blant annet en tomat! FOTO: Jolanta Ulys

Hva med en søtpotetdessert?

Foreløpig har Social Cooking foregått i Mess & Orders lokaler i Østre bydel.

\- Men det blir flere steder etter hvert. Om ikke alt for lenge begynner vi med eventer hos Traktøren i MagasinBlaa.

Noen av lærerne er profesjonelle kokker og bakere, andre ivrige amatører. Alle liker å lage mat, har lyst å lære bort og alle gjør det frivillig.

Det er kjekt å vise at en kan lage både middag og dessert med samme ingrediens.

Indisk, meksikansk, norsk. 3-rettere på en og samme ingrediens. Som for eksempel eple!

\- Det er kjekt å vise at en kan lage både middag og dessert med samme ingrediens. Ikke bare med epler, men også med for eksempel paprika og søtpotet.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Disse kommer til What's Brewing

35 arrangement på 3 måneder

Ideen til Social Cooking fikk Tamara verken i Norge eller Russland, men i stedet på andre siden av kloden.

\- Når en jobber i oljen og har fri, har en plutselig veldig mye tid og penger å bruke på ferie. Så jeg reiste mye. En gang jeg var ute og jogget i Wellington i New Zealand løp jeg forbi et veldig fint bygg. Inne holdt de et social cooking-event. Det så veldig kjekt ut, og ideen satte seg fast i hodet.

Hvert Social Cooking-arrangement tar opp til 14 deltakere.

Siden starten i januar, da Tamara selv suppet i stand den tradisjonelle russiske rødbetsuppen borscht, har Social Cooking unnagjort 35 events. Med om lag 350 deltakere totalt.

Og det stopper ikke med det første.

Bare i mai har hun foreløpig satt opp 15 forskjellige arrangementer, og det er i tillegg til et par teambuildingoppdrag og et utdrikningslag(!).

\- Jeg vil at det skal skje ting, ofte. Da er det bedre med mange små arrangement, enn ett stort.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Hva med sushi av kobbunger?

VEGAN: Veggisblogger Mari Hult laget 3-retters med søtpotet. FOTO: Tamara Kuklina

Publisert:
Oppdatert:
  1. Stavanger
  2. Kostholdsråd
  3. Gründere

Før jobbet Tamara (33) som oljeingeniør. Nå satser hun nesten 300.000 kroner på grøt!

Målet er å samle inn 250.000 kroner til en grøtbil.

Publisert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Tamara (33) trengte 300.000 kroner for å realisere drømmen om grøtbil. Nå blir den snart å se på veiene!
    4 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    24 spisesteder som åpnet i Stavanger i året som gikk
    9 MÅNEDER SIDEN
  3. AKTUELT
    Kristoffer Sørensen skrev kronikk om russ og likestilling. Så tok det av
    5 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    - Minst et par av jentene kommer til å forlate salen gravide
    5 ÅR SIDEN
  5. AKTUELT
    We Love the 90s-kaos i Oslo: Arrangøren lover bedring i Stavanger
    5 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    Er 745 kroner for DJ Snoop Dogg for mye?
    5 ÅR SIDEN