Snart tilbyr kommunen gratis HPV-vaksine

Kristiansand kommune innfører gratis vaksinering mot livmorhalskreft til høsten.

Oppdatert:
HPV-vaksinen beskytter mot livmorhalskreft. Foto: Scanpix

– Alle kommuner er pålagt å gi opphentingsvaksinering til alle jenter opptil 26 år. Dette tilbudet gjelder uansett om du bor i kommunen eller bare er her midlertidig som student. Vaksinasjonene inngår i et nasjonalt register, sier kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr.

Flere tusen kan være smittet av denne mystiske kjønnssykdommen

HPV-vaksinen har best effekt før seksuell debut, men man kan ha god nytte av den også etter . Foto: Scanpix HPV-vaksinen har best effekt før seksuell debut, men man kan ha god nytte av den også etter . Foto: Scanpix

To typer virus

HPV-vaksinen gir beskyttelse mot to typer virus, HPV 16 og 18, som er årsaken til minst 70 prosent av tilfeller av livmorhalskreft, ifølge Folkehelseinstituttet.

– 3-400 kvinner får livmorhalskreft hvert år, og mange dør av det. Selv de som er smittet anbefales å ta vaksinen, for det reduserer sjansen for kreft betraktelig. Det er fantastisk at man kan redusere kreftfare med en vaksine, og det er helt gratis å ta, sier kommuneoverlegen.

Kjønnssykdommen som ikke kan kureres

Dagfinn Haarr er kommuneoverlege i Kristiansand. Foto. Kjartan Bjelland Dagfinn Haarr er kommuneoverlege i Kristiansand. Foto. Kjartan Bjelland

Stuntvaksinering på UiA?

Mange fikk tilbud om vaksinen i syvende klasse på barneskolen, og mange foreldre valgte da å ikke vaksinere sitt barn. Høstens nye tilbud vil også gjelde for de som takket nei.

– Det viktige er at flest mulig får tilbudet. Kommunen står fritt til å utforme hvordan vaksineringen gjennomføres, så vi jobber med forskjellige ideer for tiden, blant annet stuntvaksinering på UiA. Utfordringen er at vaksinasjonen må skje tre ganger. Den andre vaksinen skal tas 1-2 måneder etter den første, og den tredje vaksinen skal tas 6-12 måneder etterpå, sier Haarr.

– Bruker du ikke prevensjon, får du ikke knute

Dyrt, men ikke for deg

Vaksinen koster 3-4000 kroner per stykk, og er finansiert på statsbudsjettet. Derfor koster den heller ikke noe for kommunen, og ikke for de som tar den.

– Nå er vi i full gang med å planlegge vaksineringen. Fra før av har vi erfaring med massevaksinering av flyktninger, og fra svineinfluensaen, så vi har allerede noen systemer vi kan benytte. Vaksinasjonen vil skje fra høsten av, og to år videre etter det, sier kommuneoverlegen.

Disse selger mest øl i byen

Publisert:
Oppdatert:

Mandag er siste frist om du vil ha gratis HPV-vaksine

1. juli er aller siste sjansen for å benytte seg av gratis vaksine mot HPV, for jenter født i 1991 og seinere. Omtrent 4000 jenter er blitt vaksinert med HPV-vaksinen i Kristiansand. Aina Berglihn (20) er en av dem.

Oppdatert: