Aktuelt

Henning (23) realiserte drømmen i et forfallent bilverksted

Kunstneren vil ta et oppgjør med trenden med hvite vegger og få fram det vakre i at ting forfaller.

Publisert:
 • Janne Håland

Henning Grannes sin kunstutstilling «Beauty of Decay» gir en unik mulighet til å komme på innsiden av et forfallent bilverksted. FOTO: Janne Håland

– Her er det imponerende, litt farlig, litt ekkelt, men samtidig vakkert.

Henning I. Grannes fra Sola har vist vei opp en mørk, støvete trapp. Lange greiner med eføy henger ned fra bølgeblikktaket. Gelenderet gir etter, og dingler plutselig i løse luften. På gulvet ligger flere tiår gammelt støv. I et lite rom i andre etasje er atelieret hans.

Følg Byas.no på Instagram!

Hennings far kjøpte det gamle bilverkstedet «Grannes bil og mek» for rundt et år siden. Planen er å igjen fikse biler i det forfalne lokalet, hvor malingen flasser av og naturen har vokst inn vinduene. Men først har Henning benyttet sjansen til å ha sin første kunstutstilling i de tomme rommene. I to år har han jobbet med utstillingen, som åpner fredag og henger i en uke.

– Jeg har hatt interessen for å lage ting hele livet, men ikke forstått før de siste årene at jeg faktisk må gjøre det jeg liker best, sier han.

Faren til Henning eier nå det gamle bilverkstedet på Grannes. Før det igjen fylles med biler, stiller Henning ut kunsten sin der. FOTO: Janne Håland

Kaller seg «Lampe»

Artistnavnet hans er «Lampe», et navn han for moro skyld fikk for flere år siden, da han danset på konsert på Folken med en lampeskjerm på hodet.

– Nå handler det mest om å finne sitt indre lys, sier han.

Kunsten er foreløpig en hobby ved siden av turnusjobben på en rusinstitusjon i Suldal. Han sitter gjerne på en stream på nettet og tegner andre kunstnere, mens de tegner ham. Eller går på kunstutstillinger i LA og New York via YouTube. Hobbyen har tatt nesten hele fritiden hans den siste måneden.

– Det er jo en liten drøm å kunne leve av kunstnen, men da skal man skille seg veldig godt ut og ha et bra konsept, sier han.

LES OGSÅ:

Bjørn Olaf (33) er i ferd med å sette preg på hele StavangerNå ruller denne nye kunstbussen rundt i Stavanger

Eføyen utenfor har sprengt seg inn vinduet. FOTO: Janne Håland

Vil farge verden litt

Hennings konsept er å fremheve det uperfekte og ekte, og vise at det kan være noe fint med motgang i livet. Han peker mot vinduskarmen.

– Som denne sommerfuglen i spindelvevet. Det er dystert, men likevel fargefullt. Jeg ønsker også å utfordre folks estetikk - er det virkelig fint med helt hvite vegger? Jeg ønsker å farge verden litt.

Henning er veldig fascinert av gamle bygninger. Utstillingsnavnet «Beauty of Decay» gjenspeiler at han liker skjønnheten i at ting forfaller.

– Det er noe menneskelig i at ting forfaller og blir revet bort. Noe av poenget her er å vise fram det vakre i naturens sakte kamp for å ta tilbake landområder. Det er dessuten en mulighet til å se et slikt bygg, som ofte blir revet for å gjøre plass til nye bygninger.

De gamle kjettingene står fint til kunsten hans, mener Henning. Det var en større utfordring å få den til å passe med den rosalilla malingen, som er preget av tidens tann. FOTO: Janne Håland

Brukte ting fra verkstedet

Han bruker olje- og akrylmaling, og nesten alle verkene har grafitti i seg. I tillegg har han blandet rust fra bilverktedet i noe av malingen, og brukt gamle regninger han har funnet i lokalet i kunsten sin. I lokalet er det også fotografier, og installasjoner av lampeskjermer og andre elementer. Mange av materialene finner han på bossplassen.

– Ofte kan jeg se etterpå hvilken dagsform jeg har vært i når jeg har laget bildene, og hva som har rørt seg i hodet.

Han er allerede i gang med å planlegge neste utstilling.

– Kanskje fortsetter jeg med å ha det i gamle lokaler? Vi får se hvordan det går.

LES OGSÅ:

Har du lyst til å få et Nuart-verk på veggen din?
Publisert:
 1. Utstilling
 2. Kunst
 3. Sola
 4. Gründere

Tuva (33) og Mats (33) har fått det fint uten å legge for mye penger i interiøret

Stavanger-paret tok utgangspunkt i den knallgrønne stekeovnen da de skulle finne farger til leiligheten.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Marte (24) gjør nakenbilder om til kunst
  1 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Ta en sniktitt på noen av de nye Nuart-verkene
  2 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Stavangers kuleste kontorer: Fantastisk utsikt, god takhøyde og et gammelt tregolv
  2 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  8 kreative og billige måter du kan pynte til jul
  2 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Helle (30) og Jan Erik (30) liker ting andre ikke vil ha
  2 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Slik klarer Johannes (21) å bo på kun 14 kvadratmeter
  2 ÅR SIDEN