Aktuelt

Kjøpe bolig for første gang? Slik går du frem

For mange er det vanskelig, men ikke umulig å komme seg inn på boligmarkedet. Hva må til for å kunne kjøpe? Og hvordan går man frem? Vi har fått tipsene!

Publisert:
 • Ida Søreng
Mange er ivrige etter å kjøpe sin første bolig. Foto: Scanpix

– Det viktigste du må gjøre når du vurderer å kjøpe bolig er å kjenne på hvor mye du selv er komfortable med å ha i boliglån. Og selvfølgelig se på din egen økonomi, sier Ragnhild Aamodt, autorisert finansiell rådgiver i Nordea.

Det beste rådet hun kan gi er rett og slett å ta kontakt med banken sin for å få hjelp.

– Banken kan hjelpe med å få oversikten over det økonomiske bildet. Hva har man av inntekter, hvilke kostnader har man, hvilke ekstra kostnader kommer når man kjøper, og å se på hvor stort lån man kan klare å betjene.

Foto: Scanpix _Foto: Scanpix_

– Det er ikke et absolutt krav

Finner du ut at du vil ta steget videre og kjøpe bolig, er banken neste punkt på lista. Når du søker om lån ser de på egenkapitalkravet på 15 prosent, vilje og betalingsevne, og gjeld og andre lån.

– Må man ha 15 prosent i egenkapital for å kjøpe?

– Det er ikke et absolutt krav. Det finnes muligheter som kan kompensere. Å få sikkerhet i annen fast eiendom eller foreldre som står som kausjonister er veldig vanlig, forteller Aamodt.

– Det kan være kunden har god betjeningsevne, men ikke fått spart opp nok penger enda, for eksempel på grunn av studier. De kan ha fått en jobb som er godt betalt, legger hun til.

LES OGSÅ: – Få oversikt over pengene dine!

La studielånet være

Dersom banken mener du ikke har god nok betjeningsevne, og for høy gjeld, er de behjelpelige med å sette opp en plan.

– Dersom kundens økonomi etter vår vurdering ikke gir rom for å kjøpe bolig på nåværende tidspunkt, gir vi også råd om hva som må til for å få kjøpe etter hvert.

Men studiegjelden anbefaler hun å la være som den er:

– Noen tror at de bør betale ned studielånet fortere enn betalingsplanen. Det anbefaler vi ikke. Studielånet er uten sikkerhet og har lav rente, så sett heller de pengene til sparing på egenkapitalen.

Ragnhild Aamodt er autorisert finansiell rådgiver, og hjelper stadig vekk unge med å oppfylle boligdrømmen. Foto: Privat _Ragnhild Aamodt er autorisert finansiell rådgiver, og hjelper stadig vekk unge med å oppfylle boligdrømmen. Foto: Privat_

Låneramme

Når du tar turen til banken vil det blant annet bli satt en låneramme.

– Vi snakker med kunden om ramme for maks kjøpesum, basert på hvor mye de kan få i lån. Og så ser vi til at alt er i orden, for eksempel kausjon dersom det er behov for det.

– Så er det bare å by på boliger, så lenge prisen er innenfor den rammen vi har satt.

Får du så tilslag på budet er det viktig å informere banken med en gang.

– Vi må legge klar dokumentene som trengs, så vi anbefaler å sette overtakelse til minimum et par uker fram i tid, sier Aamodt.

LES OGSÅ: Kristiansand survival guide

Foto: Scanpix _Foto: Scanpix_

Også håp for studenter

I studietiden har man ofte lite penger å rutte med, og dermed ikke mulighet til å spare nok til egenkapital. Likevel er det håp for studenter som vil kjøpe sitt første krypinn.

– Det handler litt om hvor man er i studieløpet. Er man nesten ferdig kan vi legge til grunn den fremtidige inntekten. Vi skjønner at studenter ikke har mulighet til spare seg opp en stor egenkapital. Mange har også foreldre som kan være medlåntaker, sier hun.

– Vi strekker oss nok litt lengre for de unge kundene, spesielt de med god utdannelse og inntektspotensiale, avslutter hun.

Publisert:
 1. Bank
 2. Boliglån

Student, og hypp på egen bolig? Luksusfellen-Hallgeir gir deg råd!

– Ikke utsett sparingen, oppfordrer Hallgeir Kvadsheim.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Brødrene drar på 500 visninger i året: Her er deres beste tips til førstegangskjøpere
  2 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Eksperten svarer: Så mye må du spare i måneden for å kjøpe bolig
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Har du dette, bør du vente med å søke boliglån
  5 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  – Få oversikt over pengene dine!
  7 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Disse triksene gir deg bedre råd i 2017
  5 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  25 prosent færre unge søker boliglån nå enn for et år siden
  5 ÅR SIDEN