De yngste og eldste mest utsatt for nettsvindel

De yngste nettbrukerne opplever hyppigst personvernangrep, mens de eldste er mest utsatt for pengesvindel, ifølge Medietilsynet.

Publisert:
  • NTB
Unge er overrepresentert når det gjelder personvernangrep, som for eksempel å bli lurt fra passord og få publisert bilder av seg selv mot sin vilje. Dette kommer fram i en ny rapport fra Medietilsynet.

– Det er viktig med tiltak rettet mot disse gruppene for å styrke den kritiske medieforståelsen, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Unge er overrepresentert når det gjelder personvernangrep, som for eksempel å bli lurt fra passord og få publisert bilder av seg selv mot sin vilje.

De eldre synes det er vanskeligst å håndtere ulike former for kommersielt press, ifølge tilsynet.

Unge blir hacket

En undersøkelse tilsynet har gjennomført viser blant annet:

  • 11 prosent av 16-24-åringer har fått personlig informasjon stjålet eller hacket, mot 3 prosent i befolkningen generelt.
  • 8 prosent av 16-24-åringer har følt seg presset til å sende bilder eller informasjon om seg selv til andre, mot 2 prosent i befolkningen generelt.
  • 57 prosent av 16-24-åringer har opplevd at selskap eller organisasjoner samler inn data til kommersielle formål, mot 45 prosent i befolkningen generelt.
LES MER:

Har du ett av disse passordene, bør du bytte nå

LES MER:

Bør du dekke til webkameraet ditt?

Direktør i Medietilsynet Mari Velsand mener det er nødvendig med tiltak for å gi yngre og eldre nettbrukere økt kritisk forståelse.

Eldre lurer til å kjøpe

Eldre nettbrukere svarer at det er vanskeligst å håndtere ulike former for kommersielt press, for eksempel å bli lurt til å kjøpe noe eller å fortsette å betale for tjenester eller abonnement de trodde de hadde sagt opp.

LES MER:

Årets søkeord hos Google sterkt preget av fotball

LES MER:

Flere lokale arrangementer rammes av gjentatte svindelforsøk

– Færre i gruppen over 60 år enn i de andre aldersgruppene vurderer seg som kompetente til å håndtere ulike former for kommersielt press på nettet, sier Velsand.

Publisert:

Slik vurderer du informasjon om krigen i Ukraina

Det flommer over av nyheter om Russlands invasjon av Ukraina. I krisesituasjoner kan det være ekstra vanskelig å vite hva som er sant og ikke. Her får du noen gode tips.

Publisert:
  • Faktisk.no