Aktuelt

Politiet overvåker Pegida-demonstrasjon

Mange har meldt at de vil demonstrere mot Pegida på torvet klokka 18 mandag kveld. Aktørene håper på en rolig demonstrasjon.

Oppdatert:
  • Vegard Nekstad

Politiet i Kristiansand overvåker kveldens demonstrasjon, selv om de håper på en rolig markering. Her fra Pegida-demonstrasjon i Oslo. Foto: NTB Scanpix.

«Ha dette i hjerte når vi møter opp på torget imorgen pegida er ikke en rasistisk organisjon salgordet til pegida er: Not racist – not violent – just no longer silent», skriver en av Pegida-demonstrantene på Facebook-eventet for Pegidas demonstrasjon.

Det er 14 organisasjoner som har sagt at de vil demonstrere mot organisasjonen i kveld.

Så langt har 24 mennesker på Facebook sagt at de kommer til å delta under Pegidas sin demonstrasjon. 539 personer hadde ved 13.30-tiden sagt at de vil demonstrere mot Pegida.

Pegida har demonstrert i flere norske byer. Her fra demonstrasjon i Oslo. Foto: NTB Scanpix. Pegida har demonstrert i flere norske byer. Her fra demonstrasjon i Oslo. Foto: NTB Scanpix.

Politiet overvåker demonstrasjonene

– Frykter dere bråk eller sammenstøt?

– Vi har hatt kontakt med begge arrangørene. Vi håper at det ikke blir bråk. Begge parter har sagt at de ønsker å demonstrere fredelig, sier politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politistasjon, til KRSby.

– Hvor store styrker stiller politiet med?

– Vi sier ikke eksakt antall folk, men vi kommer til å ha tilstedeværelse hele tiden, sier en ganske så ordknapp politistasjonssjef.

– Mener Pegida tar feil

Rød Ungdom, Unge Venstre, Sosialistisk Ungdom, AUF, Grønn Ungdom, KrFU, Miljøpartiet De Grønne, Palestinakomiteen i Vest-Agder og Nye SOS Rasisme har alle meldt sin ankom til demonstrasjonen.

Av ungdomspartiene er det bare Fremskrittspartiets Ungdom som ikke har meldt sin deltakelse.

– Grunnen til at SU deltar er at vi mener at Pegida tar feil i sine påstander. Vi mener at de bruker fakta feil for å understreke sine poenger, og vi godtar ikke at de sier at muslimer er dårlige til å jobbe. Det er ikke bygd på fakta, sier SU-leder i Kristiansand, Lars Lied, til KRSby.

SOS Rasisme demonstrerte mot Pegida i Oslo. I kveld deltar de under demonstrasjonen i Kristiansand. Foto: NTB Scanpix. SOS Rasisme demonstrerte mot Pegida i Oslo. I kveld deltar de under demonstrasjonen i Kristiansand. Foto: NTB Scanpix.

Går i tog mot rasisme

Lied sier videre at han mener at Pegida er ganske rasistisk, og at motdemonstrantene vil gå i tog for å vise at Pegida tar feil i sin argumentasjon.

Han sier at utgangspunktet er en rolig demonstrasjon.

– Vårt mål er at det skal gå rolig for seg. Vi har ganske god kontakt med dem som står bak Pegida-demonstrasjonen. Målet er en fredelig demonstrasjon, sier Lied.

Rolig håper også Unge Høyre-leder Amalie Gunnufsen at det skal bli.

– Det er lagt opp til en fredelig demonstrasjon, så jeg vil absolutt ikke tro at det blir bråk. Behandler man hverandre med respekt, så bør det ikke bli noe problem, sier Unge Høyre-leder.

Amalie Gunnufsen (t.h.), leder for Unge Høyre i Vest-Agder, og hennes partifeller deltar i mandagens demonstrasjon. Kristelig Folkepartis ungdom i Kristiansand, hvor Tove Welle (t.v.), er styremedlem, deltar også. Arkivfoto: Sondre Steen Holvig. Amalie Gunnufsen (t.h.), leder for Unge Høyre i Vest-Agder, og hennes partifeller deltar i mandagens demonstrasjon. Kristelig Folkepartis ungdom i Kristiansand, hvor Tove Welle (t.v.), er styremedlem, deltar også. Arkivfoto: Sondre Steen Holvig.

Tror mange møter

– Over 500 har sagt at de vil demonstrere mot Pegida, tror du så mange møter opp?

– Man lærer fort at antall «attending» på Facebook ikke alltid betyr at så mange stiller, men jeg tror mange vil delta i demonstrasjonen. Er det én sak man skal støtte, så er det denne. Jeg håper å se mange folk, sier hun til KRSby.

Publisert:
Oppdatert:
  1. Pegida

AUF: – Vil ikke ha rasister i gatene

Langt flere ville demonstrere mot enn for Pegida på torvet i Kristiansand mandag kveld.

Oppdatert: