Aktuelt

– Viktig å ikke glemme stedene som redder løver fra canned hunting

Janne mener det er synd at bloggere som Kristina Andersen drar alle steder under samme kam, når det skrives om problematikken rundt løvefrivillighet.

Publisert:
  • Lena Rustan Fidjestad

Janne Haukom Breland har selv vært på frivillighetstur i Sør-Afrika. Foto: Privat

– Jeg synes innlegget til Kristina er veldig bra. Fakta om industrien må spres i større grad, enn det allerede gjøres. Men samtidig tar hun på en måte alle stedene under samme kam, siden det bare er to setninger i innlegget om at det også finnes gode steder, mener Janne Haukom Breland, som selv har jobbet nært på løver i Sør-Afrika.

– Det er viktig å ikke glemme de sanctuary-ene som virkelig elsker dyr, og som redder dem fra canned hunting-skjebnen, fortsetter hun.

– Løver avles opp i fangenskap, for å selges som jaktbytter

Bakgrunnen er innlegget om frivillighetsarbeid med løver, og canned hunting – hvor løver blir solgt til «jakt i en boks», som Kristina Andersen

LES MER:

tidligere har snakket med KRSby om

. Kristina har blant annet skrevet dette på bloggen:

«Hvem skulle tro at man reiser ned til Afrika i den beste tro om at man skal hjelpe disse nydelige dyrene, mens sannheten egentlig er at man bidrar til at løver avles opp i fangenskap, før de selges som jaktbytter? (…)Turister og frivillige lokkes av muligheten for å kunne kose med søte løveunger, få følelsen av å hjelpe og bidra – men sannheten er en totalt annen. Disse løveungene skal ikke bare selges for å bli drept. De har også blitt skilt fra moren alt for tidlig – nettopp for å dra inn penger via frivillige.»

Inspirert av Kristina Andersen, har også Sophie Elise Isachsen skrevet et innlegg om hvordan hun selv angrer på at hun dro på en slik tur.

- _**LES MER:

LES MER:

Kjendisblogger hardt ut mot løvefrivillighet

Janne Haukom Breland. Foto: Lena Rustan Fidjestad Janne Haukom Breland har selv vært på frivillighetstur og jobbet med løver. Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Jeg hater den industrien

– Likevel bør du kjenne på magefølelsen før du bestemmer deg for å reise, og ikke vær så forbaska naiv, sier Janne.

Canned hunting er noe Janne har visst om lenge, og var klar over på forhånd. Hun fikk også med seg «Blood lions»-dokumentaren da den kom ut.

– Jeg hater den industrien. Det koker skikkelig inni meg. Jeg skjønner ikke hvordan noen er i stand til å avle opp løver til en slik skjebne, og sette dem ut i disse «jaktområdene». Om jeg kom utfor noe sånt der nede, så vet jeg ikke hva jeg ville gjort, forteller Janne.

Gjorde grundig research

Derfor tok kristiansandsjenta sine forholdsregler før hun meldte seg på. Hun sendte blant annet mail til GoXplore, som var ansvarlig for prosjektet hun var interessert i, og fortalte om sine bekymringer. De betrygget henne om at gården ikke var involvert i industrien, og at GoXplore selv er motstandere av denne praksisen.

Selv om svaret i seg selv kunne virket betryggende for noen, ville Janne gjøre ytterligere research for å føle seg sikker.

– Jeg søkte masse på internett, fant frem gården på Instagram og Facebook, leste kommentarer og innlegg langt tilbake i tid, søkte på hashtags fra stedet, sjekket opp folkene som driver stedet på nett, sendte meldinger til forskjellige folk som hadde vært der tidligere – inkludert personer som hadde vært der flere ganger, og som var der på daværende tidspunkt, forteller Janne.

- _**VIKTIG SAK:

LES MER:

Jon (30) var med i nynazistgjeng. – På et punkt ble det for voldsomt

Protestanter i Sør-Afrika som går ut mot canned hunting. Foto: AP Photo/Shiraaz Mohammed-File Protestanter i Sør-Afrika som går ut mot canned hunting. Foto: AP Photo/Shiraaz Mohammed-File

Jobbet frivillig i Sør-Afrika i fem uker

Etter en grundig bakgrunnssjekk, dro Janne til Felidae Centre – Wildcat Sanctuary i Sør-Afrika i januar i år, for å jobbe som frivillig i fem uker.

– Det var helt fantastisk å jobbe så tett opp mot afrikanske dyr. Det er noe jeg har hatt lyst til å gjøre i mange år, forteller hun.

På bakgrunn av researchen og egne observasjoner er hun ikke i tvil om at menneskene ved Felidae ikke er involvert i canned hunting.

– Hadde jeg kommet over et prosjekt som er involvert i den dritten, hadde jeg gjort alt i min makt for å stoppe det.

Steriliserte løver

På Felidae var det ifølge Janne ingen løveunger da hun var der. Løvene ble sterilisert etter at de siste løveungene, som nå er to år, kom til verden. Gården hadde hatt et ønske om å få løvene sterilisert lenge, fikk hun høre.

Løvene som er født i kull lever med de andre ville løvene uten menneskelig kontakt. Bare tre av løvene på gården er tamme, ifølge Janne. Grunnet helseproblemer som epilepsi og skjelettsykdom ble to av løveungene tatt fra moren, med fare for at hun kom til å ta livet av dem.

- _**VIKTIG SAK:

LES MER:

– Det kom som et lyn fra klar himmel at pappa tok livet sitt

12512627_10156480669315230_2168776255626665510_n Her er to av de tamme løvene på Felidae, med henholdsvis epilepsi og skjelettsykdom. Foto: Privat

Den ene av disse løvene var tam siden en kvinne hadde latt henne vokse opp i huset sitt som en katt. Da løvinnen var syv måneder gammel, solgte damen henne til en avls-farm, som var beryktet for å selge løver som jaktbytter. Ifølge Felidae reddet de løven etter at kvinnen tok kontakt med dem.

– Bortsett fra seks løver som har blitt reddet fra canned hunting, eller blitt født på gården, har de fleste dyrene der vært syke, mishandlet eller skadede. Dyrene som kan klare seg på egenhånd, vil med tiden bli sluppet ut i det fri, med unntak av alle løvene. De blir værende på gården siden de har vokst opp i fangenskap og ikke ville klart seg i naturen. Løvene skal heller ikke selges videre eller byttes bort, sier Janne.

– Hvis du reiser ned bare for å få et kult bilde med en løve, så bør du heller bli hjemme

12669539_10156502272215230_6481924198562616843_n Å dra på en slik frivillighetstur, er ingen ferie. – Det er hardt arbeid fra morgen til kveld, forteller Janne. Foto: Privat

– Det er ingen ferie

Janne uttaler seg kun om det ene programmet hun har vært på i regi av GoXplore Norge, og kan selv ikke garantere for alle programmene de arrangerer. To av jentene Janne møtte på Felidae, skulle i samarbeid med en annen norsk operatør, reise videre til en annen gård.

– Der hadde de dyr i bittesmå innhegninger, og elefanter som ble brukt til elefantridning. Jentene ville ikke være der lenger, og fikk komme tilbake etter at de tok kontakt med byrået og forklarte situasjonen, forteller Janne.

Siden Janne føler seg såpass trygg på stedet hun var på, skal hun reise på ny tur neste år. Selv om det er en opplevelse i seg selv å dra på en slik frivillighetstur, består dagene av hardt arbeid fra morgen til kveld.

– Man reiser ned for å hjelpe til med dyrene, og annet arbeid på gården. Det er ingen ferie. Hvis du reiser ned bare for å få et kult bilde med en løve, så bør du heller bli hjemme, oppfordrer Janne.

- _**LES OGSÅ:

LES MER:

Omar Sadiq har fått kjenne rasisme på kroppen. – Dette er tikkende bomber

12645228_10156480913880230_5256332942382564827_n Om man vil jobbe frivillig med dyr i Sør-Afrika bør man observere hvordan alle dyrene har det, ikke bare løver, mener Janne. Foto: Privat

Jannes råd til deg som vurderer å reise på en slik tur:

- Gjør god research i forkant – så mye du kan.

- Vær flink til å observere hele tiden, og still spørsmål til dem som jobber der. Spør dem gjerne også om hva de selv vet og mener om canned hunting-industrien.

- Spør eierne av gården om hva som er hensikten med stedet.

- Kontakt tidligere frivillige – gjerne dem som har vært der flere ganger.

- Sjekk på forhånd om stedet har mange «cubs» – både løver og andre kattedyr. Finn ut når de fikk sine forrige kull. Hvis hunnene jevnlig er gravide, og får tatt bort babyene sine, så bør det ringe en bjelle.

- Finn ut om hvorfor alle dyrene er der.

- Hvis noen av dyrene er tamme, så finn ut hvorfor.

- Hvis dyr skal sendes bort, eller har blitt sendt bort tidligere – spør om hvorfor og hvor.

- Observer hvordan dyrene har det generelt, hvordan de behandles.

- Virker det som om eierne bryr seg om dyrene, eller har de bare interesse av å tiltrekke seg turister og frivillige som vil kose med de små løvene?

- Hvis du har mistanke om at noe ikke stemmer, så gi beskjed til byrået du reiser gjennom, og dyrevernsorganisasjonen NSPCA.

Publisert:

Kjendisblogger hardt ut mot frivillig arbeid med løver: - De avles opp i fangenskap og selges som jaktbytter

- Hvis jeg hadde støttet opp om et prosjekt som direkte bidrar til dyremishandling, hadde jeg aldri tilgitt meg selv, skriver Kristina Andersen om løve-frivillighetsturer.

Publisert:
  • Lena Rustan Fidjestad, Krsby.no