Aktuelt

Kan man bli den nye Kygo på UiA?

UiA sine eksperter svarte på spørsmål i nettmøte på KRSby.

Oppdatert:
  • Vegard Nekstad
UiA-rådgiver Øivind Eskedal og UiA-student Celina Celand var blant dem som svarte KRSby-leserne om utdanning. Foto: Vegard Nekstad.

– De lurer på veldig mye forskjellig, alt fra opptaksting til hvordan det er å være student generelt. Flere spør også hva man kan bli etter endt studie, hvordan eksamen er og lignende, sier reiselivsstudent Celina Celand.

Hun har reist rundt som studentambassadør for Universitetet i Agder, og var blant dem som tok imot spørsmål fra leserne.

– Er det mange spørsmål som går igjen fra år til år?

– Ja, det er det. Vi ser i år at det er mange som tenker på hva som skjer etter at de er ferdig å studere. Man hører om dårlige tider og at det er vanskelig å få seg jobb. Flere er opptatt av hva som venter dem. Vi har hatt med oss Erna Synnøve Kjensjord som jobber ved karrieresenteret, hun hjelper studenter som lurer på hva de skal gjøre etter studiet, sier Øivind Eskedal, rådgiver ved Universitetet i Agder.

Den gjengen fra UiA svarte på lesernes spørsmål. Foto: Vegard Nekstad. Den gjengen fra UiA svarte på lesernes spørsmål. Foto: Vegard Nekstad.

– Søker studenter seg mer mot trygge utdanninger?

– Jeg har vært studentambassadør, og har stått på stand og messer. Det er lærerutdanning og sykepleier- og helsefagutdanningen som flest har spurt om. Folk lurer på hva det er trygt å studere og hvor man kan få jobb i fremtiden, sier Celand.

LES OGSÅ: Denne kristiansanderen sjekker inn på Paradise Hotel i kveld

Her er spørsmålene og svaret fra nettmøtet:

- - - - - -

Ta gjerne kontakt med oss om du har flere spørsmål. UiA har kontaktpersoner på hvert studium, og du finner disse på den enkelte studieside.

>

Ellers tror vi dere skal finne svar på det meste via disse lenkene:

>

- Studietilbudet

- Opptak

- Utveksling

- Studentbolig

- Samordna opptak

- Utdanning.no

>

Vennlig hilsen alle oss fra Universitetet i Agder!

- - - - - -

Hei. Jeg ønsker å komme søke inn på rytmisk musikk med laptop som hovedinstrument. Jeg har produsert daglig musikk i 6 år men har ikke generell studiekompetanse. Jeg er født i 1992 (24år gammel). Hva er kravene for realkompetanse?? Kan jeg komme inn?

Hei, kravene for realkompetanse er at du er minst 25 år og har minst 5 års fulltids praksis, der minst tre av årene er relevant praksis. Du kan lese mer om realkompetanse her. Vi anbefaler at du tar generell studiekompetanse, da du vil stå mye sterkere som søker da. Ta gjerne kontakt med opptakskontoret for mer informasjon.

mvh Mette, opptak

- - - - - -

Er ferdig med bachelor i journalistikk til sommeren, men ønsker å studere mer for å åpne for flere muligheter i jobbmarkedet. Vurderer master i samfunnskomminikasjon. Jeg har også hatt lyst til å ta noe psykologi, men vet ikke helt hvilke jobbmuligheter det kunne gitt meg. Hvilke fag kunne vært bra å kombinere med journalistikk? Takk for svar �

Hei!

Svaret på spørsmålet ditt blir noe generelt, det spiller nemlig en rolle i hvilken retning du ønsker å gå. En masterutdanning gjør gjerne at du stiller noe sterkere i konkurransen på arbeidsmarkedet generelt, men det kan hende at et årsstudium på et ganske annet område vil være riktigere for akkurat deg (det kan jeg ikke svare på uten en nærmere prat). En kan tenke seg både IT-studier, multimedieteknologi, økonomi og språkstudier er aktuelle i kombinasjon med journalistikk.

Fordelene med et masterprogram er at du får gå mer i dybden av faget, og du utfører et selvstendig arbeid i form av masteroppgave – hvor du kan velge å skrive om et arbeidslivsaktuelt tema.

Å ta «noe» psykologi kan være interessant og nyttig for de fleste, men det spørs om det vil være dette som i seg selv avgjør dine videre jobbmuligheter.

Jeg vil anbefale deg til å begynne i en litt annen ende: er det spesielle samfunnsområder du kunne tenke deg å jobbe med, skrive om? Er det spesielle arbeidsplasser hvor du syns det kunne være interessant og meningsfylt å jobbe? Ta gjerne kontakt med en karriereveileder for å diskutere akkurat din videre plan.

Lykke til!

Hilsen Erna, Karrieresenteret

- - - - - -

Hvilken av de tre retningene på masteren til økonomi og administrasjon vil dere anbefale hvis man vil jobbe med regnskap/revisjon? Ja, jeg vet at dere også tilbyr MRR, men tenker nå hovedsaklig på de tre retningene på økad �

Hei, retningen er økonomisk styring. Du kan endre retning fram til frist for semesterregistrering, som er 1. september.

Mvh, Mette, opptak.

- - - - - -

Hei! Har et spørsmål angående grunnskolelærerutdanningen 5-10.trinn på UiA. Hva er fordelene/ulempene ved å velge 5-årig master sammenliknet med 4-årig-program?

Hei!

Det er vanskelig å si hva skolene foretrekker, det vil variere fra skole til skole. De tre første årene av grunnskolelærerutdanningen 5-10.trinn er like. Du vil kunne søke deg over på 5-årig master hvis du går 4-årig grunnskolelærerutdanning, og motsatt kan du søke deg over på den 4-årige utdanningen hvis du går på master.

Fra 2017 vil alle grunnskolelærerutdanninger bli masterutdanninger, det betyr at de som i fremtiden skal konkurrere om lærerjobbene antagelig vil ha den 5-årige utdanningen.

Lykke til med studievalg!

Mvh May Linn fra Opptakskontoret

- - - - - -

Vil det komme noen nye studier i nærmeste fremtid? Master etc..

Hei!

Vi vet Handelshøyskolen ved UiA jobber for å få opprettet et eget mastertilbud i rettsvitenskap i Kristiansand, men det er ikke noe nytt rundt dette så vidt vi vet. Studietilbudet vurderes hele tiden, men det er ingen konkrete studier vi vet at kommer til å opprettes.

Mvh Jofrid og Øyvind

Studieveileder Jofrid Meidell, rådgiver Øyvind Andreas Strømme, opptaksrådgiver May Linn Grading Tarasenko, student Celina Celand, rådgiver Øivind Eskedal og karriereveileder Erna Synnøve Kjensjord svarer på dine spørsmål om utdanning. Foto: UiA. Studieveileder Jofrid Meidell, rådgiver Øyvind Andreas Strømme, opptaksrådgiver May Linn Grading Tarasenko, student Celina Celand, rådgiver Øivind Eskedal og karriereveileder Erna Synnøve Kjensjord svarer på dine spørsmål om utdanning. Foto: UiA.

- - - - - -

Hvordan er sykepleier studie på UIA sammenliknet med andre studieplasser i Norge? Hvordan er studiehverdagen? Hva slags eksamener er det?

Hei!

Sykepleierutdanning er rammeplanstyrt, det vil si at det for de fleste sykepleierutdaninger stort sett har samme innhold, men kan være litt ulikt lagt opp. På UiA tilbyr vi sykepleierutdanning både i Kristiansand og Grimstad. På våre nettsider kan du lese mer om hvordan studiet er bygd opp. Det er mye obligatorisk undervisning og praksis i utdanningen. Utover det rent faglige er det litt opp til deg selv, hvor aktiv du vil være utenom studiet. Det er mye du kan engasjere deg i ved siden av studiet, bade linjeforening og studentaktiviteter, sykepleierstudentene i Kristiansand har en egen linjeforening. Det er bade skriftlig, muntlig og praktisk eksamen i utdanningen. Du kan lese om vurderingsformene i de forskjellige fagene på nettsidene våre.

Mvh

May Linn fra Opptakskontoret

- - - - - -

Hvor bør jeg bosette meg som fersk student i Kristiansand, for å ha kort vei til skolen?

Hei!

Studentboligene i Kaserneveien er campus, og aller, aller nærmest. Mange studenter bor ellers bl.a. på Lund (10-15 min gangavstand) og i sentrum (20-30 min gangavstand). Det går busser mellom sentrum og UiA nesten hele tida.

Sjekk ut studentboliger på <http://www.boligtorget.no/sia/>

Vennlig hilsen Celina

- - - - - -

Hei ! Jeg lurte på om hvis jeg skulle søke til Indøk, 5 årig løp, når er det jeg skal velge hvilken ingeniørlinje jeg ønsker å gå på?

Hei, når du søker deg inn på det femårige IndØk-studiet via samordna opptak, velger du mellom mekatronikk, byggdesign, data, elektronikk eller fornybar energi i august, altså etter at du har fått plass på studiet. Frist for å velge, som du gjør når du godkjenner utdanningsplanen din, er 1. september. Undervisningen starter tidligere, i 2016 er det studiestart 15. august.

Mvh, Åse Linn, studiekonsulent

- - - - - -

Ser dere tilbyr mediefag, men har dere journalistutdanning på uia?

Hei!

De studiene hos oss som er mest aktuelle dersom en ønsker å bli journalist, er Bachelor i kommunikasjon – medieproduksjon, Bachelor i kommunikasjon – kommunikasjon og medier og Bachelor i multimedieteknologi. Journalist er en yrkesbetegnelse, og det varierer hva slags utdanningsbakgrunn journalister har. I tiden som kommer blir det stadig viktigere å ha digital kompetanse. Mediebransjen er i stor endring, så her er det vanskelig å spå om fremtidens behov.

Men vær oppmerksom på at det også finnes mange fagspesifikke eller bransjespesifikke journalister, hvor det betyr noe at en har utdanning fra et gitt fagfelt (eksempelvis økonomi, utenrikspolitikk, teknologi m.m).

UiAs nabo NLA Mediehøgskolen Gimlekollenhar journalistutdanning som du også kan vurdere.

Hilsen Erna, Karrieresenteret

- - - - - -

Hei. Hva skjer om man kommer inn på juss og går tre år, men da ikke har nok karakterer til å komme seg videre for å fullføre fem år? Må man ta opp eksamener og slik? Og er det vanskelig å få over C i gjennomsnitt på dette studiet?

Hei!

Mange som har fullført studiet til nå, har fått C eller bedre i snitt.

For å komme inn på masterstudiene i Oslo eller Bergen, må du søke direkte hhv UiO eller UiB. Til både UiO og UiB kan du søke det 5-årige studiet via Samordna opptak (og få godkjent de tre første årene fra UiA). Da søker du med karakterer fra videregående. I tillegg kan du søke deg til de 2 siste årene på studiet ved UiB, basert på karakterene fra bacheloren ved UiA. Hvis du ikke kommer inn, pga for dårlige karakterer, må du evt forbedre dem ja.

Dette vil si at det er to måter du evt kan forbedre karakterene, hvis du ikke kommer inn:

- Forbedre karakterene fra videregående, og søke deg inn via det 5-årige programmet på Samordna opptak (mulig både i Bergen og Oslo)

- Forbedre karakterene fra bacheloren, og søke deg inn i Bergen.

Mvh Jofrid

- - - - - -

Hva skiller sykepleierutdanningene i Kristiansand og Grimstad?

Hei!

Det er samme utdanning i Grimstad og Kristiansand, men det er forskjellige Campus. I Grimstad har de et klinikklaboratorium og minisykehus som kan fungere som et fullverdig sykehus.

Praksisen foregår i hele Agder, uavgengig av hvor man studerer, og det er mange av de samme lærerne som underviser på begge Campus. Det er litt flere studenter på utdanningen i Kristiansand, og litt høyere snitt for å komme inn.

Lykke til med studievalg!

Mvh May Linn fra Opptakskontoret

- - - - - -

Med forkurs fra Grimstad, vil det være mulig å fortsette ingeniørutdanning på et annet universitet/høgskole?

Hei, med ettårig forkurs for ingeniørutdanning er du formelt kvalifisert for ingeniørutdanninger ved alle universiteter og høgskoler som tilbyr ingeniørutdanninger i Norge.

Mvh, Mette, opptak

- - - - - -

Når bør jeg søke studentbolig for høsten? Allerede nå?

Hei, du kan gjerne søke studentbolig allerede nå, selv om du ikke har noe studietilbud enda. Søk studentbolig via SiA-bolig sine sider.

Mvh, Åse Linn, studiekonsulent

- - - - - -

Jeg går sisteår på studiespes., men er usikker på om jeg skal fortsette rett på universitetsstudier. Anbefaler dere et arbeidsår etter videregående?

Hei!

Fint spørsmål! Det kommer an på mange ting, ikke minst hvor motivert du er for studier. For noen kan det være godt å gjøre noe annet etter 13 års skolegang, før en begynner med studiene. For andre er det fint å bare begynne.

Celina kommenterer at det å studere og være student, er noe annet enn å være elev og gå på skole. Som student velger man studium selv, og gjerne noe man er interessert i. Studiehverdagen er variert og annerledes. Hun sier hun selv også var skolelei etter videregående – men først og fremst pga de fagene hun ikke hadde så lyst til å ha… Men så begynte hun å studere, valgte noe hun var interessert i og møtte mange nye mennesker – mange flere enn de 30 i klassen på videregående.

Begge deler er helt ok! Gjør en vurdering med hjernen – og velg med hjertet – så tar du nok et godt valg. Og hvis du angrer, så er ikke løpet kjørt selv om vi er i 2017 i stedet for 2016 til neste år!

Lykke til!

Mvh Celina, Jofrid og Øyvind

- - - - - -

Hei! Tror dere snittet for å komme inn på økonomi og administrasjon i Kristiansand og Grimstad vil øke eller synke til høsten?

Hei, dette er vanskelig å svare på. Fra 2014 til 2015 økte poenggrensen litt, men dette vil være avhengig av antall søkere. Fristen er ikke ute enda, så derfor kan vi ikke si noe mer enn dette. Velkommen som søker!

Mvh, Mette, opptak

- - - - - -

Vil bare skryte av kantina dere har på UiA, den er gull verdt! Skulle gjerne hatt den søndagsåpen i eksamenstiden �

Hei! Tusen takk, hyggelig å høre. Vi er stolte av kantinen vår, som flere år har blitt kåret til Norges beste studentkantine. Vi vet at studentene bruker den flittig som både møteplass og lesesal!

Hilsen Erna, Karrieresenteret

- - - - - -

Jeg er usikker på hvilkene yrker som er trygt å velge i forhold til fremtiden, hva tror dere er de beste studiene å søke seg inn på?

Hei! Dette er et veldig åpent spørsmål, det er vanskelig å svare på når vi ikke vet litt om dine interesser og hva du vurderer som aktuelt. Noen utdanninger er klart «trygge» fordi vi vet at det er stort behov for arbeidskraft i årene som kommer, for eksempel når det gjelder sykepleier, vernepleier, lærer og barnehagelærer. I tillegg er det stort behov for ulike former for fagbrev, men det er noe du må undersøke nærmere med for eksempel Karriere Kristiansand.

Når du skal velge en utdanning, må du også kjenne at dette er noe du kan tenke deg inn i og interessere deg for. Husk at du må være nysgjerrig på fagene, for at du skal kunne trives med studiet. Spørsmålet om en får jobb, avhenger også av at du «passer overens» med yrket rent personlig også. Hvis du for eksempel skal velge sykepleierutdanningen, bør du også kjenne en interesse for å jobbe tett med andre mennesker og kjenne at du har omsorgsevne. Hvem du er som person vil også bli vurdert når du skal søke på jobb, det er ikke utdanningen alene som avgjør.

Jeg vil anbefale deg til å ta kontakt med rådgiver i videregående skole dersom du er elev, slik at du får utviklet de tankene og ideene du har. Husk også at det er lov å begynne på et studium uten å være skråsikker på akkurat hva du vil jobbe med! Du vil få mange ideer underveis som student.

Lykke til med valget!

Hilsen Erna, Karrieresenteret

- - - - - -

Er fra Østlandet, og har ikke lappen. Går det greit å komme seg rundt uten bil i Kristiansand?

Hei!

Det går helt fint å komme seg rundt uten bil i Kristiansand. Det går busser hele dagen, men også på kveldstid/natten. Men det er ikke store avstander fra byen til feks UIA eller Lund (der mange studenter bor), så det gjør jo at det er fullt mulig å bruke beina 🙂 Tar ca 20 min fra UIA til sentrum! Ellers er Kristiansand en sykkelby, så dersom du har sykkel så er det lagt opp mange fine sykkelveier her.

Mvh Celina

- - - - - -

Hei! Jeg vurderer å ta barnehagelærerutdanningen i Kristinsand og har dermed noen spørsmål jeg håper dere kan svare på 🙂 Hvordan er studentmiljøet? Er det mange happenings iløpet av skoleåret? Hvilke fritidsaktiviteter finnes det der nede? Er Kristiansand en by det er lett å reise i/fra? (da tenker jeg hovedsakelig på flytilgang i Europa eller mot Gardermoen) Jeg tenker å kjøpe meg bil – vil jeg ha vanskeligheter med å parkere ved uia? (pris og tilgjengelighet) Er det mye obligatorisk oppmøte på barnehagelærerutdanningen? Er det mulig å ha jobb ved siden av studiet? Hvordan er turområdet i Kristiansand? Tusen takk for svar!

Hei!

To av mine venner går barnehagelærerutdanninga, og de er veldig fornøyde!

Det er mye praksis i studiet, noe som gjør at man nesten med en gang får et innblikk i jobben, og får noen praktiske knagger å henge pensum på mens en tar studiet.

Generelt vet jeg at de har et veldig sosialt, og godt miljø, på barnehagelærerutdanninga!

Obligatorisk oppmøte: Det er generelt mye obligatorisk på barnehagelærerutdanninga, ja.

Angående transport og logistikk: Jeg er selv fra Moss, og transport er ikke noe problem. Det går både tog, buss og fly fra/til Oslo. Norwegian har også ungdomsbilletter til 299,- mellom Oslo og Kristiansand.

Parkering på Campus Kristiansand er gratis, og det pleier ikke være noe problem å finne plass. Det kommer litt an på når på dagen du kommer , men jeg har ikke opplevd at det er noe problem. På Campus Grimstad tror jeg det koster 5 kroner pr døgn på noen av parkeringsplassene.

Jobb ved siden av studiene pleier å være fullt mulig ja, og er veldig vanlig. Begge de to jeg kjenner på det studiet har jobb ved siden av.

Turområder: Sjekk ut Jegersberg (rett ved campus), Baneheia, Ravnedalen og Odderøya!

Vennlig hilsen Celina, Jofrid og Øyvind

- - - - - -

Er det grense hvor mange ganger jeg kan ta et fag? Har blitt noen avbrudd og mangel på energi på et fag jeg burde kommet meg gjennom (HI100).

Hei, du kan gå opp til eksamen i et fag tre ganger. Dersom du trenger «tenkepause», kan du søke om permisjon fra studiet et eller to semestre, og så forhåpentligvis komme tilbake med ny energi. Lykke til!

Mvh, Åse Linn, studiekonsulent

- - - - - -

Hei! Jeg ønsker å studere i utlandet. Er det muligheter for å ta en hel bachelorgrad i utlandet gjennom UiA?

Hei!

Det er ikke mulighet for å ta en hel bachelorgrad i utlandet gjennom UiA. Du kan ta utveksling i inntil 1 år av en bachelorgrad på de fleste utdanninger.

Hos de fleste utdanningsinstitusjoner i Norge vil det være mulig å ta 1 år i utlandet. Du kan imidlertid lese mer om det å studere i utlandet og hvilke muligheter du har på ANSA sine nettsider. ANSA er studentorganisasjonen for norske studenter i utlandet.

Mvh May Linn fra Opptakskontoret

- - - - - -

Hvilket studium vil dere anbefale hvis man ønsker å jobbe for én av de fire store innen revisjons- og konsulentselskapene (PwC, KPMG, Deloitte, E&Y)? Master i økonomi og administrasjon eller Master i revisjon og regnskap? Vet også at mange som er nyutdannet siviløkonomer får tilbud om at arbeidsgiver betaler for videreutdanning, typisk MRR, mot betaling på 60%. Har dere noen slike tilfelle ved Handelshøyskolen ved UiA? �

Hei!

Begge masterutdanninger er attraktive for jobb i konsulentselskaper, og det vil variere hva arbeidsgiverne er på utkikk etter til ethvert tidspunkt. Valget bør nok avhenge av hva du ønsker å jobbe spesielt med (og har interesse for).

Det er dessuten viktig å være klar over at mange andre faktorer vil spille inn når det gjelder å få jobb (også i disse selskapene), som personlige egenskaper og annen erfaring du har tilegnet deg i løpet av studietiden. Det er stor konkurranse om stillingene i de store selskapene, og da gjelder det å skape seg et særpreg i løpet av studietiden – f.eks gjennom valgfag, oppgaveskriving, frivillige verv, studentengasjement og så videre. Det er nok lurt å tenke litt bredere om mulige arbeidsgivere enn akkurat de nevnte selskapene. Men siden du er interessert i akkurat disse, kan det være en god idé å ta en kikk på nettsidene deres og lese litt om hva de legger vekt på.

Vi har liten innsikt i hva arbeidsgivere har betalt for av videre studier for våre kandidater, men du har rett i at en del arbeidsgivere dekker etter- og videreutdanning for sine ansatte.

Hilsen Erna, Karrieresenteret

- - - - - -

Hva kan man videreutdanne seg til etter man har tatt bachelor i Ergoterapi? Altså hva kan man ta master i?

Hei!

Hvis du har tatt bachelor i Ergoterapi, kan du ta følgende masterstudier ved UiA:

- Helse- og sosialinformatikk: <http://www.uia.no/studier/helse-og-sosialinformatikk>

- Klinisk helsevitenskap: <http://www.uia.no/studier/klinisk-helsevitenskap>

Det er også mulig du kan være kvalifisert for andre masterprogram – men ber deg ta kontakt med Atle Slotnes, som er kontaktperson for disse studiene ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap: <https://www.uia.no/kk/profil/atlesl>

Psykososialt arbeid for barn og unge (<http://www.uia.no/studier/psykososialt-arbeid-med-barn-og-unge) kan også være aktuelt for deg, men det er 60 studiepoeng (tilsvarende 1 år) på deltid over 2 år, og ikke et masterprogram.

Vennlig hilsen Jofrid og Øyvind

- - - - - -

Finnes det noen friluftsrelaterte studier på høgskole- eller universitetsnivå i Kristiansand?

Hei!

Du kan studere årsstudium i friluftsliv på Universitetet i Agder. Dette studiet tilsvarer også 3 året på en bachelor i idrett. I tillegg så kan man i barnehagelærer og grunnskolelærerutdanningene ta valgfaget utefag.

Lykke til med utdanningsvalg!

Mvh May Linn fra Opptakskontoret

- - - - - -

Hvilke muligheter har jeg. Har gode karakterer, men bare generell studiekompetanse Mvh Hilde

Hei Hilde.

Du har mange muligheter 🙂

De aller fleste studier har generell studiekompetanse som opptakskrav. Det er hovedsakelig realfag (biologi, matematikk og bioingeniør), økonomistudier og ingeniørstudier som har spesielle krav utover generell studiekompetanse. Lykke til med studievalget!

mvh Mette, opptak

- - - - - -

Hei! Jeg lurer på hvordan årsstudium i sosiologi er. Hvordan er selve studie(hva lærer man, og hvordan er det bygd opp mtp eksamen, fremføringer, forelesninger osv)? Er det høyt karaktersnitt for å komme inn?

Hei!

Vil anbefale deg å gå inn på begge disse lenkene å lese om årsstudium i sosiologi:

<http://www.uia.no/studier/sosiologi2 (generell studiebeskrivelse)

<http://www.uia.no/studieplaner/programme/SOSIO60 (studieplanen som gjelder inneværende år. Obs: Den som gjelder for oppstart høsten 2016 publiseres 1. mai)

I den generelle studiebeskrivelsen finner du generell info om studiet, kontaktperson og bl.a. fjorårets poenggrenser. Obs: Poenggrensen (ofte omtalt som «karaktersnittet for å komme inn») er poengsummen til den siste søkeren som kom inn på studiet det året, altså i fjor. Vi kan ikke vite hva poenggrensen blir i år, fordi det bestemmes av hvor mange, og hvem som søker (hvilke karakterer de har), men fjorårets poenggrense gir en indikasjon.

I studieplanen kan du klikke deg inn på det enkelte emne (fag) i studiet, der både eksamensform, pensum, timeplan og tidligere eksamener ligger ute.

Mvh Jofrid og Øyvind

- - - - - -

Har gått historie årsstudium tidligere, og har fått forståelsen av at årsstudiumet er likt førsteåret på bacheloren. Er det mulig å søke «overgang» til bachelorprogrammet?

Hei,

Det stemmer at årsstudiet i historie tilsvarer første året av bachelorgradsstudiet i historie, og at du kan søke om overgang til 2. året på bachelorstudiet. Søknadsfristen er normalt 1. mars. Du kan lese mer om intern overgang her.

mvh Mette, opptak

- - - - - -

Hei! Jeg har begynt på en bachelor i høst og er nå snart ferdig med 1. året. Har nå funnet ut at jeg ikke vil fortsette på dette studiet, men fullføre dette året. Er det noe jeg må gjøre for å få godkjent dette året som et årsstudium i stedet?

Hei!

Det kommer litt an på hvilket studium du tar. For flere bachelorgrader så er første året likt som årsstudiet(for eksempel årsstudium/bachelor i statsvitenskap), og da vil det ikke være noe problem å få godkjent første året som årsstudium. Du må da sende sluttmelding og melde fra til eksamenskontoret at du ønsker å få godkjent året som årsstudium.

Hvis du går på et profesjonsstudium(f.eks sykepleie), så finnes det som regel ikke årsstudier innenfor disse utdanningene så da vil du nok ikke kunne få det godkjent. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med din studiekonsulent, eventuelt eksamenskontoret for videre veiledning.

Mvh May Linn fra Opptakskontoret

- - - - - -

Har hatt lyst å studere mekatronikk, men er blitt usikker som følge av nedgangen i oljebransjen. Hva tenker dere om nedgangen til oljerelaterte studier?

Hei!

Mekatronikkutdanningen gir flere muligheter enn kun i oljesektoren, vi ser at mange av dem som i dag mister jobben kan bruke kompetansen sin på nye områder. Du lærer mye konkret i studiet om teknologi som kan anvendes i andre sektorer. Disse studentene fikk i oppgave å lage en robot, se video her.

Offshorebransjen vil alltid være konjunkturutsatt, så det er vanskelig å spå om de tre neste årene. Et tips kan være å følge med i bransjetidsskrift som Teknisk Ukeblad (tu.no) for å få et inntrykk av utviklingen. Det er viktig å huske at oljeingeniører har vært ekstra ettertraktet de siste årene, derfor er dette skiftet i markedet så veldig tydelig. Det vil fortsatt være jobber i oljenæringen også i tiden som kommer.

Hilsen karriereveileder Erna og studiekonsulent Åse Linn

- - - - - -

Når får jeg svar på om / hvor jeg kommer inn?

Hei!

Det kommer an på hva du har søkt på. Hvis du har søkt på et studium gjennom Samordna opptak så vil du få svar på søknaden din ca 20 juli. Hvis du har søkt på et studium direkte til UiA, for eksempel masterstudium eller andre påbygningsstudium(Lokalt opptak), så vil det variere når du får svar. De fleste som har søkt i Lokalt opptak vil få svar i løpet av juni, men for noen studier kan svar komme bade tidligere og senere.

Lykke til med søknaden!

Hilsen May Linn fra Opptakskontoret

- - - - - -

Hvordan er studentmiljøet i Kristiansand? Er interessert i musikk (konserter etc.). Hilsen Erle.

Hvis man er interessert i musikk, er det «alltid» noe som skjer! Det er konserter på en haug utesteder og scener – og flere hver uke. Nå på fredag er det f eks konsert med Julie Bergan på Østsia. Som jeg skrev i stad (se under), synes jeg studentmiljøet veldig bra! Det er en skikkelig studentby.

Som ny student får du tildelt fadder og faddergruppe, og gjennom det blir man veldig fort og lett kjent med andre. Alle har jo lyst til å bli kjent med de andre i starten. Det er også mange studentforeninger, der man kan treffe studenter med samme interesser.

Celina, student

- - - - - -

Jeg lurer på om man har mulighet til å opp fag etter de ordinære eksamene i Mai. Tok opp et fag nå i vår, men trenger å ta opp et til for å være godt nok kvalifisert til høstens opptak. Det var for mye for meg å ta opp to eksamener i tillegg til ordinært studieløp, så hvis det går an å ta opp en eksamen i Juni eller å søke opptak med dispensasjon så hadde det vært fantastisk!

Hei.

Siste frist for ettersending av vitnemål/kompetansebevis er 1. juli for å bli med i opptaket til studier som starter i august. Er du student ved UiA nå? Det vil ikke bli satt opp ekstraordinære eksamener i juni. Jeg anbefaler deg at du kontakter opptakskontoret for å få svar på dine muligheter for dispensasjon, siden dette kan variere noe fra studium til studium.

mvh Mette, opptak

- - - - - -

Hei! Jeg går nå på en bachelor i økonomi og administrasjon 2.året. Vurderer om jeg skal søke integrert master nå, hvilke karakterer er det da jeg søker med og hvordan fungere det med tilleggspoeng for de årene jeg har studert og alderspoeng?

Hei!

Opptakskravet til 5-årig master i økonomi og administrasjon er generell studiekompetanse og R1(eller S1 og S2). Det betyr at du søker på bakgrunn av karakterene dine fra videregående skole. Du kan få inntil 2 tilleggspoeng for høyere utdanning(du får 2 tilleggspoeng for 60 studiepoeng), det vil si at hvis du har tatt 2 års høyere utdanning så får du full uttelling, 2 poeng. Du får også alderspoeng fra det året du fyller 20(hvis du har vanlig 3 årig vitnemål fra videregående skole), og da får du 2 alderspoeng i året, det regnes ut automatisk i din søknad. Det betyr at din poengsum blir summen av dine karakterer, pluss tilleggspoeng og alderspoeng.

Lykket til med søknaden!

Mvh May Linn fra Opptakskontoret

- - - - - -

Er fristen for etter- og videreutdanning også nå i midten av april?

Søknadsfristene for etter- og videreutdanningstilbud varierer. Anbefaler deg å se på nettsidene, og hvilken søknadsfrist som gjelder for det studiet/de studiene som er aktuelle.

Øyvind

- - - - - -

Er det vanskelig å få jobb som sykepleier på Sørlandet? Har lest mye om utdanningen i Grimstad og synes den ser veldig spennende ut. Hilsen Eirin.

Hei Eirin!

Det er gode jobbmuligheter for sykepleiere på Sørlandet, og spesielt hvis en også kan tenke seg å jobbe kommunalt. På UiA har vi egne karrieredager for syke- og vernepleierstudenter, hvor arbeidsgivere står på stand for å rekruttere nyutdannede. Velger du sykepleie, vil du være ettertraktet på Sørlandet som i andre deler av landet.

Lykke til med studievalget, og vi ønsker deg velkommen til Grimstad!

Hilsen Erna, Karrieresenteret

- - - - - -

Jeg vil bli den nye Kygo, hva bør jeg studere da

Da bør du studere Utøvende musikk – rytmisk, med studieretning Elektronisk musikk, der du har laptop som hovedinstrument. Sonny Alven er blant studentene på denne linjen per i dag.

Les mer her: <http://www.uia.no/studier/utoevende-musikk-rytmisk>

- - - - - -

Jeg har en venninne fra Polen som gjerne har lyst å studere i Kristiansand. Hvordan kan hun gå fram for å få det til? Vh, Tiril.

Hei Tiril,

Det kommer litt an på hva hun har lyst til å studere. Hvis hun vil studere bachelor eller årsstudium, så må hun søke gjennom Samordna opptak. Kravet for de flste grunnstudier i Norge er generell studiekompetanse, og på Samordnaopptak sine nettsider kan man lese mer om hva som kreves for søkere fra Polen. Hvis hun vil studere mastergrad i Kristiansand stilles det forskjellige opptakskrav i forhold til hvilke studier man ønsker å ta. På nettsidene til UiA kan man lese om hvilke studier som tilbys og hva opptakskravene er. Hun kan også ta kontakt med oss på Opptakskontoret for mer veiledning for hvordan hun skal gå frem.

Med vennlig hilsen

May Linn fra Opptakskontoret

- - - - - -

Det er alt for vanskelig å velge utdanning! Hvilke yrker eller yrkesretninger bør jeg satse på for å være sikker på jobb i fremtiden. Er litt fortvilende….

Jeg skjønner godt at det kan være vanskelig å vite hva man skal velge av utdanning. Valget ditt bør imidlertid avhenge av flere ting enn akkurat hva en er sikker på å få jobb med i fremtiden. Det er svært vanskelig å gi noen garanti for jobb i fremtiden, det vi vet nå er at det er et særlig stort behov for helsepersonell (sykepleiere, vernepleiere), lærere og barnehagelærere. Men disse yrkene er ikke aktuelle for alle. Du må ha en interesse for det du skal studere, eller det arbeidsområdet du sikter deg inn mot. Du vil som regel gjøre det best når du virkelig liker det du studerer. Du bør også tenke over hva slags område i samfunnet du kan tenke deg å jobbe med – vil du f.eks. jobbe med mennesker, i så fall hvilken målgruppe (barn, ungdom, voksne, spesiell tematikk?).

Dersom du er elev, vil jeg oppfordre deg til å ta en prat med en rådgiver på skolen. Ellers finnes det også karrieresentre du kan oppsøke, for eksempel Karriere Kristiansand. Også en side som utdanning.no kan være en god hjelp på veien. Lykke til!

Hilsen Erna, Karrieresenteret

- - - - - -

Hvis man tar «forkurs for ingeniørutdanning» får man R1+R2 og Fysikk1 og kan søke «byggdesign, ingeniørfag» etterpå og få fritak for R1+R2 og Fysikk1? Ser for meg at «TRES-ordningen» er et ganske hardt løp om man ikke har noen grunnleggende kunnskaper innen «byggfag». Er det andre veier å gå for å bli byggingeniør?

Hei, med ettårig forkurs ingeniørutdanning kan du søke opptak til byggingeniørutdanningen via samordna opptak. Har du generell generell studiekompetanse, men mangler ett eller flere av oppgraderingskursene (R1, R2 og/eller Fysikk 1), er TRES være en en mulighet. Det som er spesielt med TRES sammenlignet med ordinært løp, er at man har kurs tilsvarende R1, R2 og Fysikk 1 i tillegg til de ordinære ingeniørfagene. Så det er ikke primært byggfagene som vil være krevende, men at man starter med noe mindre matematikk- og fysikk-kunnskaper. Kurset som tilsvarer R1 går på sommeren, de to andre kursene går parallelt med de ordinære fagene på høst og vår (matematikk på høsten og fysikk på våren).

Mvh, Åse Linn, ingenørvitenskap

- - - - - -

Hvorfor skal jeg velge Kristiansand som min studentby? Heidi �

Jeg liker godt at Kristiansand både er en stor by, og samtidig ikke en altfor stor by. Jeg synes det er en litt «personlig» by. Det er mye som skjer – hver eneste dag – sosialt, konserter – alltid mye å finne på. Jeg synes folk er veldig sosiale her. Noen er kanskje litt redd for å flytte til en ny by, eller for seg selv – men det er veldig lett å bli kjent med folk som student i Kristiansand.

Celina, student

- - - - - -

Kan jeg bli advokat på uia?

For å bli advokat, må du ta master i rettsvitenskap. Universitetet i Agder tilbyr bachelor i rettsvitenskap, med mulighet for å gå videre på master i både Oslo og Bergen. Skal du gå videre i Oslo, søker du det 5-årige masterstudiet med karakterene fra videregående – og får fritak for de tre årene du har tatt på UiA. Dersom du går videre i Bergen, kan du søke deg direkte inn på de to siste årene av masterstudiet, på grunnlag av karakterene fra bacheloren ved UiA. Nærmere informasjon her: http://www.uia.no/studier/rettsvitenskap

Flere student-nyheter finner du her!

Publisert:
Oppdatert:

– Kan jeg ta bachelor i ernæring hvis jeg er veganer?

Ekspertene fra UiA fikk mange spørsmål å bryne seg på. Sjekk ut svarene på spørsmålene her!

Oppdatert: