Slik får du mest mulig ut av karrieredagene

Her er ekspertens råd hvis du leter etter jobberfaring.

Fra karrieredagen til linjeforeningen Indøks i fjor. Årets karrieredag er 22. september.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er høst, og snart er det duket for karrieredager for studentene. Mange bedrifter legger ut sommerjobbstillingene sine nå, og det er tid for å finne et sted å skrive bachelor- eller masteroppgave.

Den 22. september arrangerer linjeforeningen Indøks (industriell økonomi) ved UiS sin karrieredag. 4. oktober arrangeres Norges største karrieredag innen hotell- og reiseliv, også det på universitetet.

Poenget er - ikke overraskende - å skape kontakt mellom potensielle arbeidsgivere og arbeidstakere.

Men hvordan klarer man å utmerke seg i mengden av studenter som vil akkurat det samme som deg?

Følg Byas.no på Facebook!

Vi tok kontakt med Karrieresenteret Rogaland for å få tips og råd.

– Karrieremesser er viktige for å få vist seg fram til aktuelle bedrifter, sier fagleder Vibecke Møller.

Da får man også et inntrykk av bedriftens ansikt utad.

– Vil man ha internship, bør man begynne å søke allerede nå, fordi det er så mange om beinet. Internships er med på å etablere en profesjonell identitet, gi relevant erfaring og nettverk. Det blir mer og mer vanlig her, mens det før var vanligere i USA. Spesielt i disse tider er det viktig, sier hun videre.

Kontakt bemanningsselskaper

Selv om hun anser karrieredagene som en smart port til arbeidslivet, har hun også andre råd til jobbsøkende studenter.

– En annen vei å gå er å ta kontakt med bemanningsselskaper, og be om et møte med dem. Man kan også bruke sosiale medier, eller kontakte folk man kjenner som jobber i en organisasjon og si at man er ute etter jobb. Man bør tenke litt utfor boksen, sier hun.

Å være fleksibel blir viktigere og viktigere, særlig i dagens arbeidsmarked, tror hun.

– Det er mer nødvendig å skille seg ut, sier Møller.

Her er rådgiverens tips til karrieredagene:

- Vær godt forberedt, og gjør et godt grunnarbeid på forhånd. Les om firmaene du har lyst på sommerjobb eller internship i. Hold deg oppdatert på nettsidene deres. Da kommer du dem litt i møte.

- Tenk over hvordan du kan møte behovene til bedriften. Vær bevisst på hva du er god på, og om du kan tilføre bedriften noe spesielt.

- Gode karakterer er ikke alt. Ofte blir totalinntrykket vektlagt. Har du ikke så gode karakterer, vis til frivillige verv og engasjement, og evne og iver til å utvikle seg og lære mer. Vær ærlig!

- Skriv en god søknad og ta den og CV med deg. Velg deg ut noen bedrifter på forhånd og spesialiser søknaden til dem. Svar på stillingsannonsen, hvis det er en. Legg hjertet i søknaden. Ikke slurv, det er dumt hvis det står noe som er beregnet på et annet firma.

- Vær åpen for flere typer firmaer og utfordringer. Du kan få positive overraskelser fra firmaer du i utganspunktet tenkte ikke var noe for deg. Ha samtidig selvinnsikt i hva du faktisk er god på.

Firmaene får velge to studenter

På Indøks sin karrieredag skal 30 bedrifter ha stand.

– Vi prøver å sikte oss inn mot litt flere industrier i år. Det er muligheter i jobbmarkedet ennå, sier markedsføringsansvarlig Marius Engan hos linjeforeningen.

Her kommer firmaer innen anlegg og bygg, konsulentselskaper, olje- og gassbransjen, banker, boligbyggerlag, energi og IT.

Fra banketten etter karrieredagen i fjor. Hver stand har to billetter de kan gi til studenter de vil bli bedre kjent med.

Og du får sjansen til å bli ekstra godt kjent med noen av dem.

Hver stand har nemlig anledning til å dele ut to billetter til en bankett på kvelden til studenter de vil bli bedre kjent med (Nesten som roseseremonien på "Ungkaren!").

Speed-presentasjoner

I dagene før blir det oppladning til karrieredagen, med workshops, LinkedIn-kurs og kompetansebevisstgjøring.

Les også

- Er du på jobbjakt? Slik får du en god LinkedIn-profil

På karrieredagen innen hotell- og reiseliv kommer mer enn 40 bedrifter fra inn- og utland. Her (og også på Indøk sin karrieredag) blir det gjennomført speed-presentasjoner av hvert firma.

Det blir også flere foredrag, blant annet med NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Mer fra Byas:

Publisert: