Aktuelt

Unødvendige vaner koster deg tusenvis i måneden: Disse tipsene gir deg bedre råd

Lei av at stipendet ikke varer ut måneden? Eller trenger du tips for å kutte ned på unødvendig pengebruk? Disse tipsene gir deg bedre økonomi.

Publisert:
 • Kristian Hole

Tre av ti studenter mener stram økonomi påvirker karakterene. Slik får du mer å rutte med! FOTO: Shutterstock (illustrasjon)

En studentundersøkelse fra 2018, gjennomført for Norsk studentorganisasjon, viser at tre av ti studenter mener stram økonomi påvirker karakterene, skriver krsby.

Statistisk sentralbyrå skriver at 19 prosent av befolkningen over 16 år bor i en husholdning som ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift.

 • Følg Byas på Instagram!

Privatøkonom i Sparebanken Sør, Kenneth Sjåvåg, deler derfor sine beste tips til studenter og andre som har økonomiske utfordringer i hverdagen:

#1: Skaff deg ryddig oversikt

Hvor mye penger kommer egentlig inn hver måned?

LES MER:

Her er «Fattig Students» beste tips til billige ukesmenyer

#2: Bruk nettbankens statistikk

Hva går pengene til? Gå gjennom de siste tre månedene. Da får du oversikt over hverdagsvanene dine og hva du bruker pengene på. Her kan du avdekke såkalte «lommetyver», altså småbeløp som gjentar seg. Hvis du kjøper en takeaway-kaffe daglig til 30 kroner, blir dette 900 kroner i måneden. Mange sier de ikke har råd til å spare, men ved å kutte noen «lommetyver» kan du klare det.

Privatøkonom for Sparebanken Sør, Kenneth Sjåvåg, har holdt flere foredrag om studentøkonomi. Flere av tipsene gjelder også andre som har stram økonomi i hverdagen. FOTO: Jon-Petter Thorsen

#3: Lag budsjett

Lag en plan på hvordan du skal fordele pengene hver måned. Utfordringen er ikke å lage selve budsjettet, men å leve etter det. Det er tungt de første månedene, men man venner seg til rutinene.

#4: Forsøk å spare

Det er selvfølgelig vanskeligere for studenter å spare like mye som personer med fast jobb. Men det å venne seg til å sette av et lite beløp i måneden kan være lurt. Det gir handlingsrom til å takle uforutsette utgifter som plutselig kan komme. Da er det fint å ha en «buffer».

#5: Spør om studentrabatt

Flere steder har studentrabatt, som du kanskje ikke vet om. Derfor bør du ofte spørre om studentrabatt. Det er en del kroner å spare på tog, buss, kino og andre aktiviteter.

#6: Hold deg unna dyre lån og kredittlån

Hvis det er trangt, er «dyre penger» tilgjengelige i form av kredittkort og lån. Det er fint der og da, men husk at det skal betales tilbake med dyre renter. Hvis du har ubetalte kredittlån, kan det påvirke deg negativt i framtida – spesielt hvis du skal inn på boligmarkedet og skal søke om boliglån.

LES MER:

Lurer du på hvor mange «voksenpoeng» du har? Her får du svaret

#7: Vær obs på mat

Det går mye penger til mat, og de siste ti årene har det skjedd en utvikling hvor det er mer kultur for å gå ut og spise. Dette bør man ikke gjøre for ofte. Å handle inn mat når du er sulten etter forelesning er heller ikke lurt. Sett opp en matplan og gjør en eller to store innkjøp i uka.

LES MER:

Slik klarte Une (28) å ikke bruke ei eneste krone på mat i løpet av én måned

#8: Sett av penger fra «storstipendet»

I starten av hvert semester kommer det større utbetalinger fra Lånekassa. Selv om det ofte er fadderuker og mye som skjer i disse periodene bør du sette av penger fra storstipendene til trangere måneder.

#9: Skaff en deltidsjobb

Hvis du har mulighet, og det lar seg kombinere med studiet, få deg en deltidsjobb. Da får du mer handlingsrom, verdifull jobberfaring, og du trenger ikke bekymre deg for mye om økonomi – noe som også kan være positivt med tanke på studiene.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas, men er hentet fram igjen med tanke på nye lesere.

Publisert:
 1. Student
 2. Lån
 3. Nettbank
 4. Sparebanken Sør
 5. Kredittkort

Dette betyr statsbudsjettet for deg som er ung

Når statsbudsjettet legges fram, får vi vite hvor mye penger regjeringen ønsker å bruke av Norges lommebok.

Oppdatert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
 • NTB

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Studenter som drar på utveksling, bryter ikke UDs reiseråd
  11 DAGER SIDEN
 2. AKTUELT
  Store endringer på campus Ullandhaug: – Vi bygger for fremtiden
  1 MÅNED SIDEN
 3. AKTUELT
  Trekker seg som faddersjef på grunn av konflikt
  2 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Forsikringsselskap: Få studenter behøver denne forsikringen
  2 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Andelen studenter som fullfører er høyere enn noen gang
  2 MÅNEDER SIDEN
 6. MENINGER
  Kommentar: Hold liv i Folken for byen, ikke «studentbyen»...
  8 DAGER SIDEN