Fløy hjem fra New York med 76 donuts i bagasjen. Nå vil de satse selv
Og hvordan dukket ideen opp til det mobile utsalget på Ruten, lurer du på? Under norgesmesterskapet i undervannsfoto i Drøbak, så klart.
Tilfeldigheter er rare greier. Det er det en del av i denne historien her.
Kort forklart skal Amalie Kivijarvi (30) og Nuenghatai Eiklid (49) åpne det mobile donut-utsalget Søt Donuts på Ruten i Sandnes.
Ønsker vi å forstå hvorfor, må vi krysse Atlanterhavet, gjøre unna et par dykk i Drøbak og svippe innom både Oslo og Kristiansand.
Den store donut-reisen
Kivijarvi fikk tidlig sansen for donuts. Allerede for ti år siden sendte hun inn en dårlig søknad, som hun selv beskriver det som, til Innovasjon Norge.
Hun søkte om midler til å starte opp en donutbutikk. Naturlig nok fikk hun avslag.
Men donut-dilla hadde hun fortsatt. Etter en tur til New York, pakket hun med seg 76 donuts i kofferten.
– Jeg tok også med meg rundt 30 fra Stockholm en gang, legger hun til.
Doughnut Worry: Nytt bakeri-konsept åpner snart dørene
Koronautfordringer for Spis Ute Ugå-stedene i Stavanger
Og da venninnene dro på NM i undervannsfoto i Drøbak i fjor sommer, så Kivijarvi at en «billig» donutmaskin var til salgs i hovedstaden.
– Og jeg hadde aldri helt klart å legge fra meg den donut-ideen. Så da kjøpte jeg den. Eller, jeg fikk låne penger av pappa, sier hun og ler.
Fra kundesenter til donut-sjef
Eiklid har på sin side aldri hatt det samme forholdet til donuts som venninnen. Men utpå høsten i fjor, da det viste seg at koronapandemien absolutt ikke hadde tenkt til å slippe taket, sto jobben hennes på et kundesenter i fare.
– Jeg så hvor det bar. Derfor begynte vi å snakke om planene allerede i oktober, forteller Eiklid, som har fått rollen som daglig leder i selskapet Søt Donuts AS.
Avbestillingene renner inn hos restaurantene
Dette skal erstatte Tako i Østre bydel
I februar sluttet 49-åringen i bransjen hun hadde vært en del av de siste 10 årene. Samme måned kjørte hun og Kivijarvi til Kristiansand for å plukke opp det gule gliset som nå står parkert på Ruten i Sandnes.
– Hvorfor en vogn og ikke et lokale?
– Mattilsynet har ganske strenge regler dersom du skal drive med frityr. Når vi vurderte arbeidsmengde, lokaler og pris, endte vi opp med en vogn i stedet for, sier Kivijarvi.
Åpner lørdag...?
Derfor er donutmaskinen plassert på et industrikjøkken i Stavanger. Noen donuts vil de lage selv, andre vil bli levert av et annet bakeri.
Utsalgsstedet kan flyttes om det blir nødvendig, men foreløpig tar duoen sikte på å holde seg på Ruten. Her har de kontrakt med kommunen i ett år.
Den søte investeringen har kostet rundt 250.000 kroner å få på beina, og åpningsdagen er allerede i dag, lørdag. Forhåpentligvis.
– Jeg klarte å låse meg ut av bilen min. Der har jeg en kabel som skal gå fra vogna til strømboksen. Vi er helt avhengige av å få tak i den før vi setter i gang, sier Kivijarvi lattermildt.
Donuts er det nye store: – Boller er ikke godt nok i Norge lenger
Donuts har tatt landet med storm, og i løpet av kort tid har flere donutkafeer åpnet i Stavanger og Sandnes.
Relaterte artikler
- AKTUELTSå populært har tilbudet vært i Stavanger. Snart kommer butikken til Sandnes også2 ÅR SIDEN
- AKTUELTMarkedet er brennhett: Snart vil du se flere av disse i Stavanger - og én i Sandnes2 ÅR SIDEN
- AKTUELTKunder sto timer i kø da kjeden åpnet i Bergen. Nå kommer den til Stavanger1 ÅR SIDEN
- AKTUELT19 spisesteder som åpnet i Stavanger og Sandnes i fjor1 ÅR SIDEN
- AKTUELTFått varsel om tvangsmulkt: – Ga grunn til å undersøke driften i Stavanger8 MÅNEDER SIDEN
- AKTUELTVinmonopolene i Sandnes og Stavanger får nye åpningstider2 ÅR SIDEN