Inntektene falt med over fire millioner og millionoverskuddet forsvant
2020 er et år vi helst vil glemme, men dessverre viser det godt igjen i regnskapene til skjenkestedene.
Økonomien har vært alt annet en god, trygg og forutsigbar for serveringsbransjen i 2020.
Pandemien satte sitt preg på hvordan vi kunne leve livene våre. Lite sosial kontakt, isolering og karantene gjenspeiles i økonomien til skjenkestedene.
OBS: I skrivende stund er det bare regnskapene til Bøker og Børst og Fri Bar som er offentliggjort blant skjenkestedene i Fargegata.
Kom over «streken»
Helt fram til i fjor hadde Bøker og Børst for vane å øke omsetningen hvert år. Samtidig hadde selskapet gått med millionoverskudd årlig siden 2013.
Regnskapet for 2020 viser en omsetning på 7,4 millioner kroner. Dette ga kafeen, kaffebaren og utestedet et overskudd på 229.000 kroner før skatt.
Til sammenligning var omsetningen på 11,6 millioner i 2019, overskuddet var i underkant av 1,2 millioner kroner.
Dette betyr at inntektene falt med 4,2 millioner og overskuddet før skatt ble redusert med nærmere en million kroner i 2020.
Men Bøker og Børst havner likevel på plussiden. Daglig leder Tom Brekke oppsummerer året slik:
– En kombinasjon av topp innsats fra de ansatte, omstillingsevne, trofaste gjester og statlige og kommunale tiltakspakker, så klarte vi akkurat å løfte oss over streken i 2020, skriver han i en tekstmelding til Byas.
Gjest ved utested tok nakkegrep på skjenkekontrollør
Stavanger-duo åpner ny nattklubb på kjøpesenter
Av regnskapet kommer det fram at Bøker og Børst har fått 322.000 kroner i koronastøtte fra stat og kommune. Selskapet har også tatt opp et lån på 500.000 kroner.
– Vi tok lånet da den muligheten dukket opp. Siden ingen av oss visste hvordan året kom til å bli, var det godt å ha den sikkerheten i bakhånd, skriver Brekke videre.
Glade for å være i live
Skrått overfor Bøker og Børst ligger Fri Bar. Her har inntektene falt med over halvannen million. Fra 5,1 til 3,5 millioner kroner fra 2019 til 2020.
Dette ga utestedet et underskudd før skatt på 140.000 kroner, mot 20.000 kroner året før.
Byas har vært i kontakt med daglig leder Øyvind Jakobsen, som henviser til medeier Jan Rune Holdhus for uttalelser.
– Vi visste godt at vi ville tjene mindre penger, og underskuddet... For å være ærlig så er vi strengt tatt fornøyde med at vi i det hele tatt er i live. Vi er på det nivået, sier Holdhus.
For det har vært vanskelig.
«Selskapet har i flere perioder i 2020 måtte stenge ut fra myndighets krav. Tapene knyttet til pandemien er vanskelig å beregne, men tapene er store», heter det i regnskapet.
– Pandemien var det ingenting å gjøre med. Den største frustrasjonen har vært uforutsigbarheten vi har levd med og det ekstremt strenge byråkratiet, sier Holdhus og nevner blant annet permitteringsregler og krav om matservering.
Dette bygget i Fargegata er solgt: På sikt kommer nytt serveringssted
Rogalands største sportsbar åpner på Forus
Holdhus forteller at støttepakkene fra kommunen og staten har vært svært viktige. Totalt mottok Fri Bar 290.000 kroner.
– Men vi ser positivt på framtiden. Etter fem år begynner du å bli et definert rom i denne byen. Vi ser på oss selv som en sosial bidragsyter som skal tilby både gode produkter og god service. Vi skal ikke gi oss, avslutter Holdhus.
Gikk med overskudd i koronaåret: – Resultatet kunne likevel vært bedre
Tar du pandemien i betraktning, er Yips-sjefen fornøyd med året som gikk. Han mener likevel at det kunne gått enda bedre. Det gjør det kanskje i nye lokaler?
Relaterte artikler
- KULTURNytt super-år for Stavanger-restauranten: Kommer til Sandnes i 20222 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette er de viktigste punktene i statsbudsjettet for deg som er ung2 ÅR SIDEN
- AKTUELTÅpner etter å ha vært stengt siden jul: – Helt fantastisk2 ÅR SIDEN
- AKTUELTKommer til Kvadrat i november2 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette tjente lokale influensere i fjor1 ÅR SIDEN
- MENINGERUnge meninger: – MDG må forstå at sammen kan vi redde verden, ikke alene. Det dere gjør knekker kun økonomien til Norge!1 ÅR SIDEN