Burger & Pizza Companiet har gjenåpnet den amerikanske dineren

Først satte eieren foten ned, men etter 15 år prøver han på nytt.

Oppdatert:
Ståle Langenes startet opp Burger & Pizza Companiet i 1984. Nå får gjestene igjen muligheten til å sette seg ned i lokalet i Åsedalen i Sandnes.

– Det ble for mye folk, rett og slett for krevende. Man skal jo leve litt òg.

Daglig leder ved Burger & Pizza Companiet, Ståle Langenes, forteller om da han stengte dineren for nærmere 15 år siden.

På veggene henger bilder av Elvis, The Beatles og The Rolling Stones. Gamle reklameplakater for såpe og biler, elleve bilskilt fra ni forskjellige amerikanske stater, pryder også lokalet.

– Det er skrekkblanda fryd. Det har vært stengt så lenge at du føler du går tilbake i tid, sier Langenes.

Følg Byas.no på Instagram!

Veggene er blant annet dekorert med amerikanske bilskilt som Langenes har tatt med seg fra «knoksen» i Florida.

34 år med gatekjøkken

Langenes begynte i gatekjøkkenbransjen tilbake i 1984. Som 25-åring tok han over den lille sjappa «Kalles» på Lura, der har Burger & Pizza Companiet fortsatt utsalg den dag i dag.

I 1997 utvidet han og åpnet gatekjøkkenet i Åsedalen med Jærveien som nærmeste nabo. Her kunne du sette deg ned og nyte fries, burger og milkshakes, men ekstraarbeidet det førte med seg var ikke verdt det.

LES OGSÅ: Pedersgata skal få ny restaurant og take away

Utsalget besto, men dineren ble stengt. Nå prøver Langenes igjen.

– Jeg må gjøre det før det er for sent, plutselig er jeg pensjonist. Det er nå eller aldri, sier mannen som er 49 år på Facebook, men 59 år i virkeligheten.

Kassen i Åsedalen tar kun kort, det har sin naturlige forklaring. – Det har blitt noen ran opp gjennom årene... litt action, sier Langenes. I bakgrunnen styrer Linda Hagen kjøkkenet.

Gode penger

Han er i det spøkefulle hjørnet, det blir fort sånn når du jobber med unge folk hele livet.

Men drift av gatekjøkken har aldri vært en spøk for 59-åringen. Han beskriver seg selv som fryktelig sta, og litt heldig med at mange av konkurrentene hans forsvant.

Det mener han er forklaringen på hvorfor bedriften har overlevd, men også hvorfor det har gått så bra.

– Det har vært lukrativt. Omsetningen var ikke det store før 2000-tallet kom, det var da det tok av. Folk fikk mer penger mellom hendene, sier Langenes.

Bedriften har i dag 14 ansatte. Ifølge Proff.no har Burger & Pizza Companiet kun hatt ett år med underskudd siden 2006. Omsetningen har vært rundt 10 millioner kroner i året, overskuddet rundt to millioner. Selv står Langenes oppført med en formue på 20,9 millioner kroner.

Frityroljå er det også penger i.

– Men det har vært fryktelig mye jobb, sier Langenes.

Burger & Pizza Companiet i Sandnes, eller Compa som det heter på folkemunnet, har blitt en institusjon for alle som er glade i gatekjøkkenmat i byen.

20 nye år?

Dineren i Åsedalen åpnet dørene for publikum igjen på mandag. Gulv og tak er nymalt, samtidig er nye sittegrupper på plass. Ellers er lokalet akkurat slik som det ble forlatt.

– Sist gang jeg var her, var jeg vel så høy, sier gjesten Morten Seldal og løfter håndflaten opp til hoftehøyde.

– Det kan jeg dessverre ikke huske, men lokalet ser bra ut og maten lukter i alle fall godt, sier Seldal, før han skal til å begynne på en tallerken med egg og bacon.

Markedet har forandret seg. Folk tar oftere med seg maten hjem, «take away» har for lengst blitt en greie.

I tillegg kommer en av kollegene til Langenes til å få mer ansvar for driften, derfor tror han at arbeidsbelastningen blir mindre denne gangen.

– Men kundene har også mast, sier han og ler.

– Hvor lenge fortsetter du da?

– He he, det er noen av stamgjestene her som sier at jeg kommer til å holde på i alle fall 20 år til. Da er jeg 80. Vi får se, men det blir nok vanskelig å holde seg vekke, sier 59-åringen.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Salikatt Bryggeri får åpne bryggeriutsalg

LES MER:

Trafikkskole viste porno på TV-skjermen: – Jeg håper publikum skjønner at noen driver gjøn med oss

LES MER:

Slik kom vinterlysene i Fargegata på plass

LES MER:

Åpner ny burgerrestaurant i Vågen i Stavanger

Publisert:
Oppdatert:

– Det føltes som om hele livsverket skulle gå under

Det tradisjonsrike konditoriet har stablet seg opp på beina igjen, men det har kostet.

Oppdatert: