Nyåpnet restaurant satser på vegansk mat: – Jeg vil gjøre grønnsaker kult i Stavanger!

27 år gamle Maggi står bak «Freshin» på Kilden kjøpesenter.

NY RESTAURANT: Freshin har åpnet dørene på Kilden kjøpesenter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Hadde du spurt meg i forrige uke om jeg var redd, hadde jeg sagt nei. Nå svarer jeg ja.

For drøye to uker siden åpnet Maggi Jirayut Andrésson (27) den nye restauranten Freshin inne på Kilden kjøpesenter i Hillevåg.

Konseptet er god og næringsrik mat til en fornuftig pris.

På menyen finner man både fisk og kjøtt, men i tillegg flere egne retter og diverse digg tilbehør for veganere. Akkurat dét var noe Maggi følte manglet her til lands.

– Jeg har selv prøvd å leve som veganer i perioder, og det kan være vanskelig å finne mat som er tilrettelagt for dette når man er ute og spiser. Jeg vil at det skal være enkelt for folk. Veganisme er veldig utbredt andre steder i verden allerede, og blir mer og mer vanlig i Norge.

– Jeg vil gjøre grønnsaker kult i Stavanger! Jeg vil bli kul i Stavanger.

Valgte mat foran idrett

Maggi er født i Thailand, og bodde der frem til han var fire år gammel. Da flyttet familien til Island, hvor de har bodd siden.

De siste tre årene har Maggi bodd litt frem og tilbake mellom Reykjavik og Stavanger.

– Vi hadde ikke så mye da jeg vokste opp, og jeg måtte veldig tidlig i livet ta ansvar hjemme i huset. Mamma jobbet fra sju til sju og pappa var fisker som i perioder var lenge borte til sjøs. Jeg måtte lage mat til lillebroren min fra jeg var 10 år gammel. Da likte jeg det ikke i det hele tatt, men etter hvert ble det å lage mat en glede og lidenskap for meg.

27-åringen var i oppveksten svært aktiv i sprint-miljøet på Island, og hevdet seg i flere konkurranser. Men han hatet å tape.

– Jeg fant ut at hva jeg spiste hadde mye å si for hvordan jeg presterte i idretten. Jeg begynte derfor å lage sunn mat for å bli bedre, og jeg syntes det var veldig kjekt. Da tiden kom for at jeg måtte velge mellom å satse på enten idretten eller studier, valgte jeg kokkeyrket og utdannet meg på Island.

Ble inspirert i USA

Som det konkurransemennesket som han var, begynte han å konkurrere i kokkelering i stedet for sprint.

En av konkurransene førte til at han for fem år siden havnet i Washington D.C i USA, hvor han skulle lage sunn mat til 20.000 skoleelever.

Han ble sjokkert over hvor lite barna visste om maten de fikk i seg, og hvor usunne ting de hadde med seg i matboksen hjemmefra. Kaker og godteri.

– Barna spiste bare drittmat. Der og da fant jeg ut at jeg ville satse på sunn og næringsrik mat. Og allerede da bestemte jeg meg for navnet Freshin. Jeg skrev det til og med ned på en lapp.

Fem år senere er Freshin er realitet. De siste to årene har han jobbet som kokk på DNB Arena i Stavanger, og har likt seg der.

Men da lokalet på Kilden dukket opp i september, måtte han bare gripe muligheten.

– Jeg sa ja umiddelbart, før jeg hadde noen aning om hva jeg gikk til.

– Jeg har stor tro på dette

Maggi har nå satset alt han eier på restauranten, og har gått inn i dette med stor selvtillit. Nå innrømmer han at han er redd.

De første par ukene har nemlig vært ganske tøffe, men 27-åringen har tro på at det skal ta seg opp.

– Jeg er redd, men jeg er også veldig spent. Det er blandede følelser. Det har vært en vanskelig start, men det er nok ikke så mange som har fått med seg at vi er her. Jeg har virkelig stor tro på dette, og på meg selv. Jeg vet at det blir utrolig hardt fremover, men jeg er en veldig positiv person, sier han og legger til:

– Jeg vil få dette til, og jeg gir ikke opp. People have got to eat, you know!

Mer fra Byas.no:

Publisert: