Aktuelt

Russegjeng fra Vågsbygd mener de ble lurt – kjøpte russebil med ødelagt motor og girkasse

Russejentene i «Bad Carma» har ikke valgt navnet uten grunn.

Publisert:
  • Julie Sørensen Molvik

Russegjengen fra Vågsbygd mener de ble lurt av bilselgerne, og har nå satt en advokat på saken. Foto: Sondre Steen Holvik

De sju jentene fra Vågsbygd videregående skole er endelig klare for russetida. Med velfungerende russebil. Veien dit har vært ufrivillig dyr.

– Vi føler vi har blitt ordentlig lurt, forteller Anna Grimsmo Haug, som sammen med Ingrid, Margrethe, Nora, Silje, Thuyen og Kristine utgjør russebilen «Bad Carma».

LES MER:

– Lettere å ta en pille enn å stresse med alkohol

Hadde utelatt informasjon om bilen

I fjor sommer dro to av jentene til Volda for å kjøpe en russebil de fant på Finn.no. Med et budsjett på 80 – 90.000 kroner, var de storfornøyde når de fant en bil i topp tilstand til 75.000.

– Den var ganske dyr, så vi tenkte at da er den helt i orden. For det var det i vi håpet på, å finne en bil som var helt i orden så vi slapp å gjøre noe med den. Men det skjedde jo ikke, forteller Silje Bue.

Silje og Anna møtte selgerne, som fortalte at bilen nettopp hadde blitt sjekket på verkstedet. Alt var i orden. Men det var flere ting de ikke hadde fortalt jentene på forhånd.

– Først fortalte de at bilen «svetter» olje, men at det hadde gått fint for de hvis man bare var obs på det. Den hadde også gått mange flere kilometer enn de sa. Da vi kom fortalte de at den nok hadde blitt nullstilt flere ganger, forteller jentene.

Margrethe Eftestad Hagen (18), Nora Ekberg (19), Ingrid Langevei Maland (18), Silje Bue (19) og Anna Grimsmo Haug (19) er etter mye motgang endelig klare for russetiden. Ikke tilstede: Thuyen Michelle Tran (18) og Kristine Kristiansen (19). Foto: Sondre Steen Holvik.

Etter å ha gått gjennom kontrakten med selgerne, returnerte Silje og Anna til Kristiansand fornøyde med ny russebil. Etter 13 timer på veien, var de kommet til Kragerø. Der sa det stopp.

– Da rant det masse olje og røyk fra panseret, så vi dro rett til et verksted. Der fikk vi beskjed om at girkassa var ødelagt, og det ville koste oss 30.000 kroner.

– Ifølge verkstedet vi var på var dette en feil som selgerne må ha visst om på forhånd. Det kunne ikke ha skjedd på én tur. Men vi ringte selvfølgelig selgerne, og de sa at de ikke visste noe. De la all skylden på oss med én gang, forteller Silje.

Jentene tenkte at det ville være billigere å fikse girkassa, enn å kjøpe en ny bil. Så de ga verkstedet grønt lys. Girkassa ble fikset, og jentene hentet bilen. De kjørte 700 meter, før den stoppet igjen. Motoren var ødelagt, var beskjeden fra verkstedet.

– Det var da vi tenkte at vi måtte sette en advokat på saken.

Bilen er nå i topp stand, og er klar for å rulle rundt i Kristiansands gater. Foto: Sondre Steen Holvik

Betalt 85.000 kroner ekstra for bilen

I mars fikk de endelig tilbake russebilen sin fra verksted. Til sammen har de betalt rundt 85.000 kroner for blant annet verksted og bilberging fra Viking. Det er over dobbelt så mye som de betalte for russebilen i utgangspunktet.

– Hvordan har problemene med russebilen påvirket motivasjonen deres?

– Vi har ikke vært så veldig motiverte. Men etter så mye arbeid er det ikke aktuelt å være vandreruss, sier Silje, med støtte fra resten av gjengen.

Det siste året har gått med til mange dugnader for jentene i «Bad Carma». De har også måtte bruke penger fra egen lomme for å dekke alle utgiftene.

Om snaue to uker starter russetiden for jentene i «Bad Carma» og russ i resten av landet. Foto: Sondre Steen Holvik

– Dere tenkte ikke at dere burde hatt med noen som har litt peiling på bil når dere kjøpte den?

– Nei, for vi trodde ikke de kom til å lure oss. Vi valgte å stole på de.

Kontrakten som jentene skrev under på, inneholdt en paragraf som gjorde at de ikke kunne heve kjøpet.

– De har vært veldig lure på måten de har skrevet kontrakten på.

– Har dere lært noe av det som har skjedd?

– Vi har lært at vi ikke skal stole blindt på folk lenger! Og at vi skal sjekke med folk som kan bil.

KRSby har vært i kontakt med selgerne av russebilen, men de ønsket ikke å kommentere saken. De viser til vedtaket fra Forbrukerrådet.

LES MER:

Her er Kristiansands første russebuss!

– Feil som selgeren vet om, skal opplyses om

Jentegjengen fra Vågsbygd prøvde å søke hjelp hos Forbrukerrådet, men kom ikke gjennom med saken. Ifølge Martin Skaug Halsos, pressekontakt hos Forbrukerrådet, er det ikke lett å behandle saker med gamle biler. Spesielt ikke russebiler.

– Russebiler er en utfordring, for den som selger har bare brukt den noen måneder, i motsetning til en vanlig bil som man har hatt i mange år. Så når man kjøper en gammel, brukt bil så kan det være feil som kommer naturlig av at bilen er gammel. Feil som selgeren vet om, skal opplyses om, forteller Halsos, og legger til:

– Men det kan være skjulte feil og mangler, og der blir det alltid en vurdering om dette er noe man kan forvente på bakgrunn av hvor gammel og hvor lenge den er kjørt.

Halsos forteller at klagene Forbrukerrådet får fra russ handler om bil, buss, russeeffekter og billetter til konsertarrangementer.

– Vi vet at når russen kommer ut i gatene, så kommer det også henvendelser fra russ til oss. Det er en gruppe som gjerne kjøper kostbare, brukte busser og biler, og som ikke er de mest bilkyndige. Det viktigste er å ikke kjøpe katta i sekken. Få bussen eller bilen undersøkt på et verksted før de kjøper, eller be om å få den som selger til å gjøre en undersøkelse. Det koster et par tusen, men det er verdt det, forteller Halsos.

LES MER:

9 av 45 russebiler godkjent: – Fikk meg en stor oppvekker

Pressekontakt Martin Skaug Halsos forteller at den største delen av klagene Forbrukerrådet får inn er om biler. Foto: Privat.

– Det er en vanskelig sak å løse

– Hvordan finner man ut om selgeren har visst om problemer som man oppdager etter kjøpet?

– Det er en vanskelig sak å løse. Derfor er det viktig å sjekke bilen på forhånd, og ha en god kontrakt. Både med selger, men også mellom de som skal eie russebilen.

Hvis man når fram med klagene til Forbrukerrådet, kan utfallet være erstatning i ulik grad. Selger kan måtte reparere bilen, dekke utgifter man har hatt med bilen, eller ved alvorlig feil som ikke lar seg reparere kan man få tilbake pengene.

I kontrakten russejentene i «Bad Carma» skrev under på med selgerne, sto paragraf 19 i kjøpsloven: «Ting solgt «som den er»«.

– Det er helt standard å ha med i bruktbilkontrakter, men det bør gjøre at man tar å sjekker den skikkelig før man slår til. Med den paragrafen i kontrakten så er det enda vanskeligere å nå fram med en feil, og da er det ekstra viktig å gjøre undersøkelse i forkant.

KRSby har vært i kontakt med selgeren av bussen, som ikke ønsker å kommentere saken utover å vise til Forbrukerrådets vedtak.

LES MER:

Dette blir den nye hovedkarakteren i siste sesong av SKAM

Publisert:
  1. Forbrukerrådet

Husk dette før du kjøper eller selger russebil

Her er ekspertens beste tips til deg som enten skal selge eller kjøpe et russekjøretøy.

Publisert: