Aktuelt

Ingen hårvask hos Cutters – bransjen river seg i håret

Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) mener at frisørkjeden Cutters må tilby hårvask til kundene. Kjeden er helt uenig.

Oppdatert:
 • Julie Sørensen Molvik
Cutters har tre salonger i Kristiansand, men ingen tilbyr hårvask. Det provoserer bransjeforening.

Tidligere i år skrev NRK at Agder Frisørlaug og NFVB mente frisørkjeden Cutters, som nylig har åpnet tre frisørsalonger i Kristiansand, bryter loven. De tilbyr nemlig ikke vask av hår i salongene sine.

Miljørettet helsevern i Kristiansand kommune har vurdert saken, og kommet fram til at Cutters ikke trenger å tilby hårvask til kundene sine, kun innlagt rennende vann.

– I prinsippet ønsker vi at de (Cutters, journ. ref.) skal ha innlagt vann på grunn av hygiene. Det er ikke noe krav å vaske håret til kundene, men de må ha vask til egne hender, sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr til KRSby.

LES MER:

LES OGSÅ: Starter hårete priskrig mot frisør-konkurrenter

Påbudt med innlagt, rennende vann

I dokumentet kommunen har sendt til Cutters, står blant annet følgende uttalelse fra jurist Morten Frantze i Helsedirektoratet:

«(...) Ja, jeg mener du har forstått Helsedirektoratets og Folkehelseinstituttets felles standpunkt rett: (i) det er påbud om innlagt vann for vask av utstyr og frisørens hender uansett om man tilbyr kundene hårvask eller ikke, og (ii) frisøren vurderer om hårvask er nødvendig (i det enkelte tilfelle), og i så fall trengs jo innlagt vann for vask av hår. (...)»

Kommunen konkluderer med følgende:

«Dette svaret fra jurist i Helsedirektoratet tydeliggjør at Cutters AS/frisørsalonger skal ha innlagt vann i salongene sine.»

Styreleder i Cutters-kjeden Kristian Solheim.

Får vann på Sandens

Cutters jobber etter et drop-in konsept med fastpris, hvor de skal gi deg en klipp på femten minutter. På deres nettsider kommer det fram at de ikke tilbyr hårvask.

Styreleder i Cutters-kjeden, Kristian Solheim, forteller at de har mottatt brevet fra kommunen og at de har satt i gang tiltak.

– Vi har varmt vann i alle salongene. Sørlandssenteret og Markens har hatt innlagt vann hele tiden, mens Sandens har hatt en mobil vask som gjør akkurat samme jobb. På fredag byttes den mobile vasken på Sandens ut med innlagt vann, forklarer Solheim via mail.

Mandag skrev Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) på sin Facebook-side, at Kristiansand kommune har sendt ut varsel om pålegg om installasjon av vask i salongene. De skrev blant annet følgende på sin Facebook-side:

«NFVB er glade for å kunne følge opp sommerens "vask – i – salong" sak, og informere om at Kristiansand kommune nå har sendt et varsel til en navngitt frisørkjede med pålegg om installasjon av vask til hånd- og hårvask i salongene sine, og at en skriftlig plan på hvordan salongkjeden tenker etterkomme kravet skal være kommunen i hende innen 15. oktober.»

Følgende melding publiserte Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) mandag 18. september på Facebook.

Mener forening pusher «fake news»

Solheim skriver til KRSby at han ser på dette som en kampanje rettet mot dem som frisørkjede fra en konkurrent.

– Dette framstår mer som en svertekampanje fra konkurrentene våre i NFVB, enn et spørsmål om vi har gode nok rutiner for hygiene eller ikke.

Han påpeker at loven ikke stiller krav til tilbud om hårvask.

– Loven stiller flere krav til frisørvirksomheter, men tilbud om hårvask til kundene er ikke et av dem. Vi synes det er synd at NFVB ikke vil konkurrere med oss på kvalitet og pris, men heller prøver å pushe «fake news».

Han legger til:

– Loven angir tydelige krav som gjelder spesifikt for frisørvirksomheter. Disse kravene er en selvfølge for Cutters å oppfylle. Blant dem er et påbud om rennende varmt vann til vask av utstyr og hender.

NFVB uenige med Cutters og kommunen

Direktør i Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), Anne Mari Halsan, er helt uenig med Cutters. Hun har også mottatt dokumentet fra kommunen, og hun tolker det annerledes.

– Man må relatere det som sier at de må ha innlagt vann, med forskriften. Vi har fått det bekreftet fra helsedepartementet at det er påbudt, sier Halsan til KRSby.

Om uttalelsen til Solheim om at NFVB prøver å pushe «fake news», har Halsan følgende å si:

– Det gidder jeg ikke kommentere.

– Man må bruke hodet og tenke hva intensjonen er

På spørsmål om hvor det står det er påbudt med tilbud om hårvask i frisørsalonger, viser hun til frisørforskriften som ligger under Helse- og omsorgsdepartementet.

– Ligger noe av problemet i at folk tolker forskrifter og regler forskjellig?

– Disse lovtekstene og forskriftstekstene må settes inn i kontekst for å skjønne hva de betyr, og fra forbundets side forstår vi at det kan være vanskelig å tolke. Vi vil få en endring, slik at det kommer fram at man må ha vask til hender, utstyr og hår, forklarer hun, og fortsetter:

– Vi var jo også så pass i tvil at vi kjørte en prosess på det, for å se om vi har tolket det riktig, slik som bransjen alltid har tolket det. Og det gjorde vi, sier hun.

– Man må bruke hodet og tenke hva intensjonen er. Hva er poenget med en sånn forskrift. Smittevern og hygiene er grunnen, og da sier det seg selv.

Kommuneoverlege Haarr sier han ikke har fått noe klart svar på hva som er påbudt og ikke når det kommer til hårvask.

– Leder for NFVB mener det er påbudt å tilby hårvask i frisørsalonger?

– Vi har kontaktet helsedirektoratet om dette, og det er litt uklart. Og for dem (NFVB journ. ref.) så er det nok litt konkurransepreget, og det holder vi oss utenfor. Vi ser kun på det helsemessige, avslutter Haarr.

LES MER:

LES OGSÅ: Stengte dører hos Moods of Norway og Brandstad

Publisert:
Oppdatert:
 1. Cutters
 2. Kristiansand
 3. Kristiansand kommune
 4. NHO
 5. NRK

Meiner fleire frisørar har for lite kunnskap om afrohår

– Det verka som frisøren berre gjorde noko greier. Resultatet blei heilt skeivt, seier Stefanos Yowhannes om ein uheldig oppleving hos ein av frisørkjedene i Stavanger. No vil frisørar ha meir opplæring i meir teksturert hår, som afrohår.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  De fleste frisørsalonger kutter fortsatt loven
  2 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Varsler om egen bransje: Etterlyser bedre kontroll og tilsyn
  4 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Tangen-elever lager mat til 300 kreftrammede: – Barna fortjener at vi stiller opp
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Stengte dører hos Moods of Norway og Brandstad
  4 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Pizzagigant åpner tre restauranter i Kristiansand
  4 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Retro flytter ut - Blivakker flytter inn
  4 ÅR SIDEN