Statens vegvesen tilbyr gratis kontroll av russebiler og russebusser

Russetiden nærmer seg, og fargerike russebiler og -busser skal snart innta veiene. Dette vil Statens vegvesen skal skje på tryggest mulig måte.

Publisert:
Arkivbilde fra landstreffet i 2018

– Vi er opptatt av at russen skal ha en sikker russetid, også på veien. Vi vil derfor kontrollere flest mulig kjøretøy for å sikre at de er i god stand, sier senioringeniør Jannicke Sjøvold i Statens vegvesen i en pressemelding.

Godkjent kontroll vil gi kjøretøyet et merke, kalt russeoblat, til å ha i frontruta. Da slipper russen større tekniske kontroller langs veiene i mai. Uten dette merket må de normalt gjennom en mer omfattende teknisk kontroll enn den vanlige brukskontrollen.

Russebiler og russebusser med en oblat blir vanligvis ikke kontrollert teknisk på utekontroll, med mindre det er åpenbart at noe er endret etter godkjenningen. Vanlige kontroller som bilbeltekontroll og liknende gjennomføres uavhengig av oblaten.

Hjelper underveis

Kontrollen foregår på en trafikkstasjon, hvor Vegvesenet undersøker bilen eller bussens tekniske tilstand. De vil også informere om trafikksikkerhet og sjåførens ansvar i russetiden. Sjøvold sier kan være vanskelig å sette seg inn i regelverket når det gjelder ombygging av busser til russebusser.

– Det er derfor lurt å ta kontakt med oss i Vegvesenet før dere setter i gang større ombyggingsprosjekter. Vi kan rettlede dere slik at ombyggingene både blir lovlige og trafikksikre, sier Sjøvold.

Dette sjekkes på kontrollen:

Trafikkstasjonen dokumenterer innredning og lignende med bilder. Blir man stoppet i kontroll og det oppdages endringer, kan oblaten bli inndratt. Da kan russebilen- eller bussen får kjøreforbud frem til utbedringer er gjennomført og godkjent på en trafikkstasjon. Det kreves ny godkjenning hvis bussen er mye bygd om. En ny godkjenning med hallkontroll må betales for selv.

Russebusser og russebiler blir ofte stanset i kontroll, her på vei til landstreffet i Kongeparken i 2017.

Respekter sjåføren!

I tillegg til å sørge for at bilen eller bussen er i god stand, påpeker Sjøvold at det er viktig å ha en sjåfør med de rette kvalifikasjonene. Særlig på bussene er russen avhengig av innleid hjelp. Sjåføren må følge reglene for kjøre- og hviletid og passe på passasjerantallet i bussen.

– Det er viktig å være klar over at disse reglene er til for dere og andres sikkerhet, og at dere ikke krever at sjåføren bryter reglene. Det er viktig at sjåføren får pauser, ikke har med flere i bussen enn den er registrert for, og at dere ikke forstyrrer sjåføren under kjøring, sier Sjøvold.

Datoer for kontroll finner man på Statens vegvesen sine sider. Datoer for kontrolltider blir oppdatert løpende etter hvert.

Publisert:

Her sjekkes russebilen til Ingrid og Hanne: – Gikk kaldt nedover ryggen på meg

Onsdag rullet de første russebilene inn til gratis sjekk hos Statens vegvesen på Forus. Noen av funnene kan ryste selv rutinerte kontrollører.

Oppdatert: