Aktuelt

Ulrik (21) følger drømmen, ikke strømmen

Han har siden ung alder drevet med salg av varer og tjenester. Nå holder 21-åringen på med sitt andre fagbrev.

Publisert:
  • Eigil Kloster Osmundsen
Ulrik Andresen tar fagbrev nummer to hos Hydro Tekstil AS på Lura. Han foretrekker praktisk læring framfor teori.

– Jeg har vært interessert i salg siden jeg var veldig ung. Det begynte med å selge tyggegummi og belter på skolen, forteller 21 år gamle Ulrik Andersen.

Etter å ha tatt service og samferdsel på VGS er han i dag lærling hos Hydro Tekstil AS og selvstending næringsdrivende.

Men Ulriks historie begynner allerede før videregående.

Følg Byas.no på Facebook!

Solgte skatedeler

Da han var 15 år gammel hadde Ulrik et griptape-merke sammen med en kamerat. Det er delen av et rullebrett som du står på. De omsatte for 50.000 kroner på et år, men måtte legge ned virksomheten for å unngå merverdiavgift siden salget gikk så bra.

– Gjennom denne virksomheten fikk jeg et godt innblikk i hvordan det er å drive med salg og jobbe som et lag. Det er mye som må settes opp, noe jeg lærte mer om i faget ungt entreprenørskap på St. Olav Videregående skole, sier Andresen.

LES MER:

* St. Olav ble forresten kåret til #byasbeste VGS! Byas-leserne har bestemt. Her er #byasbeste VGS! !

Jobbet 60 timer i uken

Etter videregående tok han seg et friår for å finne ut hva han ville gjøre videre. I en alder av 17 år bodde Ulrik på Storhaug med noen kamerater, og trengte derfor en jobb for å betale husleien.

Mange tror at du automatisk blir rik dersom du starter ditt eget selskap.

– Å sitte i kassen på en matbutikk var for meg siste utvei, men fordi det var vanskelig å finne arbeid søkte jeg jobb hos Rema 1000. Etter ett år var jeg assisterende butikksjef. Dette kombinerte jeg med læreperioden, og jobbet omtrent 60 timer i uken i to år.

Gjennom butikkjobben lærte han mye om økonomi, markedsføring og det å starte en bedrift.

LES MER:

* Sjekk hvem som headliner årets Fadderfestival!

- Mange tror at du automatisk blir rik dersom du starter ditt eget selskap. Det tar imidlertid lang tid for å få til dette, sier Ulrik Andresen.

Hardt å være entreprenør

Ifølge Ulrik kom det meste av dagens kunnskap fra butikkjobben. Etter å ha fullført fagbrev innen salgsfaget begynte han på fagbrev nummer to innen kontor og administrasjon. Ved siden av dette jobber 21-åringen med entreprenørskap som frilanser.

– Du blir ikke rik av å drive med entreprenørskap. Mange tror at du automatisk blir rik dersom du starter ditt eget selskap. Det tar imidlertid lang tid for å få til dette, og det handler om å drive med nettverksbygging fra dag én.

Jeg er arbeidsalkoholiker, så jeg holder sikkert på med mye forskjellig.

Tidligere var han ambassadør for ulike firmaer, men dette ble for mye arbeid i lengden.

Nå leier Ulirk seg ut gjennom enkeltmannsforetaket sitt AUGA, og bistår for det meste små firmaer i vekst. Han bruker entreprenørskapsregisteret Startup Matcher til å finne nye oppdrag.

- Mange tror at du automatisk blir rik dersom du starter ditt eget selskap. Det tar imidlertid lang tid for å få til dette, sier Ulrik Andresen.

Prioriterer trivsel framfor høy lønn

– Jeg vil heller ha en sosial og variert arbeidsdag med litt dårligere lønn enn å ha en mer normal jobb med en høyere og fast månedlig utbetaling. Det handler om å jobbe med noe du trives med, sier Ulrik.

Drømmen hans er å være med på å skape hundre arbeidsplasser ved å danne et solid firma.

Ulrik påpeker imidlertid at det er en lang vei å gå, ettersom nærmere 80 prosent av de som prøver seg feiler i løpet av tre år.

– Dersom du er veldig usikker på hva du skal bli er studiespesialiserende linje ved en videregående skole sikkert lurt. Er du usikker på hva du vil gjøre og er litt skolelei anbefaler jeg et friår. Her må jeg understreke at det handler om å komme seg opp av sofaen og ut i verden. Gå på foredrag, gå ut og snakk med mennesker og lignende for å få en fot innenfor i et firma.

– Fagbrev er undervurdert i dagens samfunn

– Jeg anbefaler å ta fagbrev. Det er en kortere vei enn høyere utdanning, men samtidig lærer du mye på kort tid. Jeg har tro på praktisk opplæring. Et alternativ for de som sitter i saksen er å bli med på det som hos NAV heter inkluderende arbeidsliv. Der kan du oppnå fast stilling dersom du markerer deg på jobb.

– Hvor ser du deg selv om ti år?

– Jeg er arbeidsalkoholiker, så jeg holder sikkert på med mye forskjellig. Ellers håper jeg at jeg har skapt noen arbeidsplasser og lever livet som selvstendig næringsdrivende.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Erlend (21) startet med import av laserpenner som 12-åring. 10 år senere har han solgt fire virksomheter

LES MER:

* – Jeg tenkte «fu#% it». Jeg prøver bare, og så ser jeg om det går bra!

LES MER:

* Sandra bruker all fritiden sin på å hjelpe flyktninger

Publisert:
  1. Sandnes

Jesper (18) droppet ut av vgs, men fikk fast jobb uten fagbrev

Nå har han kjøpt egen leilighet og kan etter hvert tjene 6–700.000 kroner i året. Han synes flere arbeidsgivere bør satse på skoleleie ungdommer.

Oppdatert: