Slik blir årets Landstreff for russen i Kongeparken

14.500 avgangselever besøker Ålgård under Landstreffet denne helga. Selv om årets festival ennå ikke er avviklet, er arrangøren godt i gang med planleggingen til neste år.

Pressesjef Aasmund Lund inviterer til Landstreff i Kongeparken for 33. året på rad.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jobben med festivalen går gjennom hele året, men selve riggingen begynte vi med for 14 dager siden, sier presseansvarlig for Landstreffet, Aasmund Lund.

Når Aftenbladet besøker Kongeparken torsdag ettermiddag, er det litt over 24 timer til det hele braker løs.

Landstreffet arrangeres for 33. året på rad. 14.500 avgangselever er ventet til årets store russefest.

– Men vi er i gang med å planlegge Landstreffet for neste år allerede, sier Lund.

En festivalopplevelse

Festivalen har vokst så mye at det er helt nødvendig å starte 14 måneder i forveien. Det handler ikke bare om å drikke seg «dridas» og ta seg en heidundranes fest. Det hele skal være en festivalopplevelse.

Lund Gruppen kom inn og tok over ansvaret for russefesten i 1997. Da var det to scener og åtte artister som spilte for russen. I år er det sju scener og 40 artister.

Navnene og scenene blir bare større og flere. I år er noen av de største artistene Wiz Khalifa, Karpe, Dimitri Vegas & Like Mike og Tiësto. I fjor tok en av de heteste artistene, Macklemore, selv kontakt med festivalledelsen og spurte om lov til å få spille.

Deividas Karalius og Sondre Runestad setter opp sperringer foran Parkscenen, festivalens største konsertscene.

Før kom de fleste artistene i egen bil eller turnébuss, nå flyr de inn med privatfly. For å spille på Ålgård, foran 14.500 avgangselever.

– Nei, vi kommer ikke til å gjøre arrangementet åpent for alle, heller ikke ved senere anledninger. Det er dette som gjør festivalen så unik. Du har én sjanse, alle er kledd likt og alle er her av samme grunn, sier Lund.

Dette er årsaken til at en av verdens største DJ-er, Martin Garrix fra Nederland, kommer tilbake år etter år. Han har spilt på hvert eneste Landstreff siden 2014.

– Det er en opplevelse utenom det vanlige, også for artistene, sier Lund.

9000 dugnadstimer

Lund Gruppen har 17 ansatte som jobber med festivalen året rundt, 13 av dem på fulltid. Når Landstreffet åpner dørene fredag klokka 15.00, er det totalt 1300 mennesker i sving. I løpet av helga legges det ned 9000 dugnadstimer.

– Jeg har vært her så lenge jeg kan huske at Landstreffet har blitt arrangert, sier Else Marie Jensen.

Else Marie Jensen sørger for at festivalloungen ser bra ut. Hun har også ansvaret for å få 50 telt og 182 toaletter opp og stå.

Hun kommer fra firmaet Leigdet AS og sørger for at festivaldeltakerne får tak over hodet og en plass å gjøre fra seg. Totalt er det snakk om 50 telt og 182 mobile toaletter.

Nå gjør hun klar loungen for de som har betalt litt ekstra for litt bedre oppvarting under festivalen. En av hovedsponsorene er Turkish Airlines.

Store navn og selskaper er involvert, men Lund ønsker ikke å snakke mye om pengebruken.

– Vi har 25 arrangementer i inn- og utland i løpet av året. Vårt største arrangement er Jul i Vinterland i Oslo med 2,4 millioner besøkende i Spikersuppa i Oslo. Av konkurransehensyn ønsker vi ikke å snakke om økonomi på noen av våre arrangement, sier han.

Barene har fått varene. Nå skal det legges til kjøling.

Kan bli mer bråk

Han snakker varmt om festivalen, men det er også han som må uttale seg om eventuelle hendelser som Landstreffet helst vil unngå. Det være seg voldsepisoder, narkotikaproblematikk eller voldtekter.

– Vi jobber med sikkerheten på arrangementet døgnet rundt, i tett samarbeid med politi, brannvesen, Røde Kors og våre frivillige. Vi har profesjonelt vakthold, godt opplyste områder, kameraovervåkning og natteravner på utsiden av festivalområdet, sier han.

Fire kilometer med gjerder er satt opp for å stenge ute uvedkommende. Rundt 400 vakter er på området sammen med politiet.

1300 frivillige legger ned 9000 dugnadstimer i løpet av festivalen. To av dem er Karen Michaelsen og Thomas Skånvik.

Innsatsleder for politiet under Landstreffet, Frode Kleven, er med på russertreffet for 20. gang.

– Jobben vår begynner allerede torsdag kveld, så blir vi på området til og med søndag. Vi kommer til å ha flest betjenter til stede om kveldene. Av erfaring vet vi at det er da det tar av, sier Kleven.

Han ønsker ikke å si noe om hvor mange betjenter som vil være på området. Arbeidsoppgavene blir å holde ro og orden, samtidig vil politiet ta i bruk narkotikahund.

I fjor skrøt etaten av russen og arrangør. Det ble kalt det beste Landstreffet noensinne. I år frykter politiet at det kan bli noe mer bråk.

– Vi har hatt flere omfattende saker knyttet til russen i år. Vi kjenner til noen russ som skal på Landstreffet som vi ønsker å følge tett med på, sier Kleven.

MER FRA BYAS:

Publisert: