Så lett blir du gravid hvis du slurver med p-pillen
Halvparten av unge jenter bruker p-piller, selv om det er høy risiko for brukerfeil og svekket sikkerhet.
Legemiddelverket mener at unge jenter ikke får nok informasjon om andre prevensjonsmidler.
NRK, som først omtalte saken, viser til en undersøkelse som er gjort for ungdomsklinikken Sex og samfunn.
Undersøkelsen viser at halvparten av unge under 25 år mener at pålitelighet er den viktigste faktoren når de velger prevensjonsmidler.
Den samme undersøkelsen viser også at 39 prosent av de unge foretrekker p-piller. Til tross for at det nødvendigvis ikke er det mest pålitelige prevensjonsmiddelet.
– Ved p-pillebruk er det høy risiko for brukerfeil og det svekker sikkerheten, sier overlege ved Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, til NRK.
8 av 100 kvinner gravide på «p-pille-slurv»*
Dersom man tar p-piller helt perfekt, er risikoen liten. Bare 0,3 prosent av 100 kvinner blir gravide i løpet av ett år, skriver NRK.
Men som mange sikkert har opplevd selv, er det ganske lett å glemme en pille - kanskje i et par timer, kanskje nesten i en hel dag.
Ser man på de samme tallene regnet for såkalt vanlig bruk øker dette tallet til åtte av 100 kvinner*. Tallene er hentet fra Pearl Index, som måler effektiviteten av prevensjonsmidler.
*Pearl index beregnes som regel ut fra bruk i kontrollerte studier med veldefinerte populasjoner. Den er derfor ikke direkte overførbar til den virkelige verden, hvor brukerne har langt større variasjon i demografiske og kulturelle forhold som kan påvirke bruken av en prevensjonsmetode.
Færre resepter
Hortemo sier til NRK at helsearbeidere og fastleger bør spre mer informasjon om alternativer til p-piller, som for eksempel p-stav og spiral.
– Vi vet at ved bruk av langtidsprevensjon blir færre gravide. Det bør være en obligatorisk del av rådgivningen at det finnes langtidsvirkende prevensjon, sier Hortemo.
Ifølge undersøkelsen oppgir 27 prosent av personene over 25 år at de, eller partneren, har blitt uplanlagt gravid.
I fjor skrev Byas.no at reseptregisteret viser en svak nedgang i p-pillebruken , hvis man ser tilbake til 2004. Antallet resepter har gått fra 45 000 til 42 000.
– Bruken av p-piller har hele tiden økt siden de kom på markedet, så dette er litt overraskende. Og nedgangen i bruken av p-piller har heller ikke ført til økt bruk av hormonspiral i denne aldersgruppen, sa Hortemo til oss den gang.
Legemiddelverkets anbefalinger:
- Kombipiller: Ønsker du en kombinasjonspille, bør du velge en med østrogen og levonorgestrel, som Loette, Microgynon eller Oralcon. Slike piller gir lavest risiko for blodpropp, ifølge studier.
- Minipiller: Dette er p-piller uten østrogen, som Cerazette. Disse øker ikke risikoen for blodpropp, men gir oftere blødningsforstyrrelser.
- P-stav og hormonspiral: Langtidsvirkende prevensjon er et bra alternativ hvis du ofte glemmer å ta pillen. Inneholder ikke østrogen, og øker ikke risikoen for blodpropp.
Mer fra Byas.no:
* Disse kostholdsrådene bør du være kritisk til
* Veronica (21) er nybakt mamma og lektorstudent. Her er hennes beste tips til hvordan du kan klare begge deler
* Sindres (26) jobbsøknad går som en farsott på Facebook
Slik velger du riktig prevensjon
Det er mye å velge i når det kommer til prevensjonsmidler. Men hva bør du velge? Vi har snakket med gynekolog Ingrid Baasland om fordeler og ulemper med de ulike typene.