Får sosiale medier studentene til å føle seg mer ensomme?
«Har aldri hatt så mange sosiale medier, men aldri følt meg mer ensom».
Denne meldingen kom Byas over på Jodel i helga.
Du bruker helt sikkert sosiale medier som Facebook, Instagram, Snapchat - kanskje til og med Twitter. Hele verden ligger i hånden din, men likevel er det noen som føler seg ensomme.
Hvordan er det mulig?
Følte seg ensom
I kantinen på BI i Stavanger treffer vi på venninnene Alison Traynor og Katrine Pedersen. De har kjent hverandre i snart to år.
– Jeg forstår folk som føler seg ensomme når de får «likes», og ikke får kontakt med andre mennesker, sier fulltidsstudent Alison Traynor (28), som går andre året på markedsføringsledelse, og legger til:
– Jeg deltok på fadderuka og «addet» fadderne på Facebook, men hadde ingen kontakt med dem utover det. Det blir fort bare en haug av «venner» på Facebook som du aldri prater med i virkeligheten, sier Traynor.
Katrine Pedersen (28) nikker mens Traynor prater.
LES OGSÅ:
- Amalie (22) vil få bukt med ensomhet blant unge. Nå inviterer hun vilt fremmede folk hjem til seg
- Studenter studerer seg syke: – Du kan bare glemme å ha kjæreste, det vil du ikke ha tid til
Hun legger ikke skjul på at hun begynte å føle seg ensom da hun flyttet fra Haugesund til Stavanger, for å studere deltid.
– Studenter som går her kjenner som oftest andre fra før, men jeg kjente ingen da jeg begynte her. Jeg dro jeg hit alene og det var det veldig ensomt i starten. Da Alison begynte i andre klasse, måtte jeg begynne på nytt for å få nye venner på skolen. Hadde jeg ikke hatt sosiale medier, hadde jeg følt meg ensom, fordi det var min eneste «venn» i Stavanger, sier Pedersen.
– Jeg ble kjent med Alison da jeg spurte om jeg kunne spise lunsj sammen med henne, sier hun.
Kjip følelse
– Den har jeg sett før, sier Henrik Kvale, når Byas viser ham jodelen.
Han og medstudent Veile Nedenes har ikke følt seg ensomme på sosiale medier, men forstår at noen gjør det.
– Det hender at jeg sitter og scroller når jeg er alene og kjeder meg, sier Kvale.
Nedenes nikker mens Kvale prater.
– Det er et jag i hverdagen om å hele tiden holde seg oppdatert på Facebook. Når du ser andre som har det gøy på Snapchat med de nye funksjonene, som du selv ikke har på din gamle mobil, så kan jo det være en kjip følelse, sier han.
Hver femte student er ensom
En undersøkelse utført av Sentio for Universitas og Norsk studentorgansiasjon (NSO) fra 2016, viser at nesten hver femte student er ofte eller hele tiden ensom.
Ifølge undersøkelsen spiller sosiale medier inn på studenters ensomhet.
Det kan bidra som negativt der mange sammenlikner sin egen tilværelse med andres tilsynelatende «lykkeligere» liv.
– Mange kan også oppleve et trivselsparadoks ved å flytte til de store byene. Vi har så mye tilbud og masse folk rundt oss, men det gjør det ikke nødvendigvis lettere å prate sammen, sier Kitty Byng, som har drevet psykologhjelp for studenter i Oslo.
For mye mas
I inngangspartiet på BI treffer vi på studentene Henriette Bigset, Cecilie Skaret og Ida Vassbø. De kjenner ikke på ensomhet når de bruker sosiale medier, men legger ikke skjul på at sosiale medier noen ganger kan tære på psyken.
– Jeg føler det er for mye mas, du må heller snakke med folk der enn å møte dem i virkeligheten, mener Ida Vassbø (22).
– Mange personer føler seg nok ensomme, men da tror jeg det skyldes at de fleste som oftest er sjenerte, sier Henriette Bigsett.
LES OGSÅ:
- Er du student eller skal du studere? Da må du huske disse datoene
- Sangen til UiS-student Anders (22) forveksles med Kygo
De andre jentene er enige.
– Det er lett å bli holdt utenfor dersom man ikke blir invitert på arrangementer, skyter Cecilie Skaret (22) inn.
Folk blir glemt
Oppe i kantinen møter vi på Alina Sundalskleiv (21) og Kevin Alexander Escutia (19) som spiser lunsj sammen.
– Hvorfor gir det mening at flere studenter føler seg ensomme?
– Når folk er på skolen så kjenner folk hverandre, det er veldig gruppert. Vi har ikke bare en gruppe på sosiale medier, men vi sitter sammen på skolen, sier Escutia, som studerer internasjonal markedsføring.
– Jeg tror mange ønsker å vise hva de holder på med i fritiden, på sosiale medier, og oppdaterer de som sitter alene i helgene, og da er det noen som føler seg utenfor, sier Alina Sundalskleiv som studerer markedsføringsledelse.
– Hva mener du?
– Det er veldig enkelt å føle seg utestengt på sosiale medier. Det skjer enten fordi folk ikke er flinke nok til å inkludere andre, eller fordi folk redde for å spørre om å bli med andre på arrangementer. Det kan kanskje skyldes at noen er sjenerte. Jeg tror dette går begge veier, sier Sundalskleiv.
– Noen studenter føler seg nok litt utenfor. Det kan ofte handle om status, sier hun, og forteller at hun kjenner flere som har opplevd å føle seg ensomme ved bruk av sosiale medier.
Landsomfattende undersøkelse
I februar i år ble SHoT-undersøkelsen (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) sendt på e-post til totalt 160.000 studenter under 35 år.
Undersøkelsen er laget for å kartlegge studentenes trivsel og har som mål å kartlegge hvordan studenter har det og hvordan velferdstilbudene kan forbedres.
– SHoT er utrolig viktig for å sette vår tids studentproblemer på det politiske kartet. Undersøkelsen skal kartlegge psykososiale forhold, blant annet søvn, selvskading og mobbing, alle problemer som har stor innvirkning på hvor godt man har det som student i Norge, sa styreleder i studentsamskipnaden i Stavanger (SiS), Sander Brimsøe Thomassen til Byas tidlig i februar.
Undersøkelsen vil foregå elektronisk, og avsluttes 20. mars i år. Resultatene planlegges å bli publisert i SHoT-rapporten i september senere i år.
Vennegruppe for unge i Kristiansand: – Det er nok et stort steg å komme hit
Mange unge sliter med å få seg venner og treffe nye mennesker. Det forsøker Kristiansand kommune å gjøre noe med.
Relaterte artikler
- LIVSSTILCechell og Atle vil invitere ensomme til julefeiring: – Å gi litt tid er det letteste man kan gjøre3 ÅR SIDEN
- LIVSSTILInfluenser Marielle (24): – Før man får barn kan man ta del i så mye mer, men jeg har egentlig alltid følt meg ensom5 ÅR SIDEN
- AKTUELTNy studentundersøkelse: – Det er bekymringsfullt5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILYoutuber Sanne Skar (22) lever av å filme seg selv: – Det er psykisk krevende5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILSiren (23): – Jeg tør ikke å bli så glad i noen at det vil gjøre vondt når de drar5 ÅR SIDEN
- AKTUELTVil samle skeive UiA-studenter: – Det er litt tabu på Sørlandet og det må bli mer normalt5 ÅR SIDEN